Ogród Wioli
-
andrzejek
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 sie 2010, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Wioli
Tyle hortensji
.Ja nie mam tyle źdzbeł trawy

- tulipanka
- Przyjaciel Forum

- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Gabi -, polecam Ci Limelight. Jest naprawdę niezawodna, zdrowa, ma fajne zabarwienie na początku kwitnienia i cały czas jest ładna. Ma ogromne kwiatostany a nie pokłada się i nie łamie.
Tardiva u mnie też bardzo dobrze radzi sobie na słońcu. Lubię ją. Ma też spore wiechy, ale bardziej "ażurowe"
Ewelina - bardzo dobry wybór. Z pewnością będziesz z niej zadowolona.
Indigofera, rośnie u mnie 3 lata. Zimą wymarza całkowicie, co przeraziło mnie w pierwszym roku i myślałam, że koniec z nią. Na szczęście co roku odbija od korzenia masą pędów.
Z roku na rok jest większa.
Pośnie w szczerym słońcu i w przeciągu.
Kwitnie może niezbyt obficie, ale długo (lipiec-sierpień)
Znalazłam jeszcze takie zdjęcie

Bożenko -, sprawdzałam swój spis. Jest tam 45 pozycji. To wszystkie - bukietowe, krzewiaste, ogrodowe, dębolistne i dwie pnące. I nadal czuję niedosyt
Andrzej - nie dziw się. To uzależnienie
Tardiva u mnie też bardzo dobrze radzi sobie na słońcu. Lubię ją. Ma też spore wiechy, ale bardziej "ażurowe"
Ewelina - bardzo dobry wybór. Z pewnością będziesz z niej zadowolona.
Indigofera, rośnie u mnie 3 lata. Zimą wymarza całkowicie, co przeraziło mnie w pierwszym roku i myślałam, że koniec z nią. Na szczęście co roku odbija od korzenia masą pędów.
Z roku na rok jest większa.
Pośnie w szczerym słońcu i w przeciągu.
Kwitnie może niezbyt obficie, ale długo (lipiec-sierpień)
Znalazłam jeszcze takie zdjęcie

Bożenko -, sprawdzałam swój spis. Jest tam 45 pozycji. To wszystkie - bukietowe, krzewiaste, ogrodowe, dębolistne i dwie pnące. I nadal czuję niedosyt
Andrzej - nie dziw się. To uzależnienie
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
INDYGOWIEC - nieco przypomina AKACJĘ z różowo-fioletowymi kwiatkami ( tyle ,że te kwiatki nie wiszą w gronach , a sterczą zawadiacko) Zaciekawiła mnie ta roślinka 
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Wiolu to gdzie Ty mieszkasz ? jeśli mogę zapytać .Jadąc do Kielc przejeżdżasz koło mojej działki . Jeśli chodzi o targi to nie wiem - ja jeszcze nigdy nie byłam ,co radzisz w który dzień najlepiej ? Hortensje mogę spróbować Ci ukorzenić jeśli Ci się podoba . 
- tulipanka
- Przyjaciel Forum

Ewelina - masz rację. Z bliska można pomylić indigoferę z akacją.
To bezproblemowa roślinka, więc warto ją mieć w ogrodzie
Tereniu- co do miejscowości to napiszę Ci później pw.
Jeśli chodzi o targi, to chyba najlepiej w pierwszy dzień. Wtedy jeszcze największy wybór, roślinki nie przebrane.
Ja zawsze byłam w niedzielę. W ubiegłym roku, to dosłownie na siłę coś kupiłam, aby nie wyjść z pustymi rękami.
Za sadzonkę hortensji była bym ogromnie wdzięczna
To bezproblemowa roślinka, więc warto ją mieć w ogrodzie
Tereniu- co do miejscowości to napiszę Ci później pw.
Jeśli chodzi o targi, to chyba najlepiej w pierwszy dzień. Wtedy jeszcze największy wybór, roślinki nie przebrane.
Ja zawsze byłam w niedzielę. W ubiegłym roku, to dosłownie na siłę coś kupiłam, aby nie wyjść z pustymi rękami.
Za sadzonkę hortensji była bym ogromnie wdzięczna
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Okej -zapiszę żebym nie zapomniała . 
- tulipanka
- Przyjaciel Forum

Kolejny dzień paskudnej pogody. Znowu z planów ogrodowych nic nie wyjdzie
Mam nadzieję, ze uda mi się chociaż wyskoczyć na chwilę i posadzić bratki.
Wczoraj w przerwie między deszczami wyszłam zrobić zdjęcia. Oto, co udało mi się sfotografować.
Kwitnienie rozpoczęły hiacynty ...

szafirki

jedyna sasanka

pierwszy narcyz nie miniaturka

śliczna kępka fiołeczków

miodunka od Grażynki :P

a za chwilę swój spektakl rozpocznie magnolia gwiaździsta. Mały krzaczek ma może z 80 - 90 cm a pąków ok 100

Mam nadzieję, ze uda mi się chociaż wyskoczyć na chwilę i posadzić bratki.
Wczoraj w przerwie między deszczami wyszłam zrobić zdjęcia. Oto, co udało mi się sfotografować.
Kwitnienie rozpoczęły hiacynty ...

szafirki

jedyna sasanka

pierwszy narcyz nie miniaturka

śliczna kępka fiołeczków

miodunka od Grażynki :P

a za chwilę swój spektakl rozpocznie magnolia gwiaździsta. Mały krzaczek ma może z 80 - 90 cm a pąków ok 100

Wiolu powaliłaś mnie wszystkim. Przylaszczki są cudne
. Pokazuj, pokazuj i zarażaj nas swoimi cudownymi nowościami 
-
Ann-ka72
- 1000p

- Od: 1 paź 2009, o 18:56
Wiolu, moja Vanilka w tamtym roku nie kładła sie, była sztywna jak Limelight, dlatego nie podejrzewałam,że mogą być jakieś z nią problemy... No ale miała tylko 4 pędy, późno zakwitła 1 kwiatem-który nie zdążył sie wybarwić, podejrzewam,że była późno przycięta była w szkółce,a w październiku miała jeszcze ciemno zielone liscie, więc może rośnie w dobrym miejscu. Zobaczę jak w tym roku będzie, najwyżej będę musiała schować ją gdzieś,żeby nie straszyła swoim wyglądem.

Kwiatki wiosenne piękne
Dużo masz jeszcze takich śliczności?
Kwiatki wiosenne piękne
Anna
Mój ogród...
Mój ogród...
- tulipanka
- Przyjaciel Forum

Witaj Agnieszko
Strasznie się cieszę, ze mnie odwiedziłaś. Roślinki oczywiście będę pokazywać .... niech no tylko zakwitają
Aniu, obserwuj swoją Vanilkę. Teraz i tak jest zbyt późno na przesadzanie, więc nie masz wyjścia
Kto wie .... może akurat będzie jej pasować to miejsce
Malutko roślinek u mnie kwitnie, więc postanowiłam troszkę rozweselić ogród bratkami ...
Trochę przyklapły przez deszcz ....

Strasznie się cieszę, ze mnie odwiedziłaś. Roślinki oczywiście będę pokazywać .... niech no tylko zakwitają
Aniu, obserwuj swoją Vanilkę. Teraz i tak jest zbyt późno na przesadzanie, więc nie masz wyjścia
Kto wie .... może akurat będzie jej pasować to miejsce
Malutko roślinek u mnie kwitnie, więc postanowiłam troszkę rozweselić ogród bratkami ...
Trochę przyklapły przez deszcz ....

- Karolcia
- Przyjaciel Forum

- Od: 17 paź 2007, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiolu,te twoje gliniaki,skorupy i drewniane cuda...
Jak ja zazdraszczam...
Wszystkie bym mogła przygarnąć...
Moje są puste
Chcę do nich wsadzić surfinie ale jest jeszcze za zimno
Jak ja zazdraszczam...
Wszystkie bym mogła przygarnąć...
Moje są puste
Chcę do nich wsadzić surfinie ale jest jeszcze za zimno
Pozdrawiam Magda 
- agatka123

- Od: 23 sty 2011, o 21:12
Ojej jak ja uwielbiam takie klimaty 
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Wiolu cudnie prezentują sie brateczki w tych beczkach i garach, bardzo lubię takie widoki...Bratki są takie wesołe, cudnie rozświetlają mało kolorowe jeszcze ogrody
Ja jutro wybieram sie poprzycinać swoje hortensje i porozgarniać kopczyki, tak samo u róż.....forsycja lada chwila zakwitnie, wiec można brać się za tę robotę.....bo palce już od dawna swędzą
Ja jutro wybieram sie poprzycinać swoje hortensje i porozgarniać kopczyki, tak samo u róż.....forsycja lada chwila zakwitnie, wiec można brać się za tę robotę.....bo palce już od dawna swędzą
- tulipanka
- Przyjaciel Forum

Magda, później zmienię nasadzenia w tych moich beczkach. Najładniejsze bratki wysadzę do ogrodu a na ich miejsce na pewno pójdą jakieś pelargonie i nie wiem co jeszcze. Surfinie są piękne, ale mi nie idą
Dałam sobie z nimi spokój.
Witaj Agata, fajnie, ze Ci się podoba.
Aga, u mnie kwiecia jak na lekarstwo, więc trochę weselej zrobiło się, gdy posadziłam bratki. Lubię takie kompozycje.
Czy ja dobrze rozumiem ... czekasz z przycinaniem róż i hortensji do kwitnięcia forsycji ?
Ja już to zrobiłam z miesiąc temu
W życiu bym nie wytrzymała tak długo 
Witaj Agata, fajnie, ze Ci się podoba.
Aga, u mnie kwiecia jak na lekarstwo, więc trochę weselej zrobiło się, gdy posadziłam bratki. Lubię takie kompozycje.
Czy ja dobrze rozumiem ... czekasz z przycinaniem róż i hortensji do kwitnięcia forsycji ?
Ja już to zrobiłam z miesiąc temu
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Wiolu zgadza się
z różami zawsze czekam na forsycje
hortensje bukietowe mam sadzone w zeszłym roku dopiero , więc nie miałam okazji wcześniej przycinać....ale potraktowałam je jak róże
....a może trzeba wcześniej
Surfinie u mnie też nie rosną, juz w lipcu łapie je mączniak i w sierpniu mam brązowe kikuty z bukietami kwiatów na samych końcach
Więc też zrezygnowałam, ale kocham się w pelargoniach...one są niezawodne 
Surfinie u mnie też nie rosną, juz w lipcu łapie je mączniak i w sierpniu mam brązowe kikuty z bukietami kwiatów na samych końcach