Ranczo Nokły cz. 4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
merle
200p
200p
Od: 29 lis 2010, o 10:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ranczo Nokły cz. 4.

Post »

Tadeuszu, piękna wiosna w Twoim ogrodzie; w najbliższych dniach, które mają być w naszym regionie słoneczne i ciepłe, dopiero nastąpi jej eksplozja. Chętnie będę wpadać i podglądać.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

AGA- dziękuję za spacer po ogrodzie, miło nam że spacer po ogrodzie wprowadził Cię w dobry nastrój, a być na Takim Forum to zaszczyt i przyjemność.

ANETKO- dziękuję za odwiedziny, cieszę się że pokazałaś kwiat azalii, którą kupiłem ostatnio, już niedługo będzie zdobić swoimi kwiatami nasz ogród. Mam nadzieję że Twoja papryka ruszyła ze wzrostem, do wysadzenia jeszcze trochę czasu więc będzie w sam raz.

ALINKO- dziękuję za odwiedziny, na zabawę w chowanego, to jeszcze nasz ogród za młody chociaż z powodzeniem nasze wnuki się bawią w chowanego.Ta wiosna, niby wczesna ale się ślimaczy,wszystko przez te zimne noce, ostatnie noce u nas zapowiadali przymrozki, więc okryłem mojego judaszowca mającego ogromną ilość pąków kwiatowych włókniną, na szczęście obyło się bez przymrozków.

ALTIKO- dziękuję za kolejny spacer po naszym ogrodzie, nasz warzywniak ma około 4 ary ( 30 x 14 metry), z powodzeniem na nim wszystko urośnie by zaspokoić potrzeby trzech rodzin ( dwóch synów i naszej).

ALEKSANDRO- dziękuję za odwiedziny, w naszym ogrodzie jest bardzo dobra ziemia ( starorzecze), grzechem by było uprawiać tylko krzaczki i kwiatki tylko dla ozdoby, dopóki sił starcza ,będziemy uprawiali podstawowe do spożycia warzywa, a cebula jest co roku piękna, starcza jej dla całej rodziny na cały rok.

MARCINIE-dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, i ja cieszę się że nareszcie ma być ciepło, będę mógł zrobić porządek z trawnikiem , a więc pierwsze koszenie i wertykulacją, zejdzie mi z tym wszystkim ze trzy- cztery dni. Zapraszam również do naszego ogrodu w realu, pasowało by i ognisko pod rusztem rozpalić.

Delikatnie zaczynają się zielenić drzewa liściaste, trawnik wymaga natychmiastowego koszenia, zabieram się do niego jutro, gdyż nareszcie ma być ciepło i co ważne, bez opadów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mała szklarenka pełna pomidorów, też czas najwyższy wysadzać je ma miejsce stałe w szklarni, tym bardziej że zapowiadają ciepłą pogodę. Najpierw koszenie i wertykulacja trawnika, pomidory poczekają z wysadzeniem dzień, czy dwa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na klombie coraz więcej kwiatów kwitnie, zaczynają również kwitnąć pierwiosnki i wczesne tulipany.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wybudza się z zimowego snu gunnera, zrobiona dla niej budka z styropianu i słomy zdała zimą egzamin, na nocki jeszcze ją przykrywam, bo niby nie ma przymrozków, ale temperatura nocą oscyluje wokół zera.

Obrazek

Niby nie ma gdzie już w ogrodzie posadzić jakąkolwiek roślinę, ale dla takiego rarytasu musi znaleźć się miejsce;
opis tej rośliny znalazłem w internecie dopiero za pomocą tłumaczenia, po polsku nie ma ani słowa o tej odmianie jodły koreańskiej.
http://translate.google.pl/translate?hl ... rmd%3Divns

Obrazek

Obrazek

I jak zwykle , słonko za horyzont, i ja z ogrodu , do domu ;
Obrazek
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nieźle pracujecie od początku wiosny!!
Taki porządeczek :shock: ;:138 Oczywiście zaraz wyszukałam pomidorowe fotki.... doczytałam, że lada moment zamierzasz sadzić na stałe miejsca. Ja chyba też za kilka dni zaryzykuję, tym bardziej, że ma minąć - przynajmniej na razie - zagrożenie przymrozkowe i pogoda ma być przyzwoita :) Ziemia wygrzana, to chyba nie ma na co czekać....
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Jaka soczysta zieleń trawki ;:138 A jodła... nooo, rzeczywiście rarytas ;:108
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Mutacja wywołana sztucznie. W Holandii. Oczywiście ta jodła... :)
merle
200p
200p

Post »

Tadeuszu, podobnie jak poprzedniczka, jestem pod wrażeniem Twojego trawnika... co za zieleń!
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Trawnik , jak perski dywan ;:138 ;:138 W słońcu trawa rośnie jak na drożdżach :!: Niedaleko , ale u Ciebie Tadeuszu , jakby wszystko trochę wcześniej. ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

MirekL pisze:Mutacja wywołana sztucznie. W Holandii. Oczywiście ta jodła... :)
Hmmm... To dobrze jej wróży czy nie ?
Awatar użytkownika
sosna1
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 22:03

Post »

