Wandy ogródek pod dębami, część 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wandy ogródek pod dębami, część 2

Post »

Kasiu, te liliowce i różę kupiłam w Praktikerze w centrum M1. Ale jeśli chodzi o liliowce, to były już ostatki. Zostało zaledwie kilka sztuk. Ale może jeszcze dorzucą :wink:

Iwonko, ja właśnie też obserwuję przenoszenie uwagi od fiołków na skrętniki. NIe wiem, czemu to przypisać. Ja z fiołków na razie nie mam zamiaru rezygnować, nie wiem, jak mi się powiedzie ze skrętnikami, bo na razie te wsadzone listki są sflaczałe, zupełnie inaczej niż w przypadku fiołków. Muszę zapytać o opinię znawców. ;:108

Evick, a ja nie zauważyłam, żeby te paseczkowe krokusy kwitły później. Może to również zależeć od miejsca posadzenia. Moje rosną w pełnym słońcu, więc szybko się otwierają.

Aganet, u mnie z begoniami to samo co u ciebie, kilka jeszcze śpi. Ale to nic, mnie się nie śpieszy. Myślę, że do momentu wystawienia na dwór będą akurat.
Te moje pasiaste krokusiki to faktycznie są ładne i mają ogromne kielichy. Nawet nie pamiętam, gdzie je kupiłam. :)

Misiu, założę się, że dzisiaj to już twoje krokuski cieszą ci oczęta. Ja także sprzątałam w ogródku, bo jest strasznie po zimie zaśmiecony. Nie mam pojącia, skąd nawiało tego całego paskudztwa.Jesienią wydawało mi się, że jest czysto :| :|

Teresko z przyjemnością obejrzę twoje skrętniki i dziękuję za wskazówki co do ich uprawy :D :D Na razie wsadzone kawałkilistków są sflaczałe. :(

Tadek, Iza dzięki ;:108

Pamelko, ja na razie nie chcę nawet chodzić do ogrodniczych sklepów, bo miejsca już nie mam ani na jotę. Zresztą na takim pierwszym spotkaniu to najlepiej sobie pogadusiać przy kawce i dowiedzieć się czegoś nawzajem o sobie, a zakupy w szkółkach to już późniejsze atrakcje. A stołeczek już sobie zakupiłaś?

Krysieńko, a co się stało z twoimi liliowcami? Czy mówisz o zeszłorocznych, czy o nowo zakupionych? Może jeszcze odbiją, nie martw się ;:108 Moje przezimowały bardzo dobrze, ale u nas chyba trochę cieplej niż u ciebie. POczekajmy, zobaczymy, co będzie z twoimi.

Asiu0809, masz rację, te pierwsze kwaituszki wprawiają nas w istną euforię, skaczemy koło nich jak głupie i to jeszcze z aparatem. Ja już nie zwracam uwagi na to, czy widzą mnie sąsiedzi. Co mi tam. Niech patrzą :roll:

Jolu, u ciebie także widziałam aniołka wylegującego się w bratkach :D

Agatko123 ja tak samo jak ty lubię takie różności ogrodowe, na ktorych można zawiesić oko. Tego aniołka przywiozłam sobie właśnie ostatnio z Lądka i żałuję, że nie kupiłam dwóch. :wink: :wink:

Agness, aniołki mieszkają i w domku, i w ogródku, bo jakoś się tak do nich przyzwyczaiłąm. Wywołują u mnie refleksję. Szkoda, że nie możesz jechać na spotkanie, tym bardziej że masz tak blisko. No ale cóż są przecież inne sprawy, które wymagają naszej uwagi.
Mówisz, że dopiero masz pierwsze krokusiki, ale bardzo na nie czekałaś, więc i te pojedyncze pewnie sprawiają ci dużo radości. Ja co roku postanawiam, że dokupię więcej, bo w dużych grupach wyglądają najładniej :)

Marto, witaj, dawno cię nie było :wit Krokusiki rzeczywiście sprawiają, że człowiek robi się taki radosny, może dlatego, że są to pierwsze kwiatki po srogiej zimie, pewnie tak.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dzisiaj rozkwitły kolejne kolorki krokusików. Te pasiaste mają ogromne kielichy, prawie dwukrotnie większe niż pozostałe.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu :wit jakie piękne krokusiki. Wstawiłam zdjęcie ze skrętnikami.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witaj Wandziu!
Rozszalały Ci się już krokusy :D Uwielbiam je!
Spotkanie forumkowe to świetny pomysł na I dzień wiosny.
Czytałam, że masz lilie Vivaldi. Czy mogłabyś pokazać zdjęcia jak kwitną... Kupiłam 2 lata temu i nie jestem pewna czy to te. One są dość rzadkie i nie mam gdzie porównać.
Pobytu w Lądku troszkę zazdroszczę. Byłam 9 lat temu we wrześniu. Piękne miejsce. Niestety nie zwróciłam uwagi na rosnące tam rododendrony. Nie byłam jeszcze wtedy fanką grzebania w ziemi :oops:
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Ale piekności w pasiastych spódnicach ;:138
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Krokusiki otwierają swoje kwiatuszki w coraz większej liczbie, całymi łanami Ci kwitną i takie kwitnienie jest najładniejsze, w kupie zawsze raźniej. :;230
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Wandziu bardzo lubię łany krokusów, miałam nadzieję ze doczekam się i posadziłam ponad 200 szt. w trawie niestety pokazały się tylko przez dwa lata w ograniczonej ilości, w tym roku nawet nie ma nosków pewnie pogniły, padły łupem ślimaków, nornic i innego draństwa :oops:

