Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Balkon Lokiego

Post »

@ Katarzynka ? na dwóch balkonach. Nie na jednym. Bo widzisz, architekt, który projektował blok, w którym mieszkam, miał dosyć osobliwe pomysły. I tak oto ludziom gnieżdżącym się w kawalerkach zafundował na otarcie łez dwa balkony, za to bogaczom, których stać na trzypokojowe mieszkanie, za karę dał do dyspozycji tylko pół balkonu. :;230 Co do hiacyntów ? nie masz się czym przejmować. -6°C to one spokojnie wytrzymują.

@ Kogra ? biorąc pod uwagę, że polskie wieszadła na skrzynki dopasowywałem młotkiem i obcęgami do francuskiego balkonu i francuskich skrzynek, trochę trudno będzie mi cokolwiek zdjąć z balkonu i wnieść do domu... Aczkolwiek ostatnio temperatura u mnie oscylowała w dzień wokół +20°C w cieniu (i zapewne jeszcze więcej w słońcu; chociaż teraz spadła do około +16°C), więc raczej na brak ciepła roślinki narzekać nie mogą... Z tymi nasionkami marnej jakości toś mnie niespecjalnie pocieszyła... No cóż... Spróbuję dzisiaj dosiać to, co jeszcze nie raczyło wykiełkować.

Pozdrawiam serdecznie!
LOKI
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

No to powiem że Ci zazdroszczę, tych dwóch balkonów ,hhmmm to jest na czym rządzić i można szaleć czyli że jak jeden zamienia się w dżunglę to na drugim można odpoczywać ;:112 super
Hiacynt faktycznie trzyma się dość dobrze kwiatki troszkę zmarniały ale chyba jest jeszcze jeden mały ,niekoniecznie będzie kwitł ale jest .Loki a czy Ty cebule wyjmujesz na zimę ?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Loki zazdroszczę Ci tej temperatury.
Ja dzisiaj grzałam się przy ogniu, chociaż było 11 stopni przy zimnym wietrze.
Miejmy nadzieję, że ten rok będzie dużo lepszy od zeszłego.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Katarzynka ? Ależ nie, nie, przecież to właśnie o to chodzi, żeby odpoczywać na tym balkonie, na którym jest aktualnie największa dżungla. Człowiek na chwilę zapomina, że mieszka w bloku i czuje się pośród całego tego bujnego kwiecia jakby miał dom z ogrodem. :-P Co do cebul ? wręcz przeciwnie, Katarzynko, cebule to ja na zimę sadzę. A dokładniej sadzę je mniej-więcej 15. października i pozwalam przezimować na balkonie. No ale we Francji najniższa temperatura, jaką do tej pory zaobserwowałem, to -6°C ? więc nie ma ryzyka, że wymarzną. Wyjątkiem są wspomniane już zawilce ? które ewidentnie szlag trafił (aczkolwiek nie wiem, czy z powodu zimna czy może z powodu nadmiaru wilgoci).

@ Kogra ? pozazdrościłaś i już temperatura spadła. Z rana było tylko +5°C, teraz jest +10°C i pochmurno. :-P Oczywiście też życzę Ci, żeby ten rok był lepszy od poprzedniego... Zwłaszcza że poprzedni zakończył się dla Twego kogrobuszu niezbyt ciekawie...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Loki, wspaniale mieć dwa balkony, jest juz gdzie ogrodniczo poszaleć. Jak mieszkaliśmy w bloku to architekt nam nie uskąpił,
bo mieliśmy dwa ogromne balkony każdy po 9 metrów kwadratowych i każdy dawał na inną stronę budynku. Jak otworzyło się
drzwi na oba to wiało na przestrzał jak diabli ale było przyjemnie na nich siedzieć. Tylko wtedy dzieci były małe, a ja zagoniona
nie miałam zbytnio czasu na robienie zielonej dżungli. Ale też tego kwitnacego trochę było. ;:108
Ponoć pogoda ma wrócić od piątku. Zresztą jeśli popada to sie wcale nie pogniewam na chmury.
Serdeczne pozdrówka :wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie wiedziałam, że tak szybko działa..... :;230
Za to u mnie zapowiadają jutro aż 14 stopni.
Faktycznie zeszły rok był u mnie makabryczny a ten zaczyna się nie wesoło, bo dużo roślin padło przez tą dziwaczną zimę.
Ale mam nadzieję, że będzie lepiej.
;:3 życzę. :wit
Grażyna.
kogro-linki
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Loki wiem coś o tym, odpoczynek na balkonie ,z tym że ja mam wieżowiec przed moim blokiem, balkonem w niedalekiej odległości i sąsiadów :( ale znalazłam i na to sposób zawiesiłam słomkowe roletki i odgradzam się całkowicie od świata zewnętrznego .Super jak w altance ,to był dobry pomysł.
Wiesz a ja w ogóle nie wyciągam cebulek i jakoś sobie radzą nawet w te największe mrozy a też ich nijak nie zabezpieczam.
No u nas już wreszcie wiosna zawitała chyba taka jak u Ciebie :wink: :D
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Abeille ? no ja po tych kilku tygodniach słońca też już spokojnie znoszę chmury i deszcz. Zwłaszcza że ziemia wokół bloku wygląda na wyschniętą, więc przyda się trochę opadów, żeby wszystkie roślinki obudziły się do życia. Tylko w zimie już nie mogłem na taką pogodę patrzeć. ;-)

@ Katarzynka ? ja mam wieżowce po prawej i po lewej, ale na wprost nic ? a te po bokach to staram się ?zasłonić? ścianą roślin pnących. :-) A co do cebulek ? skoro potrafią przetrwać na balkonie bez specjalnych zabezpieczeń nawet w Polsce, to tym lepiej.

