Jestem nowa na forum i zielona jeśli chodzi o uprawę warzyw
- czarna_dco
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 mar 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jestem nowa na forum i zielona jeśli chodzi o uprawę warzyw
Mam jeszcze jedno pytanie, czy zaprawianie nasion jest konieczne? Chciałabym jak najmniej chemii, ale nie wiem czy tak w ogóle można. Jeśli trzeba zaprawiać to czy wszystkie czy tylko niektóre i czym??
- Sunrise
- 200p
- Od: 25 sty 2010, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak kupiłaś nasionka w orygnalnych opakowaniach to one sa już zaprawione, nie musisz nic z nimi robić.
Sadzonki pomidorów to pojawią się najwcześniej w połowie kwietnia, a do gruntu wysadza się w drugiej połowie maja po przymrozkach. Jest jeszcze czas abyś pobawiła się we własne rozsady, wysiej nasionka do pojemnika z ziemią.
Por i seler tez wysiej do pojemników, potem się je pikuje i jak podrosna to do ziemii. Najwcześniej możesz wysiać sałatę i rzodkiewke, wiem, że niektórzy już sieją (ewentualnie można przykryć włókniną - białą).
Sadzonki pomidorów to pojawią się najwcześniej w połowie kwietnia, a do gruntu wysadza się w drugiej połowie maja po przymrozkach. Jest jeszcze czas abyś pobawiła się we własne rozsady, wysiej nasionka do pojemnika z ziemią.
Por i seler tez wysiej do pojemników, potem się je pikuje i jak podrosna to do ziemii. Najwcześniej możesz wysiać sałatę i rzodkiewke, wiem, że niektórzy już sieją (ewentualnie można przykryć włókniną - białą).
- czarna_dco
Sunrise dziękuję za odpowiedź. Nasionka kupiłam w Obi firmy plantico, więc zapominam o zaprawianiu:)
A jaki gatunek pomidorów polecacie? Najbardziej mi zależy na takich, z których można robić zaprawy na zimę.
Szczerze to nie wiem czy dam rade robić te rozsady, jak wysieję do gruntu to urośnie?
A dymke można już wsadzać, trzeba ją jakoś szuszyć wcześniej, bo doleciały mnie takie słuchy.
A jaki gatunek pomidorów polecacie? Najbardziej mi zależy na takich, z których można robić zaprawy na zimę.
Szczerze to nie wiem czy dam rade robić te rozsady, jak wysieję do gruntu to urośnie?

A dymke można już wsadzać, trzeba ją jakoś szuszyć wcześniej, bo doleciały mnie takie słuchy.
- Sunrise
- 200p
Nie, nie siej pomidora do gruntu, zanim zaowocuje spadnie śnieg
Po prostu weż pojemnik z ziemią wysyp nasionka, przysyp lekko i podlej delikatnie. Jest tu kilka wątków o pomidorach i wszystko jest opisane czarno na białym, o odmianach też jest 

- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
O pomidorach do gotowania (zaprawy, przecier albo zupy) to przeczytaj wątek "pomidory San Marzano" http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=23533 , gdzie najbardziej się wychwala Opalka i Kmicic, a istnieje też nr. 131 od Kozuli, który teraz już nie jest dostępny.czarna_dco pisze:A jaki gatunek pomidorów polecacie? Najbardziej mi zależy na takich, z których można robić zaprawy na zimę.
pozdrawiam, Gunnar
Zdecydowane Kmicic. Jest to pomidor niski ,samo kończący ,nie ma więc tyle przy nim roboty ,co przy wysokich.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dziękuję za pomoc. Zrobię miejsce na balkonie na wiaderko. Wysadziłam cukinię SORAYA-jakby jacyś chętni na sadzonki byli z okolic Sopotu/Gdyni to mogę się podzielić. Mam 4 sztuki do oddania.
- czarna_dco
Nie nie, pomidorka ni wysieję do gruntu, kupię sadzonki, tylko szukam dobrej odmiany.Sunrise pisze:Nie, nie siej pomidora do gruntu, zanim zaowocuje spadnie śniegPo prostu weż pojemnik z ziemią wysyp nasionka, przysyp lekko i podlej delikatnie. Jest tu kilka wątków o pomidorach i wszystko jest opisane czarno na białym, o odmianach też jest
Dzięki za link zaraz będę czytać:)
A co z tą dymką?
- Sunrise
- 200p
Dymkę też już można do gruntu wsadzić. Ja po niedzieli będę siać rzodkiewkę, sałatę i dymkę.
@ Damroka Sadząc dynie w donicy 10 litrowej, mam obawy, czy w pełni wegetacji nadązysz ją podlewać.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Damroka
- 100p
- Od: 28 cze 2009, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O podlewanie nie martwiłabym się tak bardzo, bo mogłabym ją codziennie poić, tylko czy korzeniom nie będzie za ciasno 

Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Iwona
-
- 500p
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie dowiesz się, jeśli nie spróbujesz ;)
Spróbuj, wymienimy się wrażeniami - ja doświadczę tego z pomidorami, cukinią i chyba posadzę z jedną dyńkę, to będzie sezon pełen eksperymentów
Spróbuj, wymienimy się wrażeniami - ja doświadczę tego z pomidorami, cukinią i chyba posadzę z jedną dyńkę, to będzie sezon pełen eksperymentów

- czarna_dco
W przyszły piątek przyjeżdża teściowa. Kiedys prowadziła ogródek działkowy, więc pomoże mi z moimi początkami i posadzimy te nasionka co mam:]Sunrise pisze:Dymkę też już można do gruntu wsadzić. Ja po niedzieli będę siać rzodkiewkę, sałatę i dymkę.
Kupiłam nasionka na pomidory koktajlowe i okazało się, że sa idealne do uprawy w donicach.Chyba nie będę ich sadzić do gruntu tylko do donic które ustawie na tarasie. Myślicie że na początku trzymać je w domu, żeby szybciej wykiełkowały??
-
- Od: 5 sie 2010, o 15:06
pomidory od wysiania do pikowani w doniczki to ok.2tygodnie
do wzejścia potrzebują ok.25stopni, wtedy po 5 dobach są na wierzchu.
do wzejścia potrzebują ok.25stopni, wtedy po 5 dobach są na wierzchu.
- czarna_dco
Czyli nie mogę ich siać od razu do dużej donicy?? Sorry ale jestem początkująca i fajnie by było gdyby mi ktoś tak napisał od a do zet, bo gubie się trochę:P