czytałam, że zadowolona jesteś z cebul miałam też zamawiać tam ale coś mnie podkusiło u Pajdy teraz drżę bo dziewczyny narzekają, w ub.roku byłam zadowolona, ale jak widać sprzedawcy nie dbają o swój wizerunek,

pozdrawiam
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Tu.ja - oto lilia VIVALDI, o która prosiłaś. Są może troche jaśniejsze niż na zdjęciu i należą do lilii średniowysokich. Kwitną wcześnie.
Mówisz, że kiedyś nie zwróciłaś nawet uwagi na Rh w Lądku. KIedyś to ja w ogóle nie zawiesiłam oka na żadnych roślinach, a teraz przede wszystkim ich wypatruję. I kiedyś robiłam zdjęcia głównie osobom i zabytkom, a teraz kwiatom. To się nazywa ukierunkowanie uwagi :;230

Obrazek

Agatko123 świetnie to ujęłaś! "Pasiaste spódnice" bardzo mi się spodobały. Uwielbiam, jak w taki właśnie sposób patrzymy na nasze roślinki, bo w pewnym sensie dajemy ich osobowość i stają się nam bliższe :D

Andrzeju, już u wszystkich kwitną krokusy, a więc myślę, że dzisiaj ukazały się również u was. Chyba że pada deszcz...

Majeczko, właśnie "w kupie" roślinki wyglądają najpiekniej. Chyba że są solitery, które lubią samotnie roztaczać swoje uroki. Ale wyobrażasz sobie jedenego krokusika? W ogóle by nam nie wpadł w oko, prawda?

Taro, dwieście cebulek i tak marne wyniki. No fakt, że u ciebie było trochę zalane, a poza tym po trawniku jednak się chodzi i mogły zostać pogniecione. Dlatego ja na trawniku staram się nie wsadzać, chociaż ładnie to rzeczywiście wygląda. No, a Pajda, cóż, miałał może za dużo klientów i zostały mu pod koniec same badziewne cebulki.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Obrazek

Wczoraj solidnie popracowałam. Udało mi się wygrabić liście z lewej strony domu i mogę już pokazać wysprzątane przejście. Na razie, wiadomo, jest łyso, ale roślinki już zapowiadają swoją obecność, bo wszędzie coś tam z ziemi wystaje i rwie się do światła. Strat nie odnotowałam. Tylko róże są takie marnawe.
Sprzątałam też z liści kolejne zakątki, bo zapowiadają deszcze, a mokre liściory to już jest średnia przyjemność, bo robi się na rabatach taka mokra skorupa i trudno ją usunąć. ;:108

Obrazek Obrazek

W kolejce do kwitnienia stoją HIACYNTY. Jak ja uwielbiam ich zapach. Jesienią dosadziłam nowe kolorki, ciekawa jestem, co się okaże. Czy będą rzeczywiście nowe, czy takie, jak już mam? NIestety teraz człowiek kupuje jedno, a ma drugie :roll:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

:wit Wandziu.Krokusiki cieszą oko,takich pasiastych nie mam będę szukać na jesieni,u mnie wysyp białych.Zaraziłyście mnie liliami,co wejdę do marketu,to cebule wpadają mi do rąk :wink:,ale też trzeba uważać bo czasem są beznadziejne.Ostatni widziałam w ogrodniczym zestaw orientpetów za 12 cebulek z a24 złote,ale w każdej paczce cebule z pleśnią,nie kupiłam bo bałam się ze wszystkie mogą być zainfekowane.
Ja zawsze zwracałam uwagę na roślinki,a teraz to już całkiem mi odbija jak mawia mój Małżonek :lol:
Na początku kwietnia jadę do Kołobrzegu,ciekawe czy tam coś wypatrzę
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Wandziu stołeczka brak :( do Ikei daleko, ale prosiłam sister, która jeździ po kraju, jak wstąpi to się pochwalę.
Kawał roboty wykonałaś :uszy u mnie taki wiatr, że wczoraj po ogrodowych pracach nie mogłam się w domu rozgrzać, ale trawnik już trochę przygotowany do wiosny.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Dzięki, że pokazałaś lilię Vivaldi.
Ja kiedyś w PNOS'ie kupiłam lilie Chopin ale w necie takiej nie znalazłam za to odkryłam,
że jest uderzająco podobna do Twojej Vivaldi.
Może się komuś pomylili kompozytorzy.
Jeśli się okaże, że tak jest to mam zdublowane kilkanaście cebul
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Wanda - widzę ,że wiosna powolutku wkracza do wszystkich ogrodów :D
Mam nadzieję ,że pamiętasz o spotkaniu u Szmita :roll:
Jeszcze dokładnie nie wiem kiedy, ale pewnie najprawdopodobniej
będzie to 2 maja :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu trochę ciepełka i kwiaty ruszają z kopyta :D :D ja wczoraj też działałam na działeczce, chciałoby się zrobić wszystko na raz , ale dzień za krótki :;230 :;230 .Dzisiaj już w pracy, a i pogoda nie taka , zimno i wietrznie
Widziałam u Jadzi Twoje róże , śliczne ;:138 ;:138
:wit :wit
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Wando róże piękne a jeśli kwitną tak długo to jest ich wspaniała zaleta.
Za patyczek serdecznie dziękuję-jestem z tych niecierpliwych i raczej poluję na gotowce :D
Pięknie posadziłaś te różyce,mają zielone tło i przez to sa bardziej widoczne a ich kolor uwypuklony.
:wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”