Róże w ogrodzie Gosi - część 3.

Zablokowany
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże w ogrodzie Gosi - część 3.

Post »

Julia - ja te dłuższe pędy zaginam by pęd bardziej się rozgałęził na boki i róża obficiej kwitła. Można ją przyciąć - wtedy na czubku wypuści kilka gałęzi.

Dziś jest szaro za oknem ale nie pada. Kończę małą przeróbkę w ogrodzie, jak dobrze pójdzie to niedługo pokaże jej wyniki.
Awatar użytkownika
Julia
200p
200p
Od: 11 wrz 2005, o 09:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Deirde pisze:Julia - ja te dłuższe pędy zaginam by pęd bardziej się rozgałęził na boki i róża obficiej kwitła. Można ją przyciąć - wtedy na czubku wypuści kilka gałęzi.
Rozumiem, że Ty raczej nie przycięłabyś takich pędów...
To ja zrobię podobnie, bo nie podobają mi się takie rozgałęzione na samym czubku.
Pozaginam tylko...
dzięki :D
Piękno leży w oku patrzącego.
serdeczności - Julia
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Julia - zrobiłam małe doświadczenie - w zeszłym roku jeden pęd obcięłam w połowie, a drugi nagięłam. Obcięty z rozgałęzionymi pędami wygląda okropnie, na dodatek są one strasznie długie. Zobaczę jak zakwitnie w tym roku ta druga gałąź - mam nadzieję, że obficie. Z tego jednak wnioskuje, że tą róże najlepiej prowadzić jako pnącą.
Azalka
200p
200p
Od: 13 cze 2010, o 13:19

Post »

Goosiuu, RATUNKU!
Przyszły róże z Rosen Gonewein, w tej chwili. Mam je w mieszkaniu.
Miejsce wsadzania jest na działce.
W ziemię mogę je włożyć jutro po południu/wieczorem, najchętniej zrobiłabym to w piątek.
Na działkę już nie pojadę.
Co robić? Odpakować i do wody, (tylko jak później je transportować) czy nie otwierać paczki i zawieźć jutro po południu na działkę w kartonie i tam moczyć?
Róże wysłano 11 kwietnia, w poniedziałek.
Jutro i pojutrze w nocy mają być przymrozki, z tym, że mogę donice wstawić do budynku (nieogrzewany, ale zawsze cieplej) i ew. czymś okryć.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok - najpierw zobacz w co masz róże włożone - jeśli jest to folia, a róże są mokre w środku to mogą jeszcze przez noc leżeć w folii. Jeśli są suche to odpakuj i włóż do wiadra z wodą. Jak zasadzisz do doniczek i zabierzesz do pomieszczenia to możesz róże przykryć włókniną - poradzą sobie. Mają już duże liście? Masz ładne sadzonki?
Azalka
200p
200p

Post »

Nie wiem jeszcze :) Siedzę i gapię się w karton :D
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To śmiało otwórz karton i zobacz jak wyglądają róże - czy są suche, czy mokre, jak wyglądają. Nie zrobisz im krzywdy.
Azalka
200p
200p

Post »

Są mokre, korzenie mają upaćkane w błocie. Wszystkie spakowane są w wielki worek foliowy, przewiązany drucikiem.
Mają ok 20 cm części łodygowej, a korzenie są duuuużo dłuższe i takie całkiem fest. Z worka ich nie wyjmuję?
Listków rozwijających się nie mają żadnych, pąków przez worek nie widać. Tylko łodyżki mocno zielone i kolce :)

Moje doniczki mają 25-28cm głębokości, na ile ten korzeń przyciąć? (a może wyciepnąć doniczki?)
Rano włożyć je do wody, a po południu wsadzać?
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak są mokre - to zostaw je na noc w tym worku i nie wyjmuj. W sumie to powinno się tyle samo przyciąć korzenie jak długą mają łodygę ale jak nie jesteś pewna to nie przycinaj je tak silnie - tylko trochę skróć. Jak możesz kupić dłuższe doniczki to je wymień, jeśli nie to przytnij korzenie. Pamiętaj o dezynfekcji sekatora - w razie chorych róż bez dezynfekcji miałabyś wszystkie róże chore.
Azalka
200p
200p

Post »

Zrobię im jutro zdjęcia, po odpakowaniu, na razie ufociłam kartonik - i worek :)
Wieczorem postaram się umieścić na forum.
Nie jestem "gupia", ale okropnie się zdenerwowałam, straciłam zdolność rozsądnego myślenia zupełnie.
Nie uprzedzili o wysyłce paczki, po prostu wysłali.
Wcześniej była na fakturze informacja, że będą wysłane po 12ym kwietnia.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Azalka - zdenerwować się można - ja kiedyś dostałam przesyłkę z Rosen Tantau w sobotę - zwykle oni nie informują o wysyłce ale po zapłacie od razu wysyłają róże. Teraz można sobie określić kiedy wyślą Ci róże - na szczęście. Ja takie przesyłki miałam kilka razy i wiem co możesz czuć. Czekam na Twoje zdjęcia, jesienią chciałam angielki u nich kupić.
Azalka
200p
200p

Post »

Gosiu, zdjęcia u mnie w wątku. Można kupować spokojnie, są zdrowe i dorodne, dotarły w znakomitym stanie.
Awatar użytkownika
Altika
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiu, gdzie mogę dostać Louis Odier, chciałam posadzić w tych nieszczęsnych skrzyniach na tarasie, ale nie mogę nigdzie znaleść ;:88
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Altika - są w Rosarium, są też na allegro jako róże angielskie i w sklepach typu dom i ogród - np Auchan.
Azalka - przeglądałam, rzeczywiście dostałaś niezłe krzaczki - zamówienie do nich pójdzie jesienią.
Azalka
200p
200p

Post »

Gosiu, czy jeśli zaaplikuje różom mikroryzę a wkładam je w ziemię gliniastą mieszaną z piachem i ziemią do róż (tak mniej więcej w równych częściach), powinnam swoje krzaczki tak czy tak nawieźć "dołem"?
Mam obawy o spalenie, a świeżego końskiego obornika ani własnej przekompostowanej ziemi niet...
jeśli je będę podlewać biohumusem, później pokrzywową gnojówką, dadzą radę do jesieni w swoich donicach?

Też jeszcze będę domawiać w RG :)
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”