ogród Agaty (sure)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: ogród Agaty (sure)

Post »

Grażynko, pierwszy raz słyszę o tych żabach! Mam na pewno żaby w ogrodzie, podobnie jak ślimaki, niestety. Widziałam tylko latem, młode, nie miałam pojęcia, że mogą zagrzebywać się w ziemi. W tym miejscu jest rzeczywiście luźna gleba, w przeciwieństwie do gliny kawałek dalej. Ale to spore norki jak na rozmiar żab, 5 - 8 cm... i głębokie! :roll:

a tu widać nawet jedną z "moich" żab, na drugim zdjęciu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=40092
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

grzebiuszka może nawet na 2 metry w głąb zakopać się,bardzo często jak coś wkopuję wiosną,zazwyczaj róże to na gł.ok 1m śpią.Jeśli nie masz widocznych strat w ogrodzie a tylko norki to się nie martw,jestem pewna ,że ok 70 % forumków ma tylko grzebiuszki a myśli ,że to myszowate.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No nie wiem, czy nie mam strat, bo choiny podsychają. Ale zanim odkryłam norki, myślałam, że to grzybek lub mróz je uszkodził, no i to jest dalej prawdopodobne... :roll:

A, już wiem, co jest na moim zdjęciu. Kot słusznie dobierał się do opakowań, bo tam w środku są metki!! :;230

a więc mam:
Picea abies 'Pusch'
Pinus pumila 'Daijer's Dwarf'
Pinus pumila 'Pygmea' (bonusik ;) )
Fagus sylvatica 'Mercedes'

...i jeszcze czekam na Pinus schwerinii 'Wiethorst' :D
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

A który krzaczek to Picea abies 'Pusch', bo coś nie dowidzę chyba...
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwszy z lewej w rządku to Pusch, jeszcze z nieprzyciętą podkładką ;)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agatko przyszły mi dziś sadzonki z future gardens. Wielka porażka. Endless summer wygląda przyzwoicie ale nowości przez nich reklamowane hortensja incrediball i invincibelle to patyczki ( jeden podwójny a jeden pojedynczy) o wysokości 8 centymetrów. Po prostu się załamałam jak zobaczyłam zawartość tej paczki, która kosztowała mnie 186 złotych
Paulina
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, to szkoda! Miałam podobne wrażenie kiedyś. Co prawda sprzedawczyni tłumaczyła, że derenie zostały przycięte na wiosnę, żeby się rozkrzewiały (słusznie), ale pędy po roku i tak są cieńsze od obecnie kupionego w LM za połowę tej ceny... musiały być bardzo młode... :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Agato, używałam nornixa ale użyj jak będą świeże ślady żerowania.
Penelopa
200p
200p
Od: 2 sie 2010, o 16:47

Post »

Agato, gratuluję zakupów :D

A jak znajdziesz skuteczny sposób na nornicę to i ja skorzystam - bo jak patrzę jak mi kolejno rośliny padają i trafiam na zrytą pod nimi ziemię i wejście do tunelu to zaczynam się załamywać :?
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Witaj Agatko :wit

Do tych sposobów jak zwalczyć nornice to ja też się dołączę -tzn chciałabym poznać skuteczny. Ja z moimi walczę od kilku lat i .... wciąż są :cry: . Może dlatego, że ogród jest z jednej strony otoczony przez pola i nawet jeśli jednych się pozbędziemy to inne przyjdą.
Mając na względzie położenie domu to nie chcę Cię martwić, ale to może być walka z wiatrakami. :? Ja zaczęłam sadzić rośliny, których zapachu one "nie lubią" w miejscach gdzie zawsze po zimie są ich ślady (dokładnie takie same jak na zdjęciu u Rudominki). Natomiast te nory.... one raczej nie wyglądają na nornice, ale nie wiem.
Widzę, że macie różne odczucia co do Futuregardens. Ja kupowałam na jesień dwa krzewy i przyszły naprawdę bardzo ładne i duże. Zobaczymy co będzie po zimie. :?
Ale zakupy cieszą oko :heja . No i kicia jak zwykle cudowna. Poproszę mizianko od cioci Asi.
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40

