Storczyki mala06

mala06
100p
100p
Od: 12 lut 2009, o 12:37

Re: Storczyki mala06

Post »

Dusiu racja, pęd wyrasta w strożku wzrostu niestety :( ale to nie zmienia faktu, że kwitnienie keiki sprawia mi niesamowitą radość. W tym momencie pęd się wydłuża i na dzień dzisiejszy ma już kolejne dwa pąki. W wolnej chwili wrzucę zdjęcia na forum.
Pozdrawiam
"Kwiat jest uśmiechem rośliny."
Storczyki_mala06
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To keiki będzie musiało sobie puścić drugiego keika obok siebie, pewnie puści... Tak zwykle robią rośliny bez stożka.
mala06
100p
100p

Post »

Dość długo mnie nie było na forum ale niestety mam komputer zepsuty. Na prawdę szkoda bo bardzo lubię przeglądać wątki storczykowe :cry: Korzystając z faktu, że mam dostęp do internetu postanowiłam wrzucić parę fotek.

Oto Phalenopsis tzw. białasek - niezwykle subtelny i delikatny. Mimo iż kwitnie na dwóch pędach nie ma za wiele kwiatów:
Obrazek

Ta orchidea z kolei całkiem niedawno ponowiła swoje kwitnienie na dwóch odbiciach z oczka:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ten Phalenopsis (żółty prążkowany) jest w trakcie ciągłej reanimacji. Po przesadzeniu go z doniczki do niskiej, szerokiej szklanki bo niestety jedynymi korzeniami jakie miał były powietrzne, listki zaczęły powoli odzyskiwać jędrność a i kwitnienie dojdzie (na to się zapowiada) do skutku:)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejna kwitnąca już roślinka. Kwitnie na dwóch nowych pędach:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

miłego oglądania - pozdrawiam;)
Storczyki_mala06
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale piękne kwitnienia!
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ślicznie kwitną ;:138
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Piękne kwiatuszki...i piękne "koraliki" , z których niejeden piękny kwiat będzie ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
mala06
100p
100p

Post »

Rzadko ostatnio bywam na forum :( muszę nadrobić lekturę co niektórych wątków. Na początku zwrócę się od razu do naszej Storczykowej. Dusiu tak jak mówiłaś:
Storczykowa pisze:To keiki będzie musiało sobie puścić drugiego keika obok siebie, pewnie puści... Tak zwykle robią rośliny bez stożka.
, tak też się stało:) Zatem czekam na dalszy jego wzrost. Wczoraj oddzieliłam od "bohatera wątku" dwa kolejne keiki a samą roślinę mateczną znów przesadziłam - ciąg dalszy reanimacji i pobudzania korzonków do wzrostu. Oto grupowe zdjęcie maluszków (w ciemniejszych miseczkach są te keiki, które wczoraj usamodzielniłam):

Obrazek

a tak wyglądają kwiatki z aktualnego kwitnienia mojej kochanej hybrydy Phalenopsis czyli "Drzewka Dziwadełka":

Obrazek

Teraz wrzucę fotkę Phalenopsisa, którego widziałam w Castoramie ale niestety nie miałam pieniążków aby zabrać go ze sobą. Niby nic specjalnego i wiem też, że zdarzają się kwiaty bez warżki ale mnie jakoś zauroczył... Ciekawi mnie też czy przy ponownym kwitnieniu również wystąpiły by kwiaty bez warżki?:

Obrazek
Storczyki_mala06
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

Śliczne kwitnienia ;:63
mala06
100p
100p

Post »

Dziękuję Petra

Oto zdjęcie Phalenopsisa, który raczy mnie kwitnieniem już od początku stycznia :D Zanosi się na dłuższe kwitnienie bo roślinka przedłuża pędy na których wyraźnie tworzą się nowe pąki a raczej pączusie bo są jeszcze takie tyci, tyci...

Obrazek

Obrazek

Tak oto wyglądają kwiatki mojego reanimowanego storczyka. Niestety sporo pąków stracił ale nawet te, które zostały a jest ich niewiele bardzo cieszą:

Obrazek

Kwitnienie rozpoczął też mój ubiegłoroczny prezent urodzinowy - biały z duużymi kwiatami. Pierwszy pąk, który się otworzył:

Obrazek
Storczyki_mala06
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

:wit Ślicznie Ci kwitną storczyki, można patrzeć i patrzeć ;:108 .
Mam podobnego, do tego co kwitnie u Ciebie od stycznia :D .
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne Phal. :). A takie deformacje się czasem zdarzają, choć raczej rzadko. czasami można spotkać storczyka z dwoma warżkami, kiedyś widzialam Ascocendę, co na niektórych kwiatach miała po 2 warżki koło siebie.
mala06
100p
100p

Post »

Pokażę Wam teraz kolejną kwitnącą roślinkę - oto "żółty rumiany" i jego zdeformowany kwiat :wink: :

Obrazek
Phalenopsis ten póki co kwitnie na pędzie bocznym ale pełen pąków jest już nowy pęd a za nim pędzi już następny :heja więc mam nadzieję, że będzie to dłuuugie kwitnienie.

Mój wielkokwiatowy w zestawieniu z innym storczykiem. Prawda, że ciekawie razem wyglądają?:

Obrazek

Tak oto wyglądają jego kwiaty:

Obrazek

A tak wygląda wielkokwiatowy Phalenopsis w całej swojej okazałości:

Obrazek
Storczyki_mala06
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

Mala twój wielkokwiatowy ma nie tylko wielkie kwiaty ale i wielki pęd kwiatowy ;:63
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
mala06
100p
100p

Post »

Gosiu on ma dwa pędy, oba są odbiciami z oczek.
Storczyki_mala06
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne kwitnienia. Rzeczywiście ciekawie wygląda ten wielki biały w porównaniu z mniejszym.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”