Clematis - pielęgnacja, wymagania

Powojniki
ODPOWIEDZ
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Najbrzydszy clematis

Post »

Agnieszka83 pisze: Ale twój ze zdjęcia różni sie od zdjecia w encyklopedii.
Mój powojnik miał przywieszkę z taką właśnie nazwą ale w młodości był ciemniejszy i bardziej podobny do tego z encyklopedii.
Poza tym rośnie w pełnym słońcu przez cały dzień co pewnie też wpływa na jego wybarwienie.
Myron
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 lip 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podobnie, jak Ty, miałem problem z kolorem C., który opisałem w swoim wątku. Ponieważ nikt mi nie odpowiedział, poszedłem do sprzedawcy po radę. Jego pierwsze pytanie było, czy nie ułamałem jakiegoś pędu. I rzeczywiście, niechcący tak się stało i okazało się, że to pobudziło mojego C. Dr. Ruppel`a do powtórnego kwitnienia, ale już ma troszkę ciemniejszą barwę. Widać, nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Na wiosnę, powinien mieć naturalny kolor, ale drugie kwiaty mogą się różnić. Podobnie, jak Ty, z początku myślałem, że stanowisko, bardziej, lub mniej słoneczne ma wpływ na odcień kwiatów, ale powiedział mi, że tak nie jest.
Przy okazji kupiłem drugi krzaczek, C. Aotearoa, dla kontrastu, który troszkę przypomina Twojego, ale liście ma mniejsze i bardziej pofałdowane brzegi, oraz kwiat pełniejszy, choć jest pojedynczy. Tylko barwę i żółte pręciki ma podobne.

Obrazek

Może moje doświadczenie pomoże Ci rozwiązać problem. Poczekaj do wiosny i będziesz wiedziała, ?kto on?, albo dosadź mu inny, z którym będą się razem uzupełniać. W pierwszym roku, po posadzeniu, rośliny nie wyglądają tak okazale jak w folderze reklamowym, dlatego trzeba być cierpliwym.
Pozdrawiam
MirekAW
50p
50p
Od: 28 wrz 2007, o 08:26

Post »

Do Myron.
Funkia u podstawy powojnika to niedobre sąsiedztwo, za jakiś czas zdusi powojnika. A kolor kwiatów zależy od wystawy, niektóre na słońcu szybko płowieją.
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Agnieszka83
200p
200p
Od: 8 maja 2010, o 17:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

MirekAW, jeśli już piszesz o sąsiedztwie dla clematisów, to co sadzisz o liliowcach,posadzonych obok, w odległości 10cm .
Mam garaż, clematis posadzony koło muru (odleglosc 20cm) a za 10cm clematisy.Wszystko jetst bardzo młode bo roczne.
Myron
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 lip 2010, o 13:43

Post »

MirekAW, dziękuję za odpowiedź, ale jak już pisałem tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=44&t=36507 , mój Dr. Ruppel rośnie w cieniu. Poza tym, gdyby kolory płowiały, powinien mieć jaśniejsze ubarwienie, a jest dokładnie odwrotnie. Na obecną chwile, przyjąłem wyjaśnienie ogrodnika, u którego kupiłem krzaczek, a jak będzie, to się okaże w przyszłym sezonie. Być może masz rację. Podobnie jak Ty, tłumaczyłem sobie jego wygląd, dlatego, na wszelki wypadek, dokupiłem mu ?towarzysza?, z którym też będzie ładnie wyglądał.
Co do Funkii, nie ma prawa zaszkodzić powojnikowi, bo rośnie w doniczce umieszczonej w skrzyni i korzenie nie przerosną korzeni Clematisa.
Z tą roślinką jest kłopot, bo kupiłem ją już z jakimś grzybem na liściach (była jedyna, z dwukolorowymi liśćmi) i teraz jest coraz gorzej. Obcinam zarażone miejsca, ale jak nie będzie poprawy, pójdzie ?w odstawkę?, żeby nie zarażała innych i nie szpeciła.
Pozdrawiam.
MirekAW
50p
50p
Od: 28 wrz 2007, o 08:26

