Szkodniki (robaki) i choroby na liściach i w podlożu - temat ogólny Cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
hazard
100p
100p
Od: 28 paź 2009, o 09:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: białe robaki w doniczkach

Post »

Może to larwy ziemiórek???? Są dosyć agresywne dla korzeni, podgryzają je i mogą spowodować duże szkody. Często pojawiają się kiedy podłoże jest zbyt wilgotne. Po całym mieszkaniu potem latają muszki. Ja mam ten sam problem. Próbowałam przesuszać podłoże, ale i tak potem znowu się pojawiały. Może ktoś ma jakiś dobry pomysł??
Awatar użytkownika
JustynaK
200p
200p
Od: 24 lis 2010, o 19:50

Post »

Też mam problem z tymi robaczkami, znacie jakieś preparaty? Jak to zwalczyć i jednocześnie samemu się nie zatruć?
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Jest na tym forum, w tym dziale chyba z dziesięć takich samych wątków? Wiem, nie jestem moderatorem, nie do mnie należy pisanie o tym, ale ? na litość boską ? użycie opcji ? szukaj ? nie boli?

A ?robaczki? to najprawdopodobniej zupełnie nieszkodliwe skoczogonki.
Zaś jak ktoś się chce koniecznie ich pozbyć, to może spróbować podlewania Nomoltem.

Pozdrawiam!
LOKI
Rafal111
200p
200p
Od: 15 wrz 2008, o 19:10
Kontakt:

Post »

ja juz uzywałem dwóch preparatów na wszelkie robale i nic ich nie łapie :(
Awatar użytkownika
Kasia.N
1000p
1000p
Od: 10 cze 2009, o 14:23

Post »

Witam. Nie będę zakładała nowego tematu, ponieważ tytuł tego w zupełności mi odpowiada ;) Niestety ja nie potrafię zidentyfikować robactwa, które zalęgło się w większości moich roślin - ani nie są to ziemiórki, ani tym bardziej skoczogonki.
Większość roślin uprawiam w hydroponice, i właśnie te kwiaty zaczęły mi masowo padać (jakieś 80-90% kwiatów, od małych fiołków po duże i dorosłe okazy roślin)- żółknące i opadające liście to pierwsze objawy. W keramzycie i na osłonce białe robaczki. Nomolt nie pomógł (chociaż na początku wydawało się, że jednak zadziałał). Owadobójcze pałeczki również nie podziałały. Zaraziła się nawet Aglaonema, która sama sobie stoi na korytarzu.

Ta wyglądają rośliny
Obrazek
Obrazek

A tak szkodniki (białe robaczki, chodzące w keramzycie po osłonce, po doniczce, skaczące na wodzie)
Obrazek Obrazek Obrazek

Dziękuję za wszelkie uwagi.
Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
x-mm-x
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2010, o 10:28

Post »

To skoczogonki, już pisałam w twoim wątku ;) Tak samo załatwiły moją zanokcicę. Przesuszyć ziemię, albo ją wypłukać, aż wypłyną i wymienić.
Awatar użytkownika
Kasia.N
1000p
1000p

Post »

Ale skoczogonki nie powinny wyrządzać aż takich szkód, a tu rośliny giną w oczach. Miałam już w kwiatach skoczogonki (w tych w ziemi) i w sumie to nie wyrządzały żadnych szkód, przepłoszyłam je wywarem z tytoniu i był spokój. A tego nie mogę się pozbyć. Chyba, że tak się zdarzyło, że po tamtej inwazji pojawiły się skoczogonki (ale tu znowu pojawia się problem żółknięcia i opadania liści).

Tak wyglądały wcześniejsze martwe szkodniki w doniczce skrzydłokwiata (po podlaniu Nomoltem) - zdjęcie nie jest aż tak dobre, to były jasno szare robaczki (nie muszki), takie same były prawie we wszystkich zarażonych kwiatach (na początku szare, potem białe - może to były dwie inwazje, a ja założyłam, że te same szkodniki)
Obrazek

Pozdrawiam :)
Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
x-mm-x
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2010, o 10:28

Post »

No miałam to samo, jestem prawie pewna, że to to ;) Jak podlewasz, to wyłażą, a jak ziemia z wierzchu trochę przeschnie , to idą wgłąb. I też żółkły liście, on po prostu zabierają się za roślinę, gdy brakuje im martwych resztek w glebie. Pozdrawiam i życzę powodzenia w walce :)
Awatar użytkownika
Kasia.N
1000p
1000p

Post »

Dziękuję. Na razie przepłukałam granulat i to co się dało wypłukałam. Zobaczę co dalej. Pozdrawiam :)
Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Robaczki w doniczce

Post »

Dzisiaj w jednej mojej doniczce zauważyłam wychodzące z ziemi małe połyskliwe robaczki.Nie skaczą, nie latają.Po prostu wychodzą z ziemi na powierzchnie(najczęściej po puknięciu w doniczkę lub wzruszeniu ziemi) po czym wchodzą do ziemi.Są sprawne ale chodzą nawet biegają :D a nie skaczą.Połyskują w słońcu, w cieniu są takie bardziej brunatne. :D .Nie zauważyłam zniszczenia roślinek(wypuszczają mi achimenesy).Co to jest i jak się tego pozbyć?Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Re: Robaczki w doniczce

Post »

No właśnie według opisów to chyba nie - skoczogonki są podobno białe i skaczą a 'moje' są połyskujące, takie srebrne jakby i nie skaczą, chociaż są zwinne i szybko sie poruszają.Na przodzie maja male czułki.
33raker
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 kwie 2011, o 11:57

Robaczek mieszkajacy pod donicami

Post »

Witam. Zauważyłem pod donicami na balkonie takie płaskie żyjątka w pancerzykach:
http://www.mediafire.com/imageview.php? ... 5iaynd4t7t

Zdaje się żyć w przestrzeni pomiędzy donicą a parapetem, czyli w bardzo wąskich szczelinach.

Co to za robaczek? Szkodliwy?

Dzięki.
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10

Re: Robaczek mieszkajacy pod donicami

Post »

To skorupiak - kulanka pospolita krewniak stonogi murowej
http://en.wikipedia.org/wiki/Armadillidium
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
lilithbb
100p
100p
Od: 12 gru 2010, o 13:12

Re: Robaczek mieszkajacy pod donicami

Post »

Podpinam się pod wątek:
małe robaczki w ziemi (wielkość jak skoczogonki) - tylko łażą. Wyglądają raczej jak pajączki, bardziej brązowawe niż białe i mają jakby czułki lub dłuższe przednie kończyny.
KachaP
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 maja 2010, o 08:03

Białe robaczki w donicy ,pomocy!!!

Post »

Błagam Was o pomoc!!!!!!!!!!!
Na doniczce i w ziemi zauważyłam mnóstwo maleńkich białych robaczków!!!! mają ok. 0,1 mm i rozłażą się nawet po zewnętrznej części doniczki!!!!!!
To nie są skoczogonki, bo nie skaczą, ziemiórki chyba też nie, bo są za małe.
Co to może być i jak walczyć?
Proszę pomóżcie
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”