Kolejny <storczykomaniak>
- trzynastka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kolejny <storczykomaniak>
Według mnie to małe coś to mi na pączka wygląda 
- marwes

- Od: 28 lip 2010, o 09:50
Julitko, no może się nie rozmnożyły ale ładnie przetrzymały zimę i wypuściły pędy, teraz czekać
tylko na rozkwitnięcie.
Jest też i strata
, niestety bulwa pleione o kwiatach koloru żółtego obumarła , żal ale cóż trzeba się pogodzić.
Celinko i Julitko ja też stawiam na pączek kwiatowy i jestem bardzo rozczarowany
że tylko jeden liczyłem na więcej.
Jest też i strata
Celinko i Julitko ja też stawiam na pączek kwiatowy i jestem bardzo rozczarowany
Marku a ja myślałam, że to Pleione się rozmnożyły
ale przyznam szczerze mam mała wiedzę na temat tego storczyka
myślę, że pączki na dendrobium będą się stopniowo pokazywać trzymam kciuki za bujne kwitnienie
myślę, że pączki na dendrobium będą się stopniowo pokazywać trzymam kciuki za bujne kwitnienie
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
- marwes

Julitko storczyk ten wytworzył w zeszłym roku po dwie bulwki na każdej wsadzonej i wymagał intensywnego dokarmiania aby one urosły. Gdy liście uschły w październiku to bulwki zostały wyjęte z podłoża oczyszczone ,wykąpane w roztworze topsinu i po wyschnięciu poszły sobie spać na zimę do lodóweczki tam gdzie przechowuje się warzywa czyli temperatura trzyma się około 5-6*C.
Oczywiście dostały pierzynkę z suchych trocin a za tapczanik służyło im pudełko po borówkach sprzedawanych w sklepie któremu zrobiłem perforację .I tak spały sobie do połowy marca .
Po wyjęciu jak wyglądały można zobaczyć na przedstawionych wcześniej fotkach.
Teraz czekam tylko na kwiatki.
Oczywiście dostały pierzynkę z suchych trocin a za tapczanik służyło im pudełko po borówkach sprzedawanych w sklepie któremu zrobiłem perforację .I tak spały sobie do połowy marca .
Po wyjęciu jak wyglądały można zobaczyć na przedstawionych wcześniej fotkach.
Teraz czekam tylko na kwiatki.
-
katarzynka575
- 1000p

- Od: 15 mar 2010, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mareczku
ale Twoje dendrobium ruszyły ,też uważam że to pędzik kwiatowy jest .Oj na razie jeden ale niedługo pewnie będą następne .
Ale pięknie opisałeś co i jak z Pleione no normalnie już jestem zdecydowana tylko nie wiem jak mżą na to zareaguje , następny storczyk .Parapety zastawione (storczyki) na balkonie (storczyki) i w lodówce co (storczyki) nie wiem czy to wytrzyma
Ale pięknie opisałeś co i jak z Pleione no normalnie już jestem zdecydowana tylko nie wiem jak mżą na to zareaguje , następny storczyk .Parapety zastawione (storczyki) na balkonie (storczyki) i w lodówce co (storczyki) nie wiem czy to wytrzyma
- marwes

