W.o...Psach 4cz. (2007.10 - 2008.05)

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
Awatar użytkownika
inag1
500p
500p
Od: 1 lis 2007, o 14:42

Post »

Znowu muszę prosić o pomoc.Mojemu psu zaczyna chyba wysiadać żoładek. Ostatnio dość często ma rozwolnienie. Myślałam ,że to jest skutek leków ,które bierze codziennie,ale wetrynarz zdecydowanie powiedział ,że nie. Niestety wymyślił mu taką dietę ,że musiałabym dwa razy tyle zarabiać,żeby ją stosować ;:112 Może Nalewka cos wymyśli?Prot na pewno też jest na specjalnej diecie.
Szkoda,że mojemu futrzakowi tak wysiada zdrowie,ale ja walczę o niego jak lew i ile będę mogła mu pomóc ,to na pewno zrobię. Ze starszymi psami jest tak samo jak z ludźmi .Zasługują na szczególną troskę i opiekę.
Z góry dziękuję za pomoc. ;:79
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

przede wszystkim zmień psu dietę na lekkostrawną, mój pies podczas zażywania luminalu w ogromnych dawkach (doszło do 15 na dobę) zawsze dawałam mu rapaholin z herbapolu i ranigast - tabletkę rano i tabletkę wieczorem, ale to był pies o wadze 80 kg, dodatkowo rano i wieczorem pies dostawał mielone siemię lniane 1 łyżka zalana szklanką gorącej wody i przestudzone. Specjalna dieta makaron lub ryż plus warzywa z gotowanym mięsem indyczym, kurzym lub wołowiną, żadnych kości i resztek ze stołu i słodyczy i do tego specjalna sucha karma ale nazwy nie pamiętam.
pozdrawiam i życzę pieskowi zdrowia :D
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja bym obsadziła tym, co mi się podoba.
Ale, by nauczyć psy, że nie wolno podkopywać siatki, przed sadzeniem założyłam metr od siatki elektrycznego pastucha. Koszt ok. 200zł, niskie napięcie nawet z akumulatora samochodowego i 2 tygodnie nauki. Ręczę, że po 3 próbach przekroczenia granicy, psy juz nie spróbują ani podkopywać siatki, ani wchodzić na położony przed nia pas gruntu.
A Ty, będziesz mogła sadzić nawet kruche kwiatki.:)
Stosowanie pastuchów elektrycznych jest zgodne z prawem, w tym z ustawą o ochroni zwierząt. Napięcie nieprzyjemnie gilgocze, ale nie razi i nie zakłóca funkcji życiowych. Pomysł ten bazuje na wyuczonym odruchu Pawłowa.
Alternatywą są półśrodki :
- nauka posłuszeństwa i wybieganie/ zmeczenie psów
- zagrodzenie pasa przy siatce płotkiem myśliwskim ( poskutkowało na moje 4 psy pod W-wiem)
- dosadzanie i zagęszczanie kolczastych berberysów, tarnin, róż z nadzieją, że w ferorze zabawy psy nie wydłubią sobie oka lub nie pokaleczą się ( sąsiadki pies wbił sobie cierń koło spojówki chcąc dostać się do suki)
Teraz mam 2 psy, płot sztachetowy z podmurówką, więc nie ma czego podkopywać :-)

Tyle moje doświadczenia :D Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Re: Kaganiec

Post »

agaxkub pisze:Soniu a czy i ja mogłabym prosić o to na temat kagańca?
musze szirka też nauczyć, bo on tam gryzący raczej nie jest, ale duży i już kilka razy panowie policjanci się nam przyglądali z zainteresowaniem na ulicy

metalowego nie założy za żadne skarby świata
W sklepach internetowych są dostępne miękkie haltery ( opaska na pysk, z możliwością regulacji obwodu) doskonałe do nauki noszenia namordnika, a także pomocne przy nauce posłusznego chodzenia przy nodze.
Policjantowi lub Straznikowi Miejskiemu mozna zacytować wykładnię kodeksową :

fragment komentarza Wojciecha Kotowskiego do art. 77kw :

„zapewnienie zwykłych środków ostrożności nie wymaga spacerowania z psem znajdującym się na smyczy lub w kagańcu. Chodzi o poznanie psychiki psa i uzyskanie bezwzględnego posłuszeństwa. Nakazane środki nadzoru odnoszą się do ras uznanych za niezwykle agresywne, lista zawiera 11 ras. Interpretując art. 77 kw nie nakazuje wszystkim właściciela prowadzania psów na smyczy i w kagańcu.”

Źródło : Kodeks wykroczeń. Komentarz
Autor:Wojciech Kotowski , wyd. Wolters Kluwer 2006, ISBN: 83-7526-000-2
i

"Art. 77. Kto nie zachowuje zwykłych lub nakazanych środków ostrożności przy trzymaniu zwierzęcia,
podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany.

