Kolejny <storczykomaniak>

Zablokowany
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolejny <storczykomaniak>

Post »

Według mnie to małe coś to mi na pączka wygląda :)
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Julitko, no może się nie rozmnożyły ale ładnie przetrzymały zimę i wypuściły pędy, teraz czekać ;:65 tylko na rozkwitnięcie.
Jest też i strata ;:223 , niestety bulwa pleione o kwiatach koloru żółtego obumarła , żal ale cóż trzeba się pogodzić.
Celinko i Julitko ja też stawiam na pączek kwiatowy i jestem bardzo rozczarowany ;:110 że tylko jeden liczyłem na więcej.
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marku a ja myślałam, że to Pleione się rozmnożyły :;230 :;230 ale przyznam szczerze mam mała wiedzę na temat tego storczyka ;:108
myślę, że pączki na dendrobium będą się stopniowo pokazywać trzymam kciuki za bujne kwitnienie :D
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Julitko storczyk ten wytworzył w zeszłym roku po dwie bulwki na każdej wsadzonej i wymagał intensywnego dokarmiania aby one urosły. Gdy liście uschły w październiku to bulwki zostały wyjęte z podłoża oczyszczone ,wykąpane w roztworze topsinu i po wyschnięciu poszły sobie spać na zimę do lodóweczki tam gdzie przechowuje się warzywa czyli temperatura trzyma się około 5-6*C.
Oczywiście dostały pierzynkę z suchych trocin a za tapczanik służyło im pudełko po borówkach sprzedawanych w sklepie któremu zrobiłem perforację .I tak spały sobie do połowy marca .
Po wyjęciu jak wyglądały można zobaczyć na przedstawionych wcześniej fotkach.
Teraz czekam tylko na kwiatki.
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Mareczku :shock: ale Twoje dendrobium ruszyły ,też uważam że to pędzik kwiatowy jest .Oj na razie jeden ale niedługo pewnie będą następne .
Ale pięknie opisałeś co i jak z Pleione no normalnie już jestem zdecydowana tylko nie wiem jak mżą na to zareaguje , następny storczyk .Parapety zastawione (storczyki) na balkonie (storczyki) i w lodówce co (storczyki) nie wiem czy to wytrzyma :;230
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu
Uważam że kobietom trudniej jest strawić fanaberie mężczyzn , więc jeśli moja żonka przeszła nad tym do porządku to Twój mąż ani się nie obejrzysz a się przyzwyczai, a zresztą od czego wasza broń kobieca.... :;230 :oops: ;:196
Kasiu polecam naprawdę tego storczyka tym bardziej że ceny zakupu spadły o 100% względem zeszłego roku.
Awatar użytkownika
auspex
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 22:30

Post »

Witaj marwes, widzę że dendrobia dobrze się u ciebie czują.
Ja dopiero zaczynam z nimi. Jak myślisz czy jak moje dendobium nobile i phalaenopsis przekwitną to warto je przesadzić do nowego podłoża? Są w podłożu w którym je kupiłam, wygląda ono za dość zbite. Dendrobium phalaenopsis mam rok- kwitnie, ale nie wypuściło u mnie nowej psb.
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p

Post »

Mareczku dziękuję za dokładny opis jak postępować z Pleione ;:138 ;:138 tylko podobnie jak Kasia nie wiem czy mój M wytrzyma moją kolejną fanaberię i obawiam się, że jak by zobaczył w lodówce coś co przypomina warzywo to jeszcze gotowy był by zjeść :;230 :;230 ale cóż może i ja się kiedyś skuszę ;:108
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

? i kolejna relacja z wiosennych poczynań podopiecznych:
Sedirea Japonica z nowym tegorocznym listkiem i korzonkami ( jak ją zakupiłem była w sphangum i traciła korzenie ,umieszczenie jej na podkładce było strzałem w 10
Obrazek
Plectrelminthus caudatus obudziły się w nim siły witalne i przyrasta w korzonki
Obrazek
Restrepia brachypus ile w tej roślince było siły by kwitnć ale teraz puściła listek (ten nierozwinięty taki pomarszczony)z którego się bardzo cieszę bo na razie wolę by roślinka rosła w liście i korzenie.
Obrazek
Oeceoclades maculata ten mały storczyk zaskakuje mnie prawdopodobnie nowym przyrostem. Dla porównania wielkości tego storczyka jest fotka razem z zapałką.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p

