Lilie - uprawa Cz.1
Re: Lilie - uprawa
Moje lilie w donicach urosły już na ponad 70 cm.
Nie za bardzo wiem co z nimi zrobić.
Rozważam wsadzenie do dużej donicy (kastry) i wnoszenie do garażu w razie mrozu.
Ile mrozu są w stanie znieść lilie azjatyckie/orientalne ?? (mało się na tym znam, to pierwsze zimowanie).
Cebule są ogromne, ponad 10 cm średnicy
Nie za bardzo wiem co z nimi zrobić.
Rozważam wsadzenie do dużej donicy (kastry) i wnoszenie do garażu w razie mrozu.
Ile mrozu są w stanie znieść lilie azjatyckie/orientalne ?? (mało się na tym znam, to pierwsze zimowanie).
Cebule są ogromne, ponad 10 cm średnicy
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O tym bym marzyła, ogród pełen lilii, i ich zapach mmm.... Doszłam jednak do wniosku, że lilie nie są zachwycone, kiedy mają rosnąć na żóltym piaskumirzan pisze: Jeśli masz ogród,to dlaczego nie sadzisz w ogrodzie? Przecież to rośliny ogrodowe.

Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
Justka , a masz nornice i karczowniki w ogrodzie? Jeśli nie , to sadź bezpośrednio do ziemi ( kup wór dobrej ziemi ogrodniczej , wykop spory dołek pod lilie , nasyp dobrej ziemi i sadź. Jeśli masz amatorów cebul w ogrodzie - sadź w donicach , wiaderkach , koszyczkach do lilii i po problemie.Sama z powodzeniem tak robię i lilie pięknie kwitną. Z tą różnicą ,że ja na dno doniczek sypię właśnie warstwę piasku , żeby nadmiar wody swobodnie odpływał.
Pozdrawiam,Małgorzata
Lepszego stanowiska niż piaszczysta ziemia nie znajdziesz.Justka pisze:O tym bym marzyła, ogród pełen lilii, i ich zapach mmm.... Doszłam jednak do wniosku, że lilie nie są zachwycone, kiedy mają rosnąć na żóltym piaskumirzan pisze: Jeśli masz ogród,to dlaczego nie sadzisz w ogrodzie? Przecież to rośliny ogrodowe.ale jeśli się mylę wyprowadź mnie z błędu
- bina12
- 1000p
- Od: 17 mar 2011, o 13:15
wczoraj posadzilam swoje trzy orientalne do ziemi , już strasznie się darły do słońca , najwyżej będę zabezpieczać na noc i cóż zobaczymy
- show must go on 

- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
- lulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2011, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
witam
,
czytam i czytam od kilku tygodni o liliach i muszę powiedzieć, że oprócz lilii siejecie zarazę
. Zaraziłam się od was tymi liliami. Właśnie jestem w trakcie zakładania mojego pierwszego w życiu ogrodu, bo wcześniej mieszkałam w bloku i w dodatku w takim miejscu, że żaden kwiatek nie chciał żyć.
Oczywiście podekscytowana poleciałam kilka tygodni temu kupić kilka cebulek i wsadziłam je do doniczek torfowych-bardzo ładnie kiełkują i w ten weekend będę wkładać moje pierwsze kwiatki do ziemi
.
Czy możecie mi doradzić, jak z cebulki wyrosła łodyżka trochę podobna do palemki, to schować ją do ziemi w połowie, czy tylko schować cebulkę i przysypać po wierzchu ziemią? Wtedy będzie dosyć płytko

czytam i czytam od kilku tygodni o liliach i muszę powiedzieć, że oprócz lilii siejecie zarazę

Oczywiście podekscytowana poleciałam kilka tygodni temu kupić kilka cebulek i wsadziłam je do doniczek torfowych-bardzo ładnie kiełkują i w ten weekend będę wkładać moje pierwsze kwiatki do ziemi

Czy możecie mi doradzić, jak z cebulki wyrosła łodyżka trochę podobna do palemki, to schować ją do ziemi w połowie, czy tylko schować cebulkę i przysypać po wierzchu ziemią? Wtedy będzie dosyć płytko
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
Jak lilie lubią piach to świetnie
Dokupie cebulek i może porównam, które mają się lepiej te w donicy czy te ziemii. Mirzan dziękuję za info 

Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
Re: Liliowce
Ja też dzisiaj kupiłam w hipermarkecie lilię orientalną - białą. Wsadziłam ją do doniczki i zobaczymy co z niej wyrośnie 

-
- 1000p
- Od: 9 lut 2011, o 13:10
- Kontakt:
A ja dzis ze swoich w ogrodzie zgarnełam osłonke z kory, i znalazłam jakies 4 juz kiełkujące lilie 

Jeśli już Ci w doniczce wyrosły małe łodyżki i pierwsze liście to przesadzając raczej postaraj się przesadzić w nowe miejsce z całą zawartością doniczki.lulka pisze:witam,
.........
Oczywiście podekscytowana poleciałam kilka tygodni temu kupić kilka cebulek i wsadziłam je do doniczek torfowych-bardzo ładnie kiełkują i w ten weekend będę wkładać moje pierwsze kwiatki do ziemi.
Nie otrzepuj z ziemi i nie wsadzaj gołej cebulki w nowe miejsce.
Ale jeśli doniczki są wystarczająco duże to równie dobrze (a może nawet lepiej) wsadź je do ogrodu razem z doniczką.
Jeśli do doniczki wsadzałaś na głębokość mniej więcej 3 x wysokość cebulki to tak zostaw zarówno po przesadzeniu.
witam serdecznie
mam pytanie do specjalistów od lilii:
kupiłam właśnie cebule lilii św. Józefa ( Lillium Candidum) i posadziłam ją w ogródku; właśnie przeczytałam w internecie, że należy ją sadzić w sierpniu
czy to znaczy, że nic z niej nie będzie, jeśli posadziłam ją teraz?

mam pytanie do specjalistów od lilii:
kupiłam właśnie cebule lilii św. Józefa ( Lillium Candidum) i posadziłam ją w ogródku; właśnie przeczytałam w internecie, że należy ją sadzić w sierpniu

czy to znaczy, że nic z niej nie będzie, jeśli posadziłam ją teraz?
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Amelio - 2 lata temu dostałam cebule Lillium Candidum od koleżanki.
Były już podrośnięte, co prawda nie zakwitły ale żyły i żyją nadal a nawet widzę że się mnożą :P
Nic im nie będzie, tylko pamiętaj ze je sadzi się płytko, inaczej nić inne odmiany lilii.
Były już podrośnięte, co prawda nie zakwitły ale żyły i żyją nadal a nawet widzę że się mnożą :P
Nic im nie będzie, tylko pamiętaj ze je sadzi się płytko, inaczej nić inne odmiany lilii.
- ultraviolet
- 200p
- Od: 1 kwie 2010, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Popieram wypowiedź Comcia.
Kilka dni temu dostałam od sąsiadki cebule tej lilii . Wsadziłam od razu do ziemi.
Nie różnią się wzrostem od innych Candidum, które posadziłam jesienna porą.
Kilka dni temu dostałam od sąsiadki cebule tej lilii . Wsadziłam od razu do ziemi.
Nie różnią się wzrostem od innych Candidum, które posadziłam jesienna porą.
dziękuję Wam za pomoc 

- bina12
- 1000p
- Od: 17 mar 2011, o 13:15
moje orientalne wystawiły dziś noski 

- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa