Winorośle i winogrona cz. 2
- Space99
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Winorośle i winogrona cz. 2
Czekaj spokojnie nawet do lipca. Jak tylko jest żywa to odbije z pąków śpiących (niewidoczne przy nasadzie). I ważne żeby nie przelewać ich bo są na to wrażliwe. Winorośl lubi walczyć o wode a nie stać w niej a dokładniej ziemia wilgotna a nie mokra.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
Moje łozy które dostałem i wsadziłem do ziemi, to po dwóch latach zaczęły "odbijać". Już na nich machnąłem ręką, a one jednak ruszyły. Zobaczymy czy w tym roku poradzą sobie Nie mam żadnych doświadczeń, lecz chcę mieć kilka winogron, więc mam już kilka sadzonek..
Zielonym do góry!
-
- 100p
- Od: 18 mar 2011, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziekuje
Space99 i Papcio za uspokojenie
w takim razie poczekam jeszcze spokojnie no i posadze ja razem z resztą w maju na stałe miejsce
o wodzie pamiętam choć muszę sama się zmuszać na silę żeby nie podlewać
normalnie tak jak innych roślin
bo aż ręce świerzbią do tego

Space99 i Papcio za uspokojenie
w takim razie poczekam jeszcze spokojnie no i posadze ja razem z resztą w maju na stałe miejsce
o wodzie pamiętam choć muszę sama się zmuszać na silę żeby nie podlewać

bo aż ręce świerzbią do tego
pozdrawiam
elżunia
elżunia
- Dolnoslonzok
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Zeszłoroczne winorośle ( zakupione w winnicy "Jaworek" k. Środy Śląskiej ) pięknie ruszyły. Riesling , Pinot Gris, Chardonnay czy Johanniter mają już mocno nabrzmiałe pąki. Cabernet Sauvignon jest lekko opóźniony w stosunku do innych, ale pąki ma. Merlot natomiast , we wtorek wypuścił już liście. Od wczoraj w gruncie ( sadzonki z e-sadzonki ) Pinot Blanc, Pinot Noir, Traminer, Gewurztraminer, Dornfelder, Elbling , Silvaner i deserowy Muscat Bleu. Od ca dwóch tygodni nie mamy przymrozków, a w ostatnim tygodniu temp. nocami wahają się od 6 do 10 st. w dzień z kolei wynoszą 20-23 st. 

U mnie liście już puściły Seneca i Fredonia (posadzone wzdłuż ściany od południowej strony), na Agacie Dońskim też już lada chwila będzie zielono (są już maleńkie listeczki). Jeden z krzewów Nero, Seyval Blanc, Alden i Aurora maja pąki tak nabrzmiałe, że jeszcze w tym tygodniu się zazielenią. Reszta śpi lub ma pąki białe. Nie podobają mi się Fanny i Arkadia. Wyglądają jakby ... nie wyglądały. Może jeszcze ożyją.
- Dolnoslonzok
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Wczoraj minął tydzień od zasadzenia nowych sadzonek. O ile Elbling czy Weissburgunder lub Spatburgunder lub Gewurztraminer puściły już pąki, to Silvaner i Dornfelder są jeszcze uśpione. Czy mają jeszcze czas, czy też jest już z nimi po ptokach ?
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
Kto już rozgarnął kopczyki, czy można jeszcze czekać ?
Obawiam się ogrodników, że tak jak dwa lata temu prawie nic nie miałem bo wszystko zmarzło .
Moja Babcia mówi że w tym roku będzie Zimna Zośka taka prawdziwa z przymrozkiem -3.
Obawiam się ogrodników, że tak jak dwa lata temu prawie nic nie miałem bo wszystko zmarzło .
Moja Babcia mówi że w tym roku będzie Zimna Zośka taka prawdziwa z przymrozkiem -3.
Hafciarz - wypluj, odpukaj,.... jakie tam znasz zaklęcia i przeklęcia. Ja sobie co prawda z zimną Zośką i ogrodnikami radzę jakoś w Białymstoku (zazwyczaj mam wówczas jeszcze nizbyt duże przyrosty - ot po 3 listki najwyżej), ale to sporo roboty - a na wiekszej winnicy to wręcz niewyobrażalne.
Ja sobie radzę tak:
Ja sobie radzę tak:

- andrew54
- 500p
- Od: 10 mar 2010, o 10:19
Ja u siebie rozgarnąłem już dawno.Nie namawiam do tego, będę miał nieciekawą sytuację jeśli przyjdą przymrozki bo krzewy zaczynają wypuszczać listki. Pięknie u mnie również zapowiada się owocowanie moreli i brzoskwiń.Hmmm...szkoda by było gdyby przymrozek je załatwił 

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mnie też czeka takie okrywanie jak u Darka, lepiej żeby ominęły nas przymrozki. U mnie pąki pękły i widać zielone, w razie przymrozków - 3*C nie wytrzymają bez ochrony.
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
Ja z rozgarnięciem kopczyków poczekam jeszcze tydzień , zaryzykuję , co będzie.
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Witam
Kiedy mogę opryskać winorośle Siarkolem?Zabieg powtórzyć?Po jakim okresie czasu?

Kiedy mogę opryskać winorośle Siarkolem?Zabieg powtórzyć?Po jakim okresie czasu?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tu jest o mączniaku rzekomym
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... y#p2194102
Siarkolem opryskuje się w fazie pękających pąków w stężeniu 0,3% = 3 gram/ 1 litr wody
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... y#p2194102
Siarkolem opryskuje się w fazie pękających pąków w stężeniu 0,3% = 3 gram/ 1 litr wody
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Pękających pąków czyli? Bo ja początkująca jestem 

- Dolnoslonzok
Ruszył Silvaner
, Dornfelder nie.