Kompost cz.1
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kompost
A co Ci przeszkadza, że coś nie rozłożyło się do końca? Jak przekopujesz zielony nawóz to też nie rozłożony. Ja kompostu w ogóle nie sieję, rozsypuję z pryzmy i przykopuję.
No właśnie. Zastanawiam się po co sobie dodawać pracy i przesiewać kompost ?. To jest nie tylko bezcelowe ale wręcz pozbawione sensu. No chyba , że to jest rędzina szkieletowa i w kompoście są kamienie.

- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój sąsiad przesiewa kompost od lat. Dlatego że część materii organicznej rozkłada się/ butwieje dłużej niż jeden sezon. To co zostaje na sicie świetnie działa jako starter nowego kompostu, a część przesianą już można wykorzystać. Jeden z powodów przesiewania ;)
Oczywiście jak się komuś nie chce można kupić gotowe;)
Oczywiście jak się komuś nie chce można kupić gotowe;)
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
- bukjan
- 200p
- Od: 26 paź 2009, o 15:08
No ja w sobotę opróżniłem jeden kompostownik. W drugim kompościk się przerabia i będzie jak znalazł na drugi rok.
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
A ja zainspirowana kompostownikiem krzycha
zagoniłam mojego M do roboty
i mam już beczkę na drogocenny płyn
W pierwszej komorze będą dżdżownice Kalifornijiki ( już czekają ;))z lekko przerobionym kompostem, w drugiej 'świeży' materiał na kompost, a w trzeciej obornik koński. Jutro komory zostaną zapełnione.

W pierwszej komorze będą dżdżownice Kalifornijiki ( już czekają ;))z lekko przerobionym kompostem, w drugiej 'świeży' materiał na kompost, a w trzeciej obornik koński. Jutro komory zostaną zapełnione.

pozdrawiam, Anita
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
wow, Anitka, widzę że szybko działacie.Podoba mi się 

- wampir_wawelski
- 200p
- Od: 31 gru 2008, o 14:11
mam pytanie do Was, czy zamiast dolomitu, można użyć wapna gaszonego do posypania warstw kompostu?
Witaj wampir_wawelski. Mnie też interesuje odpowiedż na to pytanie, więc poczekamy razem, może nam ktoś wyjaśni tą watpliwość.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- patkaza
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 cze 2010, o 23:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Jak, widać, nie ma chętnych do odpowiedzi, to musimy wampir radzić sobie sami.wampir_wawelski pisze:mam pytanie do Was, czy zamiast dolomitu, można użyć wapna gaszonego do posypania warstw kompostu?
Przyjmuje sie taką zasadę w rolnictwie, że gleby lekkie, piaszczyste wapnuje się nawozami wapniowymi w formie węglanowej /a takim jest m.in. DOLOMIT/, natomiast gleby ciężkie, gliniaste-wapnem w formie tlenkowej/ takim jest wapno gaszone/. Ale to tyczy się gleby bezpośrednio pod uprawę. Natomiast kompost możecie potraktować tym, co macie / jeżeli macie na zbyciu tak jak patkaza/ a jeżeli wahacie sie jaka forme wapna wybrac / tak jak wampir_wawelski/, to kierujcie sie rodzajem gleby, jak wspomniałem wcześniej.
POzdrawiam
- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
Ja używam takiego zwykłego ze sklepu budowlanego.
NITKA jak ci się udało zachęcić męża do zrobienia takiego ładnego kompostownika?
NITKA jak ci się udało zachęcić męża do zrobienia takiego ładnego kompostownika?
Bo , tak po prawdzie, jest trudno dla działkowca kupic nawóz wapniowy typowo rolniczy jak np. krede pastewną. Z wyjatkiem dolomitu, bo ten widze jest w kazdym ogrodniczym sklepie.Anna29 pisze:Ja używam takiego zwykłego ze sklepu budowlanego.
Pozdrawiam
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Aniu, to nie było trudne, On ma takiego samego fioła na punkcie 'swoich', smacznych warzyw jak ja.
Chociaż na tunel foliowy czekałam trzy lata.. , ale jest.
Suzana, dzięki
Ten pomysł 'Krzycha' jest naprawdę godny uwagi. 

Suzana, dzięki

pozdrawiam, Anita