Wykroczenia tego może dopuścić się każdy, kto trzyma psa – nie tylko właściciel (Wyrok Sądu Najwyższego - Izba Karna z dnia 29 kwietnia 2003 r. III KK 26/2003). Przez trzymanie psa należy rozumieć natomiast zarówno jego chów jak i typowy spacer. Dla przyjęcia odpowiedzialności za to wykroczenie obojętne pozostaje czy posiadacz psa nie zachował należytej ostrożności z winy umyślnej czy nieumyślnej. Zwykła ostrożność obejmuje przeciętne środki ostrożności związane z trzymaniem danego zwierzęcia, przy czym będą one zróżnicowane w zależności od gatunku zwierzęcia i przede wszystkim od stopnia niebezpieczeństwa, jakie zwierzę może stwarzać.
Konkretne środki ostrożności mogą wynikać z ustawy jak i prawa miejscowego. Dlatego też wyraźny obowiązek wyprowadzania psa na smyczy lub w kagańcu częściej znajdziemy w stosownej uchwale Rady Miasta"
Własnie testujemy na sobie zastosowanie wykładni w pratyce i...:D
Okazało się, że wystarczy, że psy sa posłuszne i nie stanowią zagrożenia !

inag1 - sonia ma rację. Po operacjach brzusznych psy zawsze dostawały dietę lekkostrawną, tak jak niemowlaki :D Ryż rozgotowany z marchewką, posiekaną piersią kurczaka/ indyka/ jagnięciną - ryz i marchew stabilizują pracę jelit; jogurt naturalny - bakterie kwasu mlekowego, jeśli lubi i chce, a przede wszstkim leki zapisane przez wet. Daj jej dużo wody do picia, by nawodnić ( biegunki odwadniają).

Gdy suka miła operacje na raka, gotowałam wielki gar aż do miękkości, dzieliłam na porcje, do torebek/reklamówek, mroziłam w zamrażarce, a potem do mikrofali na rozmrażanie.

Z gotowych świetna jest ROYAL CANIN VETERINARY DIET Sensitivity Control - na choroby jelitowo-żółądkowe. Duża paka 14 kg.ok.200zł, niestety, ale straczała nam na miesiąc- dwa, jako uzupełnienie ryżowych papek.
aneczeleczka
50p
50p
Od: 27 kwie 2007, o 21:23

Post »

hanka, dziękuję za rady. Śliczniutkie te twoje czworonogi.

Coraz częściej właśnie słyszę o tym pastuchu. Piszesz że 200 zł, ale czy to nie jest od metra? Ja mam jakieś 180 metrów na których moje psiaki prowadzą swoją nielegalną działalność 8) Więc chyba pastuch by mnie słono kosztował.

Szkolenie nie wchodzi w grę, bo nie mamy czasu, a mieszkamy daleko od jakichkolwiek ośrodków trenerskich.
Zagrodzenie siatki płotkiem może by nie było złym pomysłem, ale też razczej kosztowne no i nie wiem czy by nie stanowiło dodatkowego wyzwania dla moich głuptasków.

Chyba ten berberys mógłby być, bo te głupolki nigdy się nie bawią blisko siatki, zawsze na środdeeczku działki (skubańce jedne). Siatka jest atrakcyjna jedynie do podkopków ku udręce sąsiada i naszej. Co jeszcze mogłoby być , może nie aż tak drastyczne jak berberys?Coś jak właśnie tujki, które krzywdy nie wyrządzą,a dość mocno się splątują przy ziemi.

aha, a co myślicie o obrożach elektrycznych? to chyba tak się nazywa. Czy ktoś sprawił swemu pieskowi i jaki jest koszt?

A oto moje dranie (wielce niewinne jeszcze, to było jakieś 2 m-ce temu): Obrazek
Obrazek
Nikt wtedy nie wiedział co będzie jak się razem zejdą (sa mniej więcej w tym samym wieku 8) , ruda to dziewczę, czarny to facecik)
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

O, jej...a co takie maleńkie dzieciątka mogą złego zrobić ?????
Toż z ocząt im sama niewinność bije! :lol:

A myśląc o szkoleniu, miałam na myśli Wasze, domowe układanie, czyli naukę psiego savoir-vivre :D ( nie wolno i gdy posłucha - smakołyk).

Wpisz w google : pastuch elektryczny" i dostaniesz całą specyfikację i nowych i używanych.
Najtańszy za 160zł + drut dowolnej długości.
Po 3 tygodniach możesz go swobodnie sprzedać - dzieciątka juz będa nauczone.
Tu są przykładowe parametry - obsługa do 9 km drutu !

