agaxkub pisze:Soniu a czy i ja mogłabym prosić o to na temat kagańca?
musze szirka też nauczyć, bo on tam gryzący raczej nie jest, ale duży i już kilka razy panowie policjanci się nam przyglądali z zainteresowaniem na ulicy
metalowego nie założy za żadne skarby świata
W sklepach internetowych są dostępne miękkie haltery ( opaska na pysk, z możliwością regulacji obwodu) doskonałe do nauki noszenia namordnika, a także pomocne przy nauce posłusznego chodzenia przy nodze.
Policjantowi lub Straznikowi Miejskiemu mozna zacytować wykładnię kodeksową :
fragment komentarza Wojciecha Kotowskiego do art. 77kw :
„zapewnienie zwykłych środków ostrożności nie wymaga spacerowania z psem znajdującym się na smyczy lub w kagańcu. Chodzi o poznanie psychiki psa i uzyskanie bezwzględnego posłuszeństwa. Nakazane środki nadzoru odnoszą się do ras uznanych za niezwykle agresywne, lista zawiera 11 ras. Interpretując art. 77 kw nie nakazuje wszystkim właściciela prowadzania psów na smyczy i w kagańcu.”
Źródło : Kodeks wykroczeń. Komentarz
Autor:Wojciech Kotowski , wyd. Wolters Kluwer 2006, ISBN: 83-7526-000-2
i
"Art. 77. Kto nie zachowuje zwykłych lub nakazanych środków ostrożności przy trzymaniu zwierzęcia,
podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany.
Wykroczenia tego może dopuścić się każdy, kto trzyma psa – nie tylko właściciel (Wyrok
Sądu Najwyższego - Izba Karna z dnia 29 kwietnia 2003 r. III KK 26/2003). Przez trzymanie psa należy rozumieć natomiast zarówno jego chów jak i typowy spacer. Dla przyjęcia odpowiedzialności za to wykroczenie obojętne pozostaje czy posiadacz psa nie zachował należytej ostrożności z winy umyślnej czy nieumyślnej. Zwykła ostrożność obejmuje przeciętne środki ostrożności związane z trzymaniem danego zwierzęcia,
przy czym będą one zróżnicowane w zależności od gatunku zwierzęcia i przede wszystkim od stopnia niebezpieczeństwa, jakie zwierzę może stwarzać.
Konkretne środki ostrożności mogą wynikać z ustawy jak i prawa miejscowego. Dlatego też wyraźny obowiązek wyprowadzania psa na smyczy lub w kagańcu częściej znajdziemy w stosownej uchwale Rady Miasta"
Własnie testujemy na sobie zastosowanie wykładni w pratyce i...

Okazało się, że wystarczy, że psy sa posłuszne i nie stanowią zagrożenia !
inag1 - sonia ma rację. Po operacjach brzusznych psy zawsze dostawały dietę lekkostrawną, tak jak niemowlaki

Ryż rozgotowany z marchewką, posiekaną piersią kurczaka/ indyka/ jagnięciną - ryz i marchew stabilizują pracę jelit; jogurt naturalny - bakterie kwasu mlekowego, jeśli lubi i chce, a przede wszstkim leki zapisane przez wet. Daj jej dużo wody do picia, by nawodnić ( biegunki odwadniają).
Gdy suka miła operacje na raka, gotowałam wielki gar aż do miękkości, dzieliłam na porcje, do torebek/reklamówek, mroziłam w zamrażarce, a potem do mikrofali na rozmrażanie.
Z gotowych świetna jest ROYAL CANIN VETERINARY DIET Sensitivity Control - na choroby jelitowo-żółądkowe. Duża paka 14 kg.ok.200zł, niestety, ale straczała nam na miesiąc- dwa, jako uzupełnienie ryżowych papek.