Szkodniki (robaki) i choroby na liściach i w podlożu - temat ogólny Cz.1
Re: białe robaki w doniczkach
Może to larwy ziemiórek???? Są dosyć agresywne dla korzeni, podgryzają je i mogą spowodować duże szkody. Często pojawiają się kiedy podłoże jest zbyt wilgotne. Po całym mieszkaniu potem latają muszki. Ja mam ten sam problem. Próbowałam przesuszać podłoże, ale i tak potem znowu się pojawiały. Może ktoś ma jakiś dobry pomysł??
Też mam problem z tymi robaczkami, znacie jakieś preparaty? Jak to zwalczyć i jednocześnie samemu się nie zatruć?
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Jest na tym forum, w tym dziale chyba z dziesięć takich samych wątków? Wiem, nie jestem moderatorem, nie do mnie należy pisanie o tym, ale ? na litość boską ? użycie opcji ? szukaj ? nie boli?
A ?robaczki? to najprawdopodobniej zupełnie nieszkodliwe skoczogonki.
Zaś jak ktoś się chce koniecznie ich pozbyć, to może spróbować podlewania Nomoltem.
Pozdrawiam!
LOKI
A ?robaczki? to najprawdopodobniej zupełnie nieszkodliwe skoczogonki.
Zaś jak ktoś się chce koniecznie ich pozbyć, to może spróbować podlewania Nomoltem.
Pozdrawiam!
LOKI
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2008, o 19:10
- Kontakt:
ja juz uzywałem dwóch preparatów na wszelkie robale i nic ich nie łapie 

- Kasia.N
- 1000p
- Od: 10 cze 2009, o 14:23
Witam. Nie będę zakładała nowego tematu, ponieważ tytuł tego w zupełności mi odpowiada ;) Niestety ja nie potrafię zidentyfikować robactwa, które zalęgło się w większości moich roślin - ani nie są to ziemiórki, ani tym bardziej skoczogonki.
Większość roślin uprawiam w hydroponice, i właśnie te kwiaty zaczęły mi masowo padać (jakieś 80-90% kwiatów, od małych fiołków po duże i dorosłe okazy roślin)- żółknące i opadające liście to pierwsze objawy. W keramzycie i na osłonce białe robaczki. Nomolt nie pomógł (chociaż na początku wydawało się, że jednak zadziałał). Owadobójcze pałeczki również nie podziałały. Zaraziła się nawet Aglaonema, która sama sobie stoi na korytarzu.
Ta wyglądają rośliny

A tak szkodniki (białe robaczki, chodzące w keramzycie po osłonce, po doniczce, skaczące na wodzie)

Dziękuję za wszelkie uwagi.
Większość roślin uprawiam w hydroponice, i właśnie te kwiaty zaczęły mi masowo padać (jakieś 80-90% kwiatów, od małych fiołków po duże i dorosłe okazy roślin)- żółknące i opadające liście to pierwsze objawy. W keramzycie i na osłonce białe robaczki. Nomolt nie pomógł (chociaż na początku wydawało się, że jednak zadziałał). Owadobójcze pałeczki również nie podziałały. Zaraziła się nawet Aglaonema, która sama sobie stoi na korytarzu.
Ta wyglądają rośliny

A tak szkodniki (białe robaczki, chodzące w keramzycie po osłonce, po doniczce, skaczące na wodzie)

Dziękuję za wszelkie uwagi.
Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
Moje domowe
To skoczogonki, już pisałam w twoim wątku ;) Tak samo załatwiły moją zanokcicę. Przesuszyć ziemię, albo ją wypłukać, aż wypłyną i wymienić.
- Kasia.N
- 1000p
Ale skoczogonki nie powinny wyrządzać aż takich szkód, a tu rośliny giną w oczach. Miałam już w kwiatach skoczogonki (w tych w ziemi) i w sumie to nie wyrządzały żadnych szkód, przepłoszyłam je wywarem z tytoniu i był spokój. A tego nie mogę się pozbyć. Chyba, że tak się zdarzyło, że po tamtej inwazji pojawiły się skoczogonki (ale tu znowu pojawia się problem żółknięcia i opadania liści).
Tak wyglądały wcześniejsze martwe szkodniki w doniczce skrzydłokwiata (po podlaniu Nomoltem) - zdjęcie nie jest aż tak dobre, to były jasno szare robaczki (nie muszki), takie same były prawie we wszystkich zarażonych kwiatach (na początku szare, potem białe - może to były dwie inwazje, a ja założyłam, że te same szkodniki)