Kasiu
Uważam że kobietom trudniej jest strawić fanaberie mężczyzn , więc jeśli moja żonka przeszła nad tym do porządku to Twój mąż ani się nie obejrzysz a się przyzwyczai, a zresztą od czego wasza broń kobieca....
Kasiu polecam naprawdę tego storczyka tym bardziej że ceny zakupu spadły o 100% względem zeszłego roku.
Uważam że kobietom trudniej jest strawić fanaberie mężczyzn , więc jeśli moja żonka przeszła nad tym do porządku to Twój mąż ani się nie obejrzysz a się przyzwyczai, a zresztą od czego wasza broń kobieca....
Kasiu polecam naprawdę tego storczyka tym bardziej że ceny zakupu spadły o 100% względem zeszłego roku.
Witaj marwes, widzę że dendrobia dobrze się u ciebie czują.
Ja dopiero zaczynam z nimi. Jak myślisz czy jak moje dendobium nobile i phalaenopsis przekwitną to warto je przesadzić do nowego podłoża? Są w podłożu w którym je kupiłam, wygląda ono za dość zbite. Dendrobium phalaenopsis mam rok- kwitnie, ale nie wypuściło u mnie nowej psb.
Ja dopiero zaczynam z nimi. Jak myślisz czy jak moje dendobium nobile i phalaenopsis przekwitną to warto je przesadzić do nowego podłoża? Są w podłożu w którym je kupiłam, wygląda ono za dość zbite. Dendrobium phalaenopsis mam rok- kwitnie, ale nie wypuściło u mnie nowej psb.
Mareczku dziękuję za dokładny opis jak postępować z Pleione
tylko podobnie jak Kasia nie wiem czy mój M wytrzyma moją kolejną fanaberię i obawiam się, że jak by zobaczył w lodówce coś co przypomina warzywo to jeszcze gotowy był by zjeść
ale cóż może i ja się kiedyś skuszę 
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
- marwes

? i kolejna relacja z wiosennych poczynań podopiecznych:
Sedirea Japonica z nowym tegorocznym listkiem i korzonkami ( jak ją zakupiłem była w sphangum i traciła korzenie ,umieszczenie jej na podkładce było strzałem w 10

Plectrelminthus caudatus obudziły się w nim siły witalne i przyrasta w korzonki
Restrepia brachypus ile w tej roślince było siły by kwitnć ale teraz puściła listek (ten nierozwinięty taki pomarszczony)z którego się bardzo cieszę bo na razie wolę by roślinka rosła w liście i korzenie.
Oeceoclades maculata ten mały storczyk zaskakuje mnie prawdopodobnie nowym przyrostem. Dla porównania wielkości tego storczyka jest fotka razem z zapałką.

Sedirea Japonica z nowym tegorocznym listkiem i korzonkami ( jak ją zakupiłem była w sphangum i traciła korzenie ,umieszczenie jej na podkładce było strzałem w 10

Plectrelminthus caudatus obudziły się w nim siły witalne i przyrasta w korzonki
Restrepia brachypus ile w tej roślince było siły by kwitnć ale teraz puściła listek (ten nierozwinięty taki pomarszczony)z którego się bardzo cieszę bo na razie wolę by roślinka rosła w liście i korzenie.
Oeceoclades maculata ten mały storczyk zaskakuje mnie prawdopodobnie nowym przyrostem. Dla porównania wielkości tego storczyka jest fotka razem z zapałką.

Ciekawie zaczynają się poczynania Twoich podopiecznych, korzonki, listki to może niedługo i kwiatki będą

Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
-
gejzerka
Wiosenne wyścigi rozpoczęte. I to jak
Ciekawa kolekcja Marku
Ciekawe co jeszcze wyciągniesz z ukrycia i nam pokażesz?
Czy możesz coś więcej napisać na temat Sedirea japonica? Od zeszłego roku surfuję po necie i co gdzieś zajrzę, Sedirea wchodzi na pierwszy plan
. Mam dosyć ciepły pokój, dlatego jakoś nie mogłam się zdecydować na jej kupno, bo ponoć to chłodolub. Bardzo mi się ona podoba, jej kwiatki, no i nie jest zbyt duża.
Ciekawa kolekcja Marku
Czy możesz coś więcej napisać na temat Sedirea japonica? Od zeszłego roku surfuję po necie i co gdzieś zajrzę, Sedirea wchodzi na pierwszy plan
- marwes