Tadeuszu, doszedłeś już chyba do perfekcji. ;:138 Bardzo przyjemnie jest pospacerować po Twoim ogrodzie. U nas jeszcze jest trochę śniegu w wąwozie. Ziemia mokra i zimna. A Twoja, tam widać między kwiatkami - cudo!!! Nic to, przynajmniej wiem jak powinien wyglądać ogród.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Tadeuszu pomidory dorodne i piękne i jak zawsze ogrom ich :D
Ogródek robi się coraz bardziej kolorowy i wiosenny, prześliczny kolor hiacyntów. Muszę i ja dokupić sobie więcej kolorków, bo chyba mam tylko 3 , a jest mnóstwo ślicznych :D
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

AGUŚ- dziękuję za wiosenny spacer po ogrodzie,mam nadzieję że pomidory posadzę w tym tygodniu w szklarni, ale nie wiem czy się wyrobię, dzisiaj zaliczyłem pierwsze dziesięć kilometrów za kosiarką, jutro wertykulacja, pojutrze grabienie po wertykulacji, jeszcze później, póki pogoda planuję pierwszy oprysk, szczególnie na zimozielone.

ANETKO- dziękuję za odwiedziny, jodłę koreańską odm, 'Glauca' kupiłem na targu, wcale za nieduże pieniądze( 20 złociszy). Dopiero czytając o niej w tłumaczeniach dowiedziałem się jaka ta jodła , po polsku nie znalazłem o niej ani słowa, ma mieć duże przyrosty i ma być piękna, a że sztucznie wytworzona odmiana, no cóż takie czasy.

MIRKU- dziękuję za wiosenny spacer po ogrodzie, to już kolejna jodła w naszym ogrodzie, mikroklimat panujący w naszym ogrodzie- urodzajna ziemia, duża wilgotność ( staw i rzeka) powinien im sprzyjać.Nic o niej nie znalazłem w internecie po polsku.

MARCINIE- dziękuję za spacer po ogrodzie,trawa na trawniku piękna i już duża , tak że dzisiaj trochę pospacerowałem po ogrodzie za kosiarką , spacer był tym trudniejszy że w czasie koszenia stwierdziłem że linka napędu kosiarki odmówiła posłuszeństwa i całe dziesięć kilometrów pchałem kosiarkę, zamiast za nią spacerować.

TADKU- dziękuję za spacer po naszym perskim dywanie w zielonym kolorze. Ja trawnik zasilam nawozem gdy tylko śnieg zginie i trochę ziemia obeschnie, stąd szybko zieleniejąca trawa.

Ogród nasz jest w starorzeczu, na obniżeniu terenu wobec sąsiednich pół, w ciągu tych trzynastu lat tworzenia ogrodu zdołał się już wytworzyć swojski mikroklimat, duże nasłonecznienie, osłony z północy, zachodu i wschodu, po prostu już powstało zaciszne miejsce.

ZOSIU- dziękuję za wiosenny spacer po naszym ogrodzie, o śniegu już zapomniałem , zresztą u nas w końcówce zimy prawie go nie było, było go dużo w grudniu, a później już nie. Natomiast wiosna jak do tej pory jest u nas kapryśna, zimno ,deszczowo, dopiero wczoraj i dzisiaj były piękne, ciepłe dni, wykorzystałem je na pierwsze koszenie trawnika.

AGNIESZKO- dziękuję za odwiedziny, pomidory są w małej szklarni, mają tam i dużo miejsca i w miarę ciepło, tak że będę je sadzić do zimnej szklarni, jak tylko wyrobię się z trawnikiem, biorę się za sadzenie pomidorów, dobrze by było gdyby padało, wtedy bym musiał się zająć pomidorami, dopóki jest słonecznie mam moc pracy w promieniach słońca.

Nasze hiacynty, poza kupionymi jesienią nie są tak dorodne, wszystkie jesienią wykopywałem , rozdzielałem je i ponownie sadziłem. powinny w przyszłym roku już wszystkie hiacynty pięknie zakwitnąć.

Jak już zaznaczyłem dzisiaj miałem pierwszy jogging za kosiarką, całe dziesięć kilometrów i to z uszkodzonym mechanizmem napędu ( przez zimę linka od napędu zardzewiała i trudno ją było uruchomić), trochę ciężki dzień jak na pierwszy raz, ale za to w NOKŁACH jest aligancko, zresztą oceńcie sami;

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Judaszowiec w tym roku powinien pięknie zakwitnąć, całe drzewko w pąkach kwiatowych, oby tylko nie było w tym czasie przymrozków.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nareszcie i u nas zakwita pierwszy kwiat sasanki.

Obrazek
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Tadziu :) A skąd Ty taką piękną trawę wytrzasnąłeś??? :shock: U nas wiosna jeszcze takiej nie rozdaje...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Tadeuszu, trawnik jak na tę porę roku zwala z nóg. Widzę, że pierwsze koszenie trawy już zaliczyłeś.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
merle
200p
200p

Post »

No no, muszę przyznać, że takim trawnikiem to na Wimbledonie by nie pogardzili. Można wpaść w kompleksy

Zauważyłem, że skoszona trawa wylądowała już pod krzewami i drzewami. Kto wie, może wykorzystam i ja część trawy do ściółkowania ziemi w posadzonych żywopłotach?
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19

Post »

Tadziu :wit w Nokłach jak zawsze piękne i wzorowy porządek a teraz z ta świeżo skoszoną trawką jest tak jak napisałeś ELIGANCKO ;:180
Twoje wskazówki z ubiegłego roku dzielnie stosuję i muszę przyznać że efekt jest widoczny.
Moja trawka też już jest wiosennym po czesaniu a teraz tylko koszenie :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”