Lilie - uprawa Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lilie - uprawa

Post »

Moje lilie w donicach urosły już na ponad 70 cm.
Nie za bardzo wiem co z nimi zrobić.
Rozważam wsadzenie do dużej donicy (kastry) i wnoszenie do garażu w razie mrozu.

Ile mrozu są w stanie znieść lilie azjatyckie/orientalne ?? (mało się na tym znam, to pierwsze zimowanie).
Cebule są ogromne, ponad 10 cm średnicy
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

mirzan pisze: Jeśli masz ogród,to dlaczego nie sadzisz w ogrodzie? Przecież to rośliny ogrodowe.
O tym bym marzyła, ogród pełen lilii, i ich zapach mmm.... Doszłam jednak do wniosku, że lilie nie są zachwycone, kiedy mają rosnąć na żóltym piasku ;:223 ale jeśli się mylę wyprowadź mnie z błędu :oops:
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Justka , a masz nornice i karczowniki w ogrodzie? Jeśli nie , to sadź bezpośrednio do ziemi ( kup wór dobrej ziemi ogrodniczej , wykop spory dołek pod lilie , nasyp dobrej ziemi i sadź. Jeśli masz amatorów cebul w ogrodzie - sadź w donicach , wiaderkach , koszyczkach do lilii i po problemie.Sama z powodzeniem tak robię i lilie pięknie kwitną. Z tą różnicą ,że ja na dno doniczek sypię właśnie warstwę piasku , żeby nadmiar wody swobodnie odpływał.
Pozdrawiam,Małgorzata
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Justka pisze:
mirzan pisze: Jeśli masz ogród,to dlaczego nie sadzisz w ogrodzie? Przecież to rośliny ogrodowe.
O tym bym marzyła, ogród pełen lilii, i ich zapach mmm.... Doszłam jednak do wniosku, że lilie nie są zachwycone, kiedy mają rosnąć na żóltym piasku ;:223 ale jeśli się mylę wyprowadź mnie z błędu :oops:
Lepszego stanowiska niż piaszczysta ziemia nie znajdziesz.
Awatar użytkownika
bina12
1000p
1000p
Od: 17 mar 2011, o 13:15

Post »

wczoraj posadzilam swoje trzy orientalne do ziemi , już strasznie się darły do słońca , najwyżej będę zabezpieczać na noc i cóż zobaczymy ;:3 - show must go on ;:80
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa

Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

witam :wit ,
czytam i czytam od kilku tygodni o liliach i muszę powiedzieć, że oprócz lilii siejecie zarazę :lol:. Zaraziłam się od was tymi liliami. Właśnie jestem w trakcie zakładania mojego pierwszego w życiu ogrodu, bo wcześniej mieszkałam w bloku i w dodatku w takim miejscu, że żaden kwiatek nie chciał żyć.
Oczywiście podekscytowana poleciałam kilka tygodni temu kupić kilka cebulek i wsadziłam je do doniczek torfowych-bardzo ładnie kiełkują i w ten weekend będę wkładać moje pierwsze kwiatki do ziemi ;:138.
Czy możecie mi doradzić, jak z cebulki wyrosła łodyżka trochę podobna do palemki, to schować ją do ziemi w połowie, czy tylko schować cebulkę i przysypać po wierzchu ziemią? Wtedy będzie dosyć płytko
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

Jak lilie lubią piach to świetnie ;:138 Dokupie cebulek i może porównam, które mają się lepiej te w donicy czy te ziemii. Mirzan dziękuję za info ;:180
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
Maja100
200p
200p
Od: 31 mar 2011, o 00:36

Re: Liliowce

Post »

Ja też dzisiaj kupiłam w hipermarkecie lilię orientalną - białą. Wsadziłam ją do doniczki i zobaczymy co z niej wyrośnie :)
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

A ja dzis ze swoich w ogrodzie zgarnełam osłonke z kory, i znalazłam jakies 4 juz kiełkujące lilie :D
sylwekw

Post »

lulka pisze:witam :wit ,
.........
Oczywiście podekscytowana poleciałam kilka tygodni temu kupić kilka cebulek i wsadziłam je do doniczek torfowych-bardzo ładnie kiełkują i w ten weekend będę wkładać moje pierwsze kwiatki do ziemi ;:138.
Czy możecie mi doradzić, jak z cebulki wyrosła łodyżka trochę podobna do palemki, to schować ją do ziemi w połowie, czy tylko schować cebulkę i przysypać po wierzchu ziemią? Wtedy będzie dosyć płytko
Jeśli już Ci w doniczce wyrosły małe łodyżki i pierwsze liście to przesadzając raczej postaraj się przesadzić w nowe miejsce z całą zawartością doniczki.
Nie otrzepuj z ziemi i nie wsadzaj gołej cebulki w nowe miejsce.
Ale jeśli doniczki są wystarczająco duże to równie dobrze (a może nawet lepiej) wsadź je do ogrodu razem z doniczką.
Jeśli do doniczki wsadzałaś na głębokość mniej więcej 3 x wysokość cebulki to tak zostaw zarówno po przesadzeniu.
Awatar użytkownika
amelia35
500p
500p
Od: 16 wrz 2007, o 21:14

Post »

witam serdecznie :D

mam pytanie do specjalistów od lilii:

kupiłam właśnie cebule lilii św. Józefa ( Lillium Candidum) i posadziłam ją w ogródku; właśnie przeczytałam w internecie, że należy ją sadzić w sierpniu :(
czy to znaczy, że nic z niej nie będzie, jeśli posadziłam ją teraz?
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Amelio - 2 lata temu dostałam cebule Lillium Candidum od koleżanki.
Były już podrośnięte, co prawda nie zakwitły ale żyły i żyją nadal a nawet widzę że się mnożą :P
Nic im nie będzie, tylko pamiętaj ze je sadzi się płytko, inaczej nić inne odmiany lilii.
Awatar użytkownika
ultraviolet
200p
200p
Od: 1 kwie 2010, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Popieram wypowiedź Comcia.
Kilka dni temu dostałam od sąsiadki cebule tej lilii . Wsadziłam od razu do ziemi.
Nie różnią się wzrostem od innych Candidum, które posadziłam jesienna porą.
Awatar użytkownika
amelia35
500p
500p
Od: 16 wrz 2007, o 21:14

Post »

dziękuję Wam za pomoc ;:196
Awatar użytkownika
bina12
1000p