Pepino - Solanum muricatum ( Melon gruszkowaty )
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pepino - Solanum muricatum (Melon gruszkowaty)
Jeszcze nie było nawożone więc nie ma z czego się rozwijać - wszyscy wiemy jak są podtuczane te sklepowe  , mam obecnie niewiele czasu  aby go poświęcić na pielęgnację roślin , część odnóg została oberwana i sądzę że się już ukorzeniły ponieważ puszczają nowe listki , więc jestem dobrej myśli ....

- doromichu
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
mam kilka roslinek pepino (z nasion)i nie wiem jak nawozic te melenstwa najwieksze ma ok 4 -5cm.

- markonix
Takich malutkich nie powinno się nawozić ponieważ możesz je "spalić"...

- King Midas
- 500p 
- Od: 11 lis 2010, o 13:12
Witam 
Pepino pojawiło się w Lidl'ach całkiem ładne krzaczki po 6zł.
Zakupiłem 3 szt. zobaczymy co z tego wyniknie.1 na balkon ,2 do ogródka,3 do szklarenki.
Pozdrawiam i zapraszam
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=364
Arek

Pepino pojawiło się w Lidl'ach całkiem ładne krzaczki po 6zł.
Zakupiłem 3 szt. zobaczymy co z tego wyniknie.1 na balkon ,2 do ogródka,3 do szklarenki.
Pozdrawiam i zapraszam
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=364
Arek

- doromichu
a u mnie na zlosc nie ma takich roslin -chociaz lidl niby jest..... 

No i właśnie, czy to to samo solanum???Bo ja mam wątpliwości, choć wzięłam 1 szt.Tamto pepino na zdjęciu jest sztywne, a to jakieś takie klematisowe, wiotkie, piszą że się pnie   Może kupił koś kto się zna na tym??
 Może kupił koś kto się zna na tym??

Może kupił koś kto się zna na tym??
 Może kupił koś kto się zna na tym??Re: Pepino - Solanum muricatum (Melon gruszkowaty)
też kupiłem w lidlu Solanum. Wydaje mi się że to jest pepino. Wyczytałem że dobrze rosnie w zwisających doniczakach, więc pewnie ma mieć takie wiotkie łodygi. Roślinki są młode i pewnie dopiero będą grubieć te łodyżki... A łacińska nazwa (chyba) pepino to Solanum muricatum więc pewnie to jest to.

- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
[quote="markonix"]tak wygląda moje po zimie spędzonej w domu , zaczyna wreszcie rosnąć i czeka na większą donicę
możesz wstawić zdjęcie liścia, mam coś podobnego tylko bez zdrewniałej łodygi a też zimowała mi w domu. Zeszłoroczny nabytek najprawdopodobniej okaże się ..... nie Pepino
Kupiłam dziś w Lidlu 'Solanum" na opakowaniu zdjęcie Pepino... ale ? na opakowaniu wyraźnie zaznaczone "nie do jedzenia". Sama nazwa Solanum też niewiele mówi - ponad 200 gatunków, a najciekawsze jest to że wzięłam dwa krzaczki ( całkiem okazałe ) z różnymi liśćmi..... Proszę o zdjęcie liści tej rośliny, abym mogła spróbować zidentyfikować co kupiłam

wieczorem wstawię zdjęcie swoich nabytków

możesz wstawić zdjęcie liścia, mam coś podobnego tylko bez zdrewniałej łodygi a też zimowała mi w domu. Zeszłoroczny nabytek najprawdopodobniej okaże się ..... nie Pepino
Kupiłam dziś w Lidlu 'Solanum" na opakowaniu zdjęcie Pepino... ale ? na opakowaniu wyraźnie zaznaczone "nie do jedzenia". Sama nazwa Solanum też niewiele mówi - ponad 200 gatunków, a najciekawsze jest to że wzięłam dwa krzaczki ( całkiem okazałe ) z różnymi liśćmi..... Proszę o zdjęcie liści tej rośliny, abym mogła spróbować zidentyfikować co kupiłam

wieczorem wstawię zdjęcie swoich nabytków

pozdrawiam 
Edyta

Edyta
- esony1
już wstawiam co kupiłam 

taka roślinka i takie opakowanie ( przód pudełka )

tył pudełka
i liście

dzisiejszy zakup w lidlu

taka roślinka i takie opakowanie ( przód pudełka )

tył pudełka
i liście

dzisiejszy zakup w lidlu

pozdrawiam 
Edyta

Edyta
- markonix
niby wszystko się zgadza , tylko nie dałaś żadnego zdjęcia opisu.....wszystko się okaże za jakiś czas  

- esony1
Haaa.... bo nic więcej nie było coby wskazywało na tekst ... wszystko co było na pudełku to "tekst obrazkowy"  

pozdrawiam 
Edyta

Edyta
widze że te twoje też rosły w takim torfie we włóknienie a poźniej były wsadzone do doniczki - jeszcze się włóknina nie rozłozyła, u mnie nawet jedna wyszła z doniczki...

- Motylica100
- 200p 
- Od: 14 mar 2010, o 14:49
Witam serdecznie.
Ja moje wielkie jak pomidory krzaki pepino skróciłam na jesień, wsadziłąm do wielkiej doniczki i zaniosłam na zime do piwnicy, gdzie temp. jest ok. 5-8 stopni, niestety żadne nie przeżyło Jestem zawiedziona, bo bardzo liczyłam że w tym roku owoce mi dojrzeją
 Jestem zawiedziona, bo bardzo liczyłam że w tym roku owoce mi dojrzeją  Trzeba je było trzymać w domu ;/
 Trzeba je było trzymać w domu ;/
Zastanawia mnie ta roślina z Lidla, dlaczego jest zaznaczone nie do jedzenia, a owoce ma piękne, takie jakie się normalnie je.
Z listków przypomina moje młode wysiane z nasion. Moje pepina były jak pomidory, trzeba je było przywiązać do palika, obcinać "wilki" i mocno nawozić. Ale chyba skoczę do Lidla ;)

Ja moje wielkie jak pomidory krzaki pepino skróciłam na jesień, wsadziłąm do wielkiej doniczki i zaniosłam na zime do piwnicy, gdzie temp. jest ok. 5-8 stopni, niestety żadne nie przeżyło
 Jestem zawiedziona, bo bardzo liczyłam że w tym roku owoce mi dojrzeją
 Jestem zawiedziona, bo bardzo liczyłam że w tym roku owoce mi dojrzeją  Trzeba je było trzymać w domu ;/
 Trzeba je było trzymać w domu ;/Zastanawia mnie ta roślina z Lidla, dlaczego jest zaznaczone nie do jedzenia, a owoce ma piękne, takie jakie się normalnie je.
Z listków przypomina moje młode wysiane z nasion. Moje pepina były jak pomidory, trzeba je było przywiązać do palika, obcinać "wilki" i mocno nawozić. Ale chyba skoczę do Lidla ;)
- doromichu