"PARAMETRY TECHNICZNE:

- napiecie zasilania z baterii 8,4; 9 V od 50 Ah do 160 Ah
- napięcie zasilania z akumulatora żelowego: 12V, 7 Ah - napięcie wyjściowe pod obciążeniem 500 ohm; 3,0 +/- 0,2 kV
- pobór prądu przy zasilaniu 8,4 V bez obciążenia: max. 15 mA
- energia rozładowania: 0,5 J
- czas impulsowania: 1,2 s
- max. długość ogrodzenia: 9 km
- temperatura pracy: - 15 do 55 st. C

Pastuchy działają przez cały rok, również w czasie opadów śniegu."

Za obrożami raczej się nie opowiadam, bo pies kojarzy potem obrożę ze strachem, a pastuch tylko wyznacza mu rewir zakazany. Obroże są dobre dla agresywnych psów , które trzeba jakoś " utemperować" ale dla Twoich maluszków ? Jej, błagam - NIE !
To juz lepiej nasadzić tam jakąkolwiek zielninę , bez prądu :lol:
Awatar użytkownika
inag1
500p
500p
Od: 1 lis 2007, o 14:42

Post »

Soniu,tak właśnie jest karmiony mój psiak.A ta specjalistyczna karma jest na zespół wrażliwego jelita ,nazwy angielskiej nie pamiętam . Mój pies już ją brał 3 lata temu. Wtedy kosztowała 150 zł. Czyżby ukryta inflacja :lol:
A tak poważnie zastanawiam się nad siemieniem lnianym .Tego jeszcze nigdy nie dawałam żadnemu z moich psów,bo różne opinie słyszałam na ten temat. Nawet o dużej szkodliwości i o zaklejaniu jelit.
Mój futrzak niestety starzeje się i pewnie dlatego ciągle łapie jakieś choróbska
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23

Post »

Przerabiałam ten problem z owczarkami :evil: - przechodziły nad albo pod siatką. Oba sposoby sieją spustoszenie.
Zapewniam Cię, że pomógł dopiero pastuch. Dobra rada zostaw drut od pastucha nawet po usunięciu całego urządzenia. Psy muszą go widzieć przez pewien czas. Po zastosowaniu nauki "pastuchowej" nie musiałam obsadzać ogrodzenia czymś co mi się średnio podobało a odstraszało psy (rośliny ich nie odstraszą jak będą chciały wyjść to nawet jak będzie je kolić to wyjdą).
Powodzenia
Aśka
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p

Post »

A oto moje szkodniki :D Obrazek
Aśka
aneczeleczka
50p
50p
Od: 27 kwie 2007, o 21:23

Post »

coraz bardziej się przekonuję do pastucha, tym bardziej, że cena jest przystępna. Dzięki dziewczyny.

Dobrze, żę te "niewiniątka" nie wiedzą co się święci (czarny wściekły zerka na komputer, czyżby przeczuwał?? :twisted: )
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Hahahahahaaa, spotkały się na sabacie "mamy" bliźniaków :lol: :lol: :lol:
Zauważyłyście, że wszystkie mamy po 2 psy? :lol:
Pastuch to wbrew pozorom najwygodniejsze wyjście :
- dla Ciebie, bo nie wymaga szkolenia
- dla psów, bo nie kaleczy, a szybko uczy gdzie nie wolno chodzić

Obrazek
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Inag nie umiem Ci powiedzieć czy psu siemię szkodzi, bo moje dostawały przez pół roku i żadnych skutków ubocznych nie stwierdziłam,. Sama ze względu na problemy z dwunastnicą od roku piję a w zasadzie w sumie jem tę papkę z siemienia i nie stwierdzam skutków ubocznych :wink: zapytaj może lekarza co sądzi o siemieniu lnianym, osobiście wydaje mi się, że takie rozmoczone w wodzie nie powinno mieć skutków ubocznych, bo ono jest już napęczniałe nim je się spożyje, jedynie takie suche siemię dodane do karmy może wyrządzić szkody w jelitach, ale znawca nie jestem , tylko tak sobie gdybam :roll:
życzę Twojemu futrzakowi zdrówka :D
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p

Post »

Nie dość, że po dwa to pewnie jeszcze parki :D.
Mało brakowało a były by trzy ale tego już mój mąż nie wytrzymał.
Za to jak się Kama oszczeniła miałam + osiem :twisted:
Aśka
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pooglądałam zdjęcia Waszych psiaków i chcę pokazać swojego. To suka Ari. Ma rok. Jak ktoś pyta o rasę to mówię, że to wyżeł berneński... Czyli mama berneńczyk a tata wyżeł, hi, hi, hi. Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p
Od: 9 cze 2007, o 09:43

Post »

Piękna suczka - co najważniejsze ciekawej rasy :P
Przed chwilą oglądałam Twoje koty - a tu taka niespodzianka - piesek jeszcze 8)
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”