Post »

Ciekawie zaczynają się poczynania Twoich podopiecznych, korzonki, listki to może niedługo i kwiatki będą ;:224 ;:224
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
gejzerka

Post »

Wiosenne wyścigi rozpoczęte. I to jak :!: ;:63
Ciekawa kolekcja Marku :) Ciekawe co jeszcze wyciągniesz z ukrycia i nam pokażesz?
Czy możesz coś więcej napisać na temat Sedirea japonica? Od zeszłego roku surfuję po necie i co gdzieś zajrzę, Sedirea wchodzi na pierwszy plan :wink: . Mam dosyć ciepły pokój, dlatego jakoś nie mogłam się zdecydować na jej kupno, bo ponoć to chłodolub. Bardzo mi się ona podoba, jej kwiatki, no i nie jest zbyt duża.
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie Alu w moim wątku , jeśli chodzi o dendrobia to raczej należą do grupy storczyków łatwych w uprawie choć z tym nie zawsze jest tak bo nieraz najprostszy storczyk może zrobić nam psikusa., ale do rzeczy najważniejszym warunkiem hodowli tej grupy storczyków jest zapewnienie im odpoczynku w chłodniejszym miejscu, a zwłaszcza dendrobium nobille tego potrzebuje.
Jeśli zaś chodzi o podłoże to są dwie szkoły jedna przesadzać od razu a druga w miarę potrzeby jeśli roślina się rozrośnie . W przesadzaniu jest też bardzo ważne by nowa doniczka nie była dużo większa niż poprzednia gdyż te storczyki tego nie lubią a podłoże w dużo za dużej doniczce nie zdąży przeschnąć i korzenie mogą zagniwać zwłaszcza zimą.
. Ja praktykuję, że zostawiam w tej samej i wymieniam tylko podłoże a gdy już bardzo rozrósł się to biorę jeden numer większą.
Zapraszam ponownie.

Julitko czekałem na tę chwilę (czyli wiosnę)i też mam taką nadzieję , a wracając do Twego poprzedniego posta to świetnie ujęła to kiedyś Danuta Rinn w piosence słowami ,,...seksapil to nasza broń kobieca..."" nic dodać nic ująć... :;230
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p

Post »

Mareczku ,,...seksapil to nasza broń kobieca..."" nic dodać nic dodać nic ująć........ - jest tylko jedno ale... gips na nodze i kule :;230 :;230
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam cieplutko Elu w ten marcowy i zarazem wiosenny (tylko z nazwy) wieczorek :wit

Jak już napisałaś storczyk ten to rzeczywiście chłodolub.
Ja też zaczynam dopiero z tym storczykiem ale skoro przeżył zimę to może uda mi się go utrzymać dłużej przy życiu.
Jak już wcześniej wspomniałem gdy zakupiłem go to był w sphangum i zaczęły mu zagniwać korzonki więc moją reakcją na jego poczynania było wysadzenie go ,wymoczenie w topsinie i umieszczenie na podkładce z korzenia paproci drzewiastej na kawałku węgla drzewnego wypalonego w kominku i przykrytego odrobiną mchu.
Zimą w dzień trzymałem ją na oknie północnym przy samej szybie gdzie temperatura wynosiła 13-15*C, a na wieczór znosiłem do piwnicy w której nie ma ogrzewania więc temperatura trzymała się na poziomie 6*C. I takim sposobem przezimowała u mnie a teraz spróbuję jej zapewnić resztę warunków a nóż zakwitnie?
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Julitko, ale ten gips to tylko chyba na nodze...... :oops: :;230 :;230 :;230
Zdrowiej nam jak najszybciej ;:196
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”