A teraz jako bonus jeszcze dwie fotki kwitnących szachownic:

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Piękne te Twoje szachownice ,może też sobie sprawię takie .Po zimie mam trochę strat więc mogę coś nowego sobie sprawić . Loki jeśli mogę spytać na którym piętrze mieszkacie, bo chyba trochę wyżej ?
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Szachownice cudne, ale wzeszła tylko połowa (druga połowa zgniła). Niemniej jednak ze względu na piękno ich kwiatów uważam je za godne polecenia.

A co do piętra ? mieszkamy na jedenastym piętrze. :-)

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Z 11 pietra to musi być piękny widok.
Ale też przy wietrze niezłe wydmuchowisko. :roll:
No ale te dwa balkoniki to wspaniała rzecz,zwłaszcza, że takie ukwiecone.
Czekam na następne fotki.
Grażyna.
kogro-linki
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Normalnie coraz bardziej ci zazdroszczę dwa balkony 11 piętro ,piękne widoki ach :roll: .Moje 1p. jest całkowicie zasłonięte od słońca (pokój) a na balkonie patelnia i widok setki okien naprzeciwko .
Kogar ja mieszkam nisko ale jak wieje to mi okna chce wyrwać tak są usytuowane bloki że jak wiatr wpadnie to wszystko na moje okna leci :( Więc wolałabym te wyższe piętra ale jak sie niema co się lubi to się lubi co się ma .
Loki dziękuje za podpowiedź odnośnie róż ;:196
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Kogra ? Ja w sumie do pięknych widoków przyzwyczajony jestem. Wychowałem się w mieszkaniu położonym na dziesiątym piętrze, z którego roztaczała się panorama połowy Krakowa. :-) Teraz ? ze względu na wzniesienie terenu ? zbyt rozległej panoramy nie mam, widoczność urywa się tak z kilometr od mojego bloku. :-P Za to sąsiedzi na fasadzie wschodniej i północnej widzą z okien Wieżę Eiffla i w ogóle sporą część aglomeracji paryskiej. Ale nie zazdroszczę im ? mieszkając na południowej fasadzie mam optymalne warunki do wzrostu roślinek. :-) Co do następnych fotek ? na dniach zakwitną mi konwalie ? już pierwsze kwiaty wybarwiły się na biało ? ale potem obawiam się, że będzie długa dziura w dodawaniu fotek i kwitnieniu... Irysy jak na razie do kwitnienia się jeszcze nie przymierzają (za to mszyce przymierzają się już do irysów ? mam już za sobą pierwsze opryski piretryną tej wiosny), a cała reszta dopiero w stadium siewek z maksymalnie dwoma liścmi właściwymi (pod warunkiem, że wykiełkowała*)... No... Trafił mi się jeden zabawny mutant maku lekarskiego ? nie dość, że miał cztery liścienie zamiast dwóch, to jeszcze teraz wypuszcza naraz cztery liście właściwe z jednego węzła. Ale to się chyba nie liczy, ROTFL. Co do wiatru ? tak jak pisze Katarzynka ? jak już wieje to wieje, tak samo na jedenastym piętrze, co przy poziomie ziemi.

@ Katarzynka ? U mnie to jest tak, że w zimie mam słońce w pokoju, co sprawia, że czasami mi się mieszkanie nagrzewa do jakichś chorych temperatur w stylu 28°C (przy działającym centralnym ogrzewaniu)... Za to w lecie słońce ? jako że jest wyżej ? operuje już tylko na balkonie i nie zagląda mi do mieszkanka. I w sumie dobrze, bo upał kiepsko znoszę.

Pozdrawiam!
LOKI

* - lista tego, co i jak wykiełkowało:

WYKIEŁKOWAŁY JAK MARZENIE:
- mak polny
- mak lekarski o kwiatach pełnych
- łubin jednoroczny
- lewkonia letnia
- dalia
- kroplik

WYKIEŁKOWAŁA MNIEJ-WIĘCEJ POŁOWA:
- fasola ozdobna
- nemezja
- lwia paszcza
- wilec purpurowy
- nasturcja pnąca

WYKIEŁKOWAŁY BARDZO MARNIE (POJEDYNCZE SIEWKI):
- aster chiński
- ketmia południowa
- mak lekarski o kwiatach pojedynczych
- łubin mieszańcowy

NIE WYKIEŁKOWAŁY WCALE
- fasolnik egipski
- dziwaczek
- wilec trójbarwny
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Dzisiaj oglądałam w sklepie ogrodniczym szachownice takie jak Twoje i białe czy są też białe czy one się w późniejszym stadium wybarwiają ?
O matko ale Ci wykiełkowało ,dżungla się szykuje jak ta lala :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Faktycznie będzie dżungla Loki.
Ale za to jakie widoki.... :roll: na taką ilość kwiatów.
A na dziurę w fotkach najlepsze zakupy na bazarze. :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”