Post »

paola1a pisze:Agatko przyszły mi dziś sadzonki z future gardens. Wielka porażka. Endless summer wygląda przyzwoicie ale nowości przez nich reklamowane hortensja incrediball i invincibelle to patyczki ( jeden podwójny a jeden pojedynczy) o wysokości 8 centymetrów. Po prostu się załamałam jak zobaczyłam zawartość tej paczki, która kosztowała mnie 186 złotych
Moje dzisiaj też takie przyszły - zamawiałam incrediball i invincibelle !!!!
Jakaś porażka maksymalna.
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Ależ wielgachna nora! Może tam mieszka coś innego?
U mnie nornice kopią raczej pionowe wejścia a później dopiero przechodzą na rycie horyzontalne, tuż pod powierzchnią ziemi.
Słodko wygląda ta utrudzona ogrodnictwem kicia.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Agatko, a po ile płaciłaś za iglaczki, jeśli można zapytać :roll:
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Witaj Agato, nie przejmuj się tak tymi dziurami w ziemi. Wiele zwierzątek je robi i niekoniecznie muszą szkodzić Twoim roślinkom. Moja działka stoi samotnie wśród pól więc zagląda na nią masę zwierzątek i tak będzie póki ktoś się obok nie wybuduje. Wczoraj prawie cały dzień rozgrabywałam krecie kopce i zasypywałam tunele i dziury. Część cebulek na pewno mi zniknęła, do części dopiero się dobiorą, trudno nie ma na to rady. Jesienią dokupię a teraz tylko pilnuję aby zbytnio nie przykryły ziemią tego co kiełkuje.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Penelopo, dzięki. Ale wygląda na to, że to moje coś to może wcale nie jest nornica? :roll:

Asiu, do 'future' się jeszcze całkiem nie zniechęciłam, ale w najbliższym czasie nic nie zamawiam. Na razie próbuję w tym roku postawić na szkółki, dopiero jeśli czegoś nie dostanę, zamówię w necie. A w tym wypadku cena czy wielkość mniej istotna, tylko żeby coś dostać... ;)
Kotek 'wymiziany', już się całkiem rozpuścił, ciągle mu przekazuję jakieś głaski i myśli chyba, że jest pępkiem świata! 8-)

Beatko, jedno pociesza, ze te dwie odmiany chyba u nas są rzadkie i na zdjęciach wyglądają bardzo ładnie! :D

Asiu, może w norach mieszkało coś strasznego, ale chyba sobie poszło, po zasypaniu domków nie ma śladu remontów. Może to te żaby grzebiuszki z linku Grażynki? One teraz się wybierają na randki nad stawy ;)
Kocilla wygląda słodko, ale nie wierz pozorom, to prawdziwy drapieżnik. Dobrze, że nie wypuszczam go na zewnątrz, bo wiewiórka za oknem bardzo go interesuje... dziś rano okazało się, że powróciła do nas i wszyscy się ucieszyliśmy...
a, widziałam w końcu Twój ogród w gazecie, bardzo fajny nadal, ale Twoje własne zdjęcia dużo lepsze! :D

Jolu, kupowałam u forumowej Marzenki - http://www.darob.pl/ , ceny tak jak w sklepie. Ma sporo rzadkich odmian!

Lusiu, już się nie przejmuję, założyłam, ze to nie te tajemnicze stworzenia uszkodziły moje choiny (mam nadzieję). A poza tym mam większy problem z gliną, wodą, zakażeniami grzybiczymi i przędziorkami, niż z tymi, co ryją. Przeciw kretom profilaktycznie pod trawnikiem daliśmy siatkę, chyba się sprawdziła, bo zero kopczyków. Trochę to jest uciążliwe przy sadzeniu, ale daję radę. A ogólnie zwierzątka na działce to zaleta raczej. Kiedyś nawet przychodził lis, ale chyba zginął gdzieś biedaczek... :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”