Drzewka owocowe z allegro

Drzewa owocowe
Zablokowany
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Drzewka owocowe z allegrooo

Post »

A ja twierdzę, że to tylko prawo i zasady... jednym słowem - teoria. Loeb - zadam krótko i zwięźle pytanie - próbowałaś stosowania tych zasad dotyczących reklamacji w przypadku drzewek z all?
Pozdrawiam :wink:
PS. ponieważ dodałaś parę słów... ;) Uzasadnieniem są bardzo częste (zbyt częste) uwagi z Waszej strony, publikowane zdjęcia materiału, które jednoznacznie wskazują na winę (częściową lub całkowitą) sprzedającego oraz dziesiątki maili, które otrzymuję. I dysproporcja pomiędzy drzewkami kupowanymi w detalu czy nawet wysyłkowo od rzetelnych producentów a tymi, oferowanymi na serwisach aukcyjnych jest porażająca.
alicja46
200p
200p
Od: 31 sty 2009, o 19:58

Post »

Bardzo dziękuję wszystkim za rady. Są niezwykle cenne. Wysłałam na razie do nich maila i poczekam, może jednak odpowiedzą, choć nie bardzo w to wierzę. Jednak nie chcę niczego robić pochopnie. Później zastanowię się co dalej. Na pewno będę dochodzić swojego. Ja zaufałam sprzedającym, wysłałam pieniądze przelewem zanim otrzymałam towar, więc oczekuję uczciwości również od nich.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alicja46 - liczę na to, że przedstawisz nam "koniec tej historii" tu, na łamach forum.
Pozdrawiam serdecznie :wink:
alicja46
200p
200p
Od: 31 sty 2009, o 19:58

Post »

Oczywiście, że napiszę.
tytuseee
200p
200p
Od: 16 sie 2009, o 15:28

Post »

Pomologu proponuje nie wrzucać wszystkich do jednego worka, ponieważ tam też z pewnością są rzetelni producenci a u nie których materiał jest bardzo dobrej jakości jest to porostu forma sprzedaży i drzewko nie będzie gorzej rosło w szkółce tylko dlatego bo będzie wysłane paczką, należny być bardziej obiektywnym.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dlatego nie napisałem że wszyscy... i zdaję sobie sprawę, że znajdą się rzetelni sprzedawcy, którzy korzystają z tej formy sprzedaży. Nawet kiedyś jeden ze szkółkarzy zapytał mnie o to... odpowiedziałem wprost - chcesz zachować markę - trzymaj się od serwisów aukcyjnych z daleka... to trochę tak jak z kibicami. Są mecze rozgrywane w kulturalnej i sportowej atmosferze przy zdrowym dopingu? Są. A ja jednak wolę obejrzeć mecz w TV...
Pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Pomologu ! Koleżanki ! Koledzy !
Reklamować trzeba zawsze i zgodnie z przepisami ustawy konsumenckiej. Proszę poczytajcie. List polecony, zawierający kilka zdań i wezwanie do pojęcia działań przewidzianych prawem w takiej sytuacji, to naprawdę żaden problem. W przypadku naszej koleżanki dodatkowo z zaznaczeniem, że nie otrzymała paragonu, ani rachunku, to już potężny bat na sprzedającego. Tu już zaczyna się kłaniać ustawa karno - skarbowa.
Odczekać 3 tygodnie i zawiadomić PIH i prokuratora. Właściwego dla swojego adresu zamieszkania.
Zobaczycie co będzie się dziać. A będzie.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Post »

Najpierw co bym zrobił to przede wszystkim skontaktował się z all bezpośrednio. Oni maja tam zespól, który wie jak postępować z takimi delikwentami.

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Należałoby jeszcze wiedzieć, czy nasza Koleżanka dokonała zakupu, czy uczestniczyła w licytacji.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trudno mi uwierzyć Krzysztofie, że nie otrzymała rachunku/paragonu (podmioty są do tego zobowiązane - to nie jest osoba prywatna, tylko firma).
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

pomolog pisze:A ja twierdzę, że to tylko prawo i zasady... jednym słowem - teoria. Loeb - zadam krótko i zwięźle pytanie - próbowałaś stosowania tych zasad dotyczących reklamacji w przypadku drzewek z all?
*** oddała mi pieniądze za orzecha, którego nie było a cytuję "na pewno jest pewnie pani nie zauważyła", więcej od nich nie kupiłam. Ostatnio za to przerobiliśmy reklamację za inny towar z allegro, nie rozumiem czemu uporczywie twierdzisz, że drzewka są takie wyjątkowe;) Towar to towar, sprzedaż to sprzedaż. Serwis aukcyjny to miejsce sprzedaży takie samo jak każde inne.
Nadal nie piszesz, jakie to 3 firmy. :)
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Post »

*** właśnie, ***, i jeszcze pewnie coś innego na ***. Wszyscy pewnie z Zamościa, to ta sama firma, niestety, każdego roku sprzedająca pod inna nazwa, rotacyjnie.

Pozdrawiam serdecznie
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8&start=42
Cóż więcej można dodać?
PS. a jednak dodam :D Nie twierdzę wcale, że każdy zakup roślin przez serwis aukcyjny jest "be" (choć akurat w przypadku tego rodzaju towaru to z jednej strony duże ryzyko, z drugiej - wyzwanie dla sprzedającego). I jeżeli chodzi o drzewa owocowe niewiele dobrego mogę napisać, ale na all są przykłady bardzo rzetelnych sprzedawców np. róż. Nie będę reklamował - widzę zresztą że właścicielka firmy jest i użytkownikiem tego forum. Zainteresowani sami znajdą. Ja tylko chciałbym zwrócić uwagę na następujące sprawy... pełne dane kontaktowe firmy, bardzo jasny i przejrzysty regulamin zakupów (łącznie z reklamacjami), profesjonalny opis oferowanych odmian - mało - podanie autora (!) zamieszczonych i wykorzystanych w opisie zdjęć (jeżeli nie są własne). Czyli jednak można. Jestem pod wrażeniem, droga Kamilo ;) Oby więcej takich przykładów
Awatar użytkownika
Pani Szlązkiewicz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2006, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pomolog dziękuję serdecznie za uznanie! A jak do mnie trafiłeś?:)

Jeśli chodzi o ta firmę *** na allegrooo, to widziałam ich aukcje, ale dla mnie są co najmniej dziwne. Przynajmniejw kwestii róż. Sprzedają róże niby angielskie, wypisują że tylko u nich oryginalne itp. ale brak nazwy odmiany i licencyjnej etykiety! Na maile pt. jaka to odmiana w ogóle nie odpowiadają... :?:
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wbrew pozorom - bardzo prostą drogą ;) Przeglądałem oferty na all dotyczące drzewek owocowych i zniechęcony, zażenowany i zły w końcu zamieszczonymi tam opisami "przeskoczyłem" na inne rośliny... i nagle - szok :lol: Takie uderzenie profesjonalizmu :D A w zasadzie - normalności. Bo to trochę nawet głupio, że takich sprzedawców jak Ty należy chwalić - tak powinni działać wszyscy. Sprzedaż w tej formie (aukcyjno-wysyłkowej) składa się z dwóch jakby etapów... pierwszy to oferta do klienta, drugi - same rośliny, ich jakość, sposób dostarczenia itd. Na temat drugiego etapu w Twoim przypadku nie wiem nic - więc się nie wypowiadam, ale pierwszy etap - dla mnie jako przykładowego potencjalnego klienta - masz zaliczony "celująco" ;)
PS. wysyłam też PW nt. berberysu, bo to nie ten dział i temat :wink:
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”