Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Post »

Wielkie dzięki za tak liczne odwiedziny! Nawet nie sadziłam, że mam tylu gości :D
Niedziela była słoneczna i w miarę ciepła mimo dość silnego wiatru. Spędziłam na działce prawie 6 godzin. W dalszym ciągu robiłam porządki. Nie obyło się bez małych przerw na pogaduszki z sąsiadami. Sporo ludzi w weekend było na działkach. Niektórzy sezon zaczęli od grilla :wink: Było mi naprawdę miło, gdy niektórzy sąsiedzi przychodzili do mnie sprawdzić co mi tak pięknie kwitnie (działka jest widoczna z parku i w zasadzie teraz nie ma innej drogi na nasze działki). A muszę się pochwalić, że oprócz krokusów pokazują się już pojedynczo inne kwiatki - zawilce gajowe, fiołek wonny, puszkinie, cebulice syberyjskie, śnieżniki, prymulki nawet irysek żyłkowany. Mimo wszystko krokusy wciąż graja pierwsze skrzypce - przez te kępy są widoczne z daleka :tan
Wiesiu - miło Cię gościć. Myślę, że w każdym ogrodzie jest jakieś "trudne miejsce". Ja z przodu pod dużymi drzewami mam zrobioną leśną rabatę i tam też jest sucho. Jednak to moje oczko w głowie, pierwsza rabata, która zrobiłam i taka na widoku - więc wody dostaje dużo, ale i tak za mało. Tamten świerk rośnie na końcu działki, prawie w kącie i rzadko tam sięgam wzrokiem, bo nawet wąż do podlewania tam nie sięga :oops: Chcę to zmienić w tym roku.

Agness rabata iglakowa jest wymarzonym miejscem pod krokusy i inne wiosenne maleństwa.

Cieszę się Andrzejku, że się ze mną zgadzasz i podoba Ci się ( mam nadzieję :wink: )

Danusiu ja przy porządkach na rabatach z przykrością zauważyłam, że znów rośnie mi przeciwnik :evil: To zielsko niczego się nie boi.

Ja Roundup Grażynko zastosowałam w pierwszym roku. Efekt był krótkotrwały i dałam sobie spokój. Teraz walczę tylko mechanicznie, ale za to z uporem maniaka.

Cieszę się Miiriam, że znalazłaś u mnie ciekawy przepis dla siebie. To zasługa Grażynki-kogry ;:196

Aniu to zestawienie krokusów wyszło troszkę nie chcący. Wiosna często demaskuje zakupowe pomyłki. Lubię wszystkie wiosenne kwiatki dlatego nie mam żadnego umiaru w kupowaniu i sadzeniu ich :wink:

Agape cieszę się, że jesteś...Z ptaków też się bardzo cieszę. Dokarmiałam je codziennie przez całą zimę - teraz powinny mi to odpracować :;230 i wyjadać wszelkie robactwo na działce.

Dzięki Jacku! Jak nie zapomnę to rozluźnię niektóre kępki, bo mam nowy pomysł krokusowy.

Iwonko dziękuję! U mnie krokusy jeszcze trochę będą brylowały na rabatach, bo niektóre odmiany dopiero mają pąki. A są też takie co ledwo wylazły :roll: U mnie dzisiaj też padało calutki dzień. Aż żałowałam, że wczoraj nie rozsypałam nawozu na "trawnik".