Post »

Nie widać było tej doniczki - stąd moja uwaga. Liliowce tez tworzą silna bryłę korzeniową więc lepiej żeby tak blisko nie rosły. W ogóle zacienienie podstawy powojnika - jak to wynika z moich skromnych doświadczeń - powinno być z pewnej odległości, tak by dolna część pędów dość szybko obsychała, wtedy choroby grzybowe atakujące tę część pędów mają mniejsze szanse. Wpływ roślin towarzyszących jest dość ciekawy, powojnik którego podstawa była pokryta macierzanką piaskową szybko uległ na zamieranie pędów, z kolei tymianek (to też odmiana macierzanki) wydaje mi się że korzystnie wpływa na kondycję powojników. Niestety moje obserwacje mogą być przypadkowe gdyż nie mam mozliwości ich rozszerzenia, ale jestem ciekaw Waszych spostrzeżeń.
Pozdrawiam
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Re: Kiedy wynieść powojnika

Post »

A gdzie go zimowałeś?
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli ma już zielone przyrosty, to byłbym ostrożny. Jeśli możesz, przechowuj go w jasnym, chlodnym pomieszczeniu, jeśli Ci się chce, to w ciepłe dni możesz go wynosić na zewnątrz, ale jeśli roślina ruszyła już w wegetacją, to na wynoszenie na zewnątrz na stałe jest jeszcze za wcześnie.
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Póki co hartuj go, wynosząc w dzień na zewnątrz, przez pierwsze dni unikaj pełnego słońca. Gdy go będziesz przechowywał cały czas w domu wyciągnie Ci się i będzie delikatny.Na noc zabieraj oczywiście do domu.
gosiaczek23
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 20:42

Post »

A mój pierwszy Clematis ( Pilu zakupiony w tym roku ) rośnie jak szalony.
Na dzień wynoszę go na taras, tam ma słońce do południa a po południu cień. Na noc do domku i... byle do wiosny.. :heja

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I ja muszę zacząć hartować swojego Multi Blue, zakupionego niedawno w Auchan w woreczku. Obecnie po posadzeniu do doniczki, wypuścił pęd (dziś ma ze 40cm) z listeczkami. Wygląda zdrowo i obiecująco :D. Żebym go tylko nie zmarnowała ;:223 , bo to moje chciejstwo... 8-)
Do gruntu to chyba wysadzę go po 15 maja. Jak sądzicie?
No i jestem ogromnie ciekawa, czy i kiedy zakwitnie w tym roku? ;:65
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
aisoz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 kwie 2011, o 14:54

Re: Clematis - pielęgnacja

Post »

ja rozmnozylam clematysa ze szczepki ciagle ja podlewajac az sie ukorzenila ga;lazka
iwo66
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 kwie 2011, o 16:08

Dziwne młode pędy w powojnikach

Post »

Witam. W zeszłym roku posadziłam wzdłuż muru kilkanaście powojników, które pięknie kwitły przez całe lato. Obecnie po wcześniejszych cięciach wypuszczają nowe pędy. Jednak oprócz typowych dla powojników, w niektórych sadzonkach urosły dziwne pędy z nieco innymi listkami. Pędy są twarde, zdrewniałe jakby gałęzie drzew, rosną bardzo szybko i wypuszczają dużo listków. Tuż obok nich rosną nowe pędy takie typowe dla powojników. Nie wiem co z tym zrobić, bo jestem laikiem w tym temacie. Proszę o poradę i pomoc. Poniżej załączam kilka fotek, żeby było wiadomo o co chodzi. Pozdrawiam i czekam na odp.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Re: Dziwne młode pędy w powojnikach

Post »

A czym te powojniki podpierałeś? Może to gałęzie podpórki wypuszczają pędy?
Pozdrawiam - BabajAGA
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Re: Dziwne młode pędy w powojnikach

Post »

Jak wierzbowymi patykami się podpiera to nie dziwne, że urosły...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Powojniki”