Witam serdecznie Alu w moim wątku , jeśli chodzi o dendrobia to raczej należą do grupy storczyków łatwych w uprawie choć z tym nie zawsze jest tak bo nieraz najprostszy storczyk może zrobić nam psikusa., ale do rzeczy najważniejszym warunkiem hodowli tej grupy storczyków jest zapewnienie im odpoczynku w chłodniejszym miejscu, a zwłaszcza dendrobium nobille tego potrzebuje.
Jeśli zaś chodzi o podłoże to są dwie szkoły jedna przesadzać od razu a druga w miarę potrzeby jeśli roślina się rozrośnie . W przesadzaniu jest też bardzo ważne by nowa doniczka nie była dużo większa niż poprzednia gdyż te storczyki tego nie lubią a podłoże w dużo za dużej doniczce nie zdąży przeschnąć i korzenie mogą zagniwać zwłaszcza zimą.
. Ja praktykuję, że zostawiam w tej samej i wymieniam tylko podłoże a gdy już bardzo rozrósł się to biorę jeden numer większą.
Zapraszam ponownie.
Julitko czekałem na tę chwilę (czyli wiosnę)i też mam taką nadzieję , a wracając do Twego poprzedniego posta to świetnie ujęła to kiedyś Danuta Rinn w piosence słowami ,,...seksapil to nasza broń kobieca..."" nic dodać nic ująć...
Jeśli zaś chodzi o podłoże to są dwie szkoły jedna przesadzać od razu a druga w miarę potrzeby jeśli roślina się rozrośnie . W przesadzaniu jest też bardzo ważne by nowa doniczka nie była dużo większa niż poprzednia gdyż te storczyki tego nie lubią a podłoże w dużo za dużej doniczce nie zdąży przeschnąć i korzenie mogą zagniwać zwłaszcza zimą.
. Ja praktykuję, że zostawiam w tej samej i wymieniam tylko podłoże a gdy już bardzo rozrósł się to biorę jeden numer większą.
Zapraszam ponownie.
Julitko czekałem na tę chwilę (czyli wiosnę)i też mam taką nadzieję , a wracając do Twego poprzedniego posta to świetnie ujęła to kiedyś Danuta Rinn w piosence słowami ,,...seksapil to nasza broń kobieca..."" nic dodać nic ująć...
Mareczku ,,...seksapil to nasza broń kobieca..."" nic dodać nic dodać nic ująć........ - jest tylko jedno ale... gips na nodze i kule

Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
- marwes

Witam cieplutko Elu w ten marcowy i zarazem wiosenny (tylko z nazwy) wieczorek
Jak już napisałaś storczyk ten to rzeczywiście chłodolub.
Ja też zaczynam dopiero z tym storczykiem ale skoro przeżył zimę to może uda mi się go utrzymać dłużej przy życiu.
Jak już wcześniej wspomniałem gdy zakupiłem go to był w sphangum i zaczęły mu zagniwać korzonki więc moją reakcją na jego poczynania było wysadzenie go ,wymoczenie w topsinie i umieszczenie na podkładce z korzenia paproci drzewiastej na kawałku węgla drzewnego wypalonego w kominku i przykrytego odrobiną mchu.
Zimą w dzień trzymałem ją na oknie północnym przy samej szybie gdzie temperatura wynosiła 13-15*C, a na wieczór znosiłem do piwnicy w której nie ma ogrzewania więc temperatura trzymała się na poziomie 6*C. I takim sposobem przezimowała u mnie a teraz spróbuję jej zapewnić resztę warunków a nóż zakwitnie?
Jak już napisałaś storczyk ten to rzeczywiście chłodolub.
Ja też zaczynam dopiero z tym storczykiem ale skoro przeżył zimę to może uda mi się go utrzymać dłużej przy życiu.
Jak już wcześniej wspomniałem gdy zakupiłem go to był w sphangum i zaczęły mu zagniwać korzonki więc moją reakcją na jego poczynania było wysadzenie go ,wymoczenie w topsinie i umieszczenie na podkładce z korzenia paproci drzewiastej na kawałku węgla drzewnego wypalonego w kominku i przykrytego odrobiną mchu.
Zimą w dzień trzymałem ją na oknie północnym przy samej szybie gdzie temperatura wynosiła 13-15*C, a na wieczór znosiłem do piwnicy w której nie ma ogrzewania więc temperatura trzymała się na poziomie 6*C. I takim sposobem przezimowała u mnie a teraz spróbuję jej zapewnić resztę warunków a nóż zakwitnie?
- marwes

Julitko, ale ten gips to tylko chyba na nodze......

Zdrowiej nam jak najszybciej
Zdrowiej nam jak najszybciej