Aga - to mnie zaskoczyłaś...Czyli już się cieszę i czekam na listonosza ;:196 Nawet nie pytam co. Będzie niespodzianka :tan Mam tylko nadzieję, że nie podagrycznik pstrokaty :;230 Są tacy co sprzedają to cudo na all

A na dobranoc moja wiosenka:
Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izuniu ;:167 dziękuję za cudne fotki ;:196 ;:196 ;:196
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

Ale cudna wiosenka ;:138
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Eh...Naprawdę, to miło, że sąsiedzi prawią Ci komplementy! Zasłużyłaś Ogrodniczko :) :) :) i działka przyciąga już wiosną!
Wiosenka piękna!
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko bardzo proszę! Cieszę się, że podobają Ci się moje fotki. Zapraszam częściej, bo teraz będzie co uwieczniać. Codziennie coś zakwita :D

Agnieszko-nezko - dziękuję! Chociaż na razie to są pojedyncze kwiatki i słabo je widać na tych 400m. U Ciebie jest cieplej i wiosnę masz bardziej zaawansowaną. Nawet mojej forsycji jeszcze daleko do kwitnienia. Chociaż z tego co widziałam to powinna ładnie kwitnąć. W zeszłym roku miała 3 kwiatki na krzyż.

Agnieszko-agape - jak zwykle jesteś miła i potrafisz podnieść na duchu. Wielkie dzięki! Za wykład o odżywianiu również. Wybacz, że nie skomentowałam, ale nie chciałam w 3 słowach - na więcej nie miałam czasu :oops: Poprawię się - obiecuję ;:196

Zrobiłam dziś wypad na rynek. Po bratki. Zahaczyłam o 2 ogrodnicze w tamtej okolicy w poszukiwaniu budki lęgowej. Ania-Raczek dała mi cynk, że tam widziała. Ja niestety nie, ale dojrzałam lilie i dalię Akita, której od dawna szukałam. Bratki też kupiłam. Nawet więcej niż zamierzałam. Na dodatek jak zobaczyłam kwitnące jaskry i anemony to nie mogłam się powstrzymać i też kupiłam. Na szczęście nie było żadnych sprzedających byliny, bo zabrakłoby mi rąk. W zasadzie liczyłam się z tym, bo u nas dopiero byliny wyłażą z ziemi i to nie wszystkie.
A to dzisiejsze zakupy:
Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek
dalekiport
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 12:42
Kontakt:

Post »

Witaj Izo,roślinki od Ciebie już posadzone w ziemi,mam nadzieję,że będzie im u mnie dobrze, nie spodziewałam się tyle różności i odmianowych i kolorowych,jestem Ci bardzo wdzięczna,nie dziękuję by nie zapeszyć. Wysyłam do Ciebie paczuszkę z pierwiosnkami i różnymi cebulkami,mam nadzieję,że sobie coś wybierzesz. Pozdrawiam wiosennie Sylwana
dalekiport
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 12:42
Kontakt:

Post »

...o primuli beesiana pamiętam Izo, ale na razie nie wychyliła nawet czubeczka nosa z ziemi choć szukałam jej prawie z lupą, jeśli prztrwała na pewno sadzoneczkę dostaniesz .
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Iza, ;:196 przez tą moją wiosenną chandrę i zaganianie prawie przegapiłabym nowy wątek. :oops:
Ale już jestem. :wink:
Chandra jakoś chyba już minęła, bo w końcu też zaczęłam porządkowanie ogrodu po zimie.
Też średnio jestem zadowolona z zakupów internetowych. Zamawiałam piwonie i akurat ta, na której mi bardzo zależało okazała się tylko zapleśniałym rozsypującym się szczątkiem. :(
Ale trudno. Może jeszcze ją gdzieś spotkam.
Ślicznie kwitną Ci krokusiki i inne kwiatki. Teraz cieszy człowieka każdy nowy kwiatek. Fajnie , jak się tak wszystko budzi do życia. Ostatnio znalazłam posadzoną w zeszłym roku przylaszczkę. :tan A już myślałam, że mi padła. Teraz czekam, ;:65 może też mi zakwitnie ?
:wit
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

andrzejek pisze:Iza w 200% się z tobą zgadzam ,że zawrót głowy od tych twoich krokusów.
tak, tak potwierdzam ;:138