Pozdrawiam
Tak wyglądały wcześniejsze martwe szkodniki w doniczce skrzydłokwiata (po podlaniu Nomoltem) - zdjęcie nie jest aż tak dobre, to były jasno szare robaczki (nie muszki), takie same były prawie we wszystkich zarażonych kwiatach (na początku szare, potem białe - może to były dwie inwazje, a ja założyłam, że te same szkodniki)

Pozdrawiam

Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
Moje domowe
No miałam to samo, jestem prawie pewna, że to to ;) Jak podlewasz, to wyłażą, a jak ziemia z wierzchu trochę przeschnie , to idą wgłąb. I też żółkły liście, on po prostu zabierają się za roślinę, gdy brakuje im martwych resztek w glebie. Pozdrawiam i życzę powodzenia w walce 

- Kasia.N
- 1000p
Dziękuję. Na razie przepłukałam granulat i to co się dało wypłukałam. Zobaczę co dalej. Pozdrawiam 

Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
Moje domowe
Robaczki w doniczce
Dzisiaj w jednej mojej doniczce zauważyłam wychodzące z ziemi małe połyskliwe robaczki.Nie skaczą, nie latają.Po prostu wychodzą z ziemi na powierzchnie(najczęściej po puknięciu w doniczkę lub wzruszeniu ziemi) po czym wchodzą do ziemi.Są sprawne ale chodzą nawet biegają
a nie skaczą.Połyskują w słońcu, w cieniu są takie bardziej brunatne.
.Nie zauważyłam zniszczenia roślinek(wypuszczają mi achimenesy).Co to jest i jak się tego pozbyć?Proszę o pomoc.

Re: Robaczki w doniczce
No właśnie według opisów to chyba nie - skoczogonki są podobno białe i skaczą a 'moje' są połyskujące, takie srebrne jakby i nie skaczą, chociaż są zwinne i szybko sie poruszają.Na przodzie maja male czułki.
Robaczek mieszkajacy pod donicami
Witam. Zauważyłem pod donicami na balkonie takie płaskie żyjątka w pancerzykach:
http://www.mediafire.com/imageview.php? ... 5iaynd4t7t
Zdaje się żyć w przestrzeni pomiędzy donicą a parapetem, czyli w bardzo wąskich szczelinach.
Co to za robaczek? Szkodliwy?
Dzięki.
http://www.mediafire.com/imageview.php? ... 5iaynd4t7t
Zdaje się żyć w przestrzeni pomiędzy donicą a parapetem, czyli w bardzo wąskich szczelinach.
Co to za robaczek? Szkodliwy?
Dzięki.
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Robaczek mieszkajacy pod donicami
To skorupiak - kulanka pospolita krewniak stonogi murowej
http://en.wikipedia.org/wiki/Armadillidium
http://en.wikipedia.org/wiki/Armadillidium
Re: Robaczek mieszkajacy pod donicami
Podpinam się pod wątek:
małe robaczki w ziemi (wielkość jak skoczogonki) - tylko łażą. Wyglądają raczej jak pajączki, bardziej brązowawe niż białe i mają jakby czułki lub dłuższe przednie kończyny.
małe robaczki w ziemi (wielkość jak skoczogonki) - tylko łażą. Wyglądają raczej jak pajączki, bardziej brązowawe niż białe i mają jakby czułki lub dłuższe przednie kończyny.
Białe robaczki w donicy ,pomocy!!!
Błagam Was o pomoc!!!!!!!!!!!
Na doniczce i w ziemi zauważyłam mnóstwo maleńkich białych robaczków!!!! mają ok. 0,1 mm i rozłażą się nawet po zewnętrznej części doniczki!!!!!!
To nie są skoczogonki, bo nie skaczą, ziemiórki chyba też nie, bo są za małe.
Co to może być i jak walczyć?
Proszę pomóżcie
Na doniczce i w ziemi zauważyłam mnóstwo maleńkich białych robaczków!!!! mają ok. 0,1 mm i rozłażą się nawet po zewnętrznej części doniczki!!!!!!
To nie są skoczogonki, bo nie skaczą, ziemiórki chyba też nie, bo są za małe.
Co to może być i jak walczyć?
Proszę pomóżcie