widzę u Ciebie amenony a ja na razie jakoś się wyleczyłam z nich i jaskrów, choć serce krwawi ale skoro mnie nie lubią to nie będę ich na siłę uszczęśliwiać, nie licząc siebie :;230

ale pogoda u nas kapryśna, a miało być tak super :wink:
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś piękne zakupy. Ja też muszę w końcu kupić bratki, ale wściekam się bo wcale nie schodzą z ceny, a ja muszę kupić około 20 i po 2,50 to mi za drogo :roll: i tak zwlekam....jak tak dalej pójdzie, to nie nacieszę się bratkami tej wiosny, a zawsze mam już od marca :roll:
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Iza też zakupki wiosenne widze zrobiłaś .
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14

Post »

Izo takie anemony jak kupiłaś wsadziłam na jesieni , ciekawe czy mi zakwitną :?:
Ja też jutro jadę na targ i do ogrodniczego i wreszcie pierwszy raz w tym tygodniu na działkę
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rany - jakie fajne zakupy :) jak ja to lubię :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj napisałam długi post i mi go "zeżarło" :evil:
Pogoda prawdziwie kwietniowa. Wczoraj deszcz, a dzisiaj deszcz na zmianę ze słońcem.
Hit dnia - doczekałam się swoich kwitnących tulipanów :tan Wczoraj ich jeszcze nie było - nawet nie zauważyłam żadnej zapowiedzi
Obrazek

Może dlatego, że byłam wściekła jak po lustracji wrzosowiska. Jakaś "zaraza" mi tam kopała. Nie mam pojęcia co to mogło być...Może pies (nie mój!) albo kto, bo nie wygląda to wcale na robotę kreta czy nornicy:
Obrazek

A poza tym zakwitły kolejne iryski żyłkowane:
Obrazek

Pokazują się pierwsze narcyze:
Obrazek Obrazek

Sylwano cieszę się, że przesyłka doszła tak szybko i jesteś zadowolona z zawartości. Jestem pewna, że u Ciebie będą świetnie rosły. Już się cieszę na rewanż. Prymulki uwielbiam, a cebulowych nigdy nie jest za dużo. Jak tylko dojdą dam Ci znać.

Krysiu nie rób sobie wyrzutów. Trafiłaś. Myślę, że większe czy mniejsze smuteczki dopadają każdego. Praca w ogrodzie jest najlepszym lekarstwem na nie :wink: Z zakupami bywa różnie. I to nie tylko przez internet. A co za odmiana piwonii jeśli można wiedzieć? Może ja gdzieś trafię...

Aniu - u mnie jaskry i anemony jakoś sobie radzą. Ale tylko jakoś. Nie jestem zachwycona ich mizernym kwitnieniem, ale cieszę się, że udaje im się zimować u mnie. Muszę chyba bardziej postarać się i przygotować im lepsze stanowisko. One nie lubią raczej takiej ziemi jak jest u mnie - ciężka, zimna i często mokra.

Agness - u mnie bratki po 1,50 zł te wielkokwiatowe. Tylko te drobne sprzedawali po 2,50zł. Nie wiem dlaczego...U Ciebie pewnie też zaraz stanieją bo coraz cieplej się robi.

Dobrze to ująłeś Andrzejku - to są tylko zakupki. Na zakupy przyjdzie czas na targach :D

Nie wiem jak u Ciebie Katik, ale u mnie czasem można kupić bardzo ciekawe rośliny na rynku. Te anemony sadzone jesienią już powinny wschodzić. Przyjrzyj się.

Miiriam ;:196 A który ogrodnik nie lubi roślinnych zakupów?! A jeśli jeszcze jest kobietą to radość jest podwójna ;:224
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

tu.ja pisze: Miiriam ;:196 A który ogrodnik nie lubi roślinnych zakupów?! A jeśli jeszcze jest kobietą to radość jest podwójna ;:224
O to, to... trafiłaś w sedno, Izuniu... :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”