Sadzenie bulw,kiedy,jak
Re: Kiedy posadzić bulwy begonii?
Sceptycznie podchodzę do sposobu sadzenia bulw begonii tylko częściowo zagłębionych w ziemi. Tak się sadzi amarylisy, ale o begoniach pierwszy raz słyszę. Nie neguję, skoro tak się komuś sprawdza ten sposób, ale literatura zupełnie inaczej wskazuje w tym temacie. Chociaż np. dostępne w handlu na wiosnę doniczki z narcyzami tak właśnie mają sadzone cebule, a przecież w ogrodach sadzimy je inaczej. Sądząc po wielkości masy zielonej dorosłej begonii zastanawiam się, jak później tak posadzona bulwa utrzyma roślinę w prawidłowym położeniu. Pozostanę przy wersji klasycznej, sprawdza się co roku, więc nie będę eksperymentować. Nie moczę też bulw przed sadzeniem, przyjdzie ich czas to same z siebie kiełkują. Ale moczenie może być przydatne w przypadku, gdy przed sadzeniem chcemy bulwy podzielić. Wtedy wyraźnie widać zaczątki kiełków i wiadomo, gdzie ciąć.
- Tulipan998
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
U mnie nadal cisza.. , już się zaczynam niepokoić że z tych pięknych i jak by nie było drogo zakupionych bulw nic nie wyrośnie...
. No może u 2 szt. coś tam ruszyły korzenie bo mam je w przezroczystych doniczkach posadzone... .
Może źle posadziłem bo prawie w połowie doniczki, każdą bulwkę osobno, w doniczkach jak na storczyka... Niktórzy piszą żeby sadzić głęboko żeby się nie wywracały to tak zrobiłem, te kwitnące już w sprzedaży też są posadzone głęboko.
Doradźcie prosze bo nie wiem co już sądzić...

Może źle posadziłem bo prawie w połowie doniczki, każdą bulwkę osobno, w doniczkach jak na storczyka... Niktórzy piszą żeby sadzić głęboko żeby się nie wywracały to tak zrobiłem, te kwitnące już w sprzedaży też są posadzone głęboko.
Doradźcie prosze bo nie wiem co już sądzić...

|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sosna
- skopiowałam poradę Lidki żeby wyprostować info dotyczące częsciowego zasypywania bulw begoni:
to była porada dla tych, którzy nie wiedza którą stroną posadzic begonię i nie widza kiełków
cyt "Z sadzeniem begonii też miałam problem, bo nie wszystkie miały tzw. siodełko, gdzie wyrastają kiełki. Ale skorzystałam z dobrej rady, by na początek posadzić je do doniczki wypełninej ziemią do 3/4. Bulwy kładzie się na tej ziemi i tylko lekko dociska. Podlewamy TYLKO ziemię wokół nich. W ten sposób szybko puszczają korzonki i widać, czy kiełki są u góry .
Jak kiełki już się pojawią, dosypujemy stopniowo ziemi, aż całkiem zakryje bulwy. "

- skopiowałam poradę Lidki żeby wyprostować info dotyczące częsciowego zasypywania bulw begoni:
to była porada dla tych, którzy nie wiedza którą stroną posadzic begonię i nie widza kiełków
cyt "Z sadzeniem begonii też miałam problem, bo nie wszystkie miały tzw. siodełko, gdzie wyrastają kiełki. Ale skorzystałam z dobrej rady, by na początek posadzić je do doniczki wypełninej ziemią do 3/4. Bulwy kładzie się na tej ziemi i tylko lekko dociska. Podlewamy TYLKO ziemię wokół nich. W ten sposób szybko puszczają korzonki i widać, czy kiełki są u góry .
Jak kiełki już się pojawią, dosypujemy stopniowo ziemi, aż całkiem zakryje bulwy. "
- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dobrze zrobiłeś Arturze,u mnie kilka lat temu posadziłam za płytko i cale lato wbijałam w doniczkę kołki i podwiązywałam pędy ale i tak nie wyglądało to estetycznie .
Serdecznie pozdrawiam Danuta
-
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
Ja co raoku robie tak sadze najpierw w doniczki lekko przysypują niewielką warstwą ziemi. Kidy już mają kilkucentymetrowe gałążki wsadzam do docelowych doniczech na większą głębokość i nic im nie jest. 

sluchajcie czy jest sens kupic teraz bulwy i zabrac sie za to wszystko czy jest juz za pozno???? chcialabym miec latem piekne kwiaty a to moj pierwszy raz ogrodniczy bo dopiero od niedawna jestem na swoim, wiec mam dosc wielkie opoznienie jak widze wszyscy zabrali sie w lutym za bulwy..
a ja dopiero będę na poczatku kwietnia w kraju, wiec nie wiem czy juz sobie nie darowac..

- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
Wydaje mi się że jeszcze możesz spróbować one bardzo nierówno wschodzą a potem i tak cały czas kwitną.U mnie jedne już ładnie wyszły a inne jeszcze nie.Poszukaj takich z kiełkami 

- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Mimo wszystko odgarnąłem ziemię i już 2 dni po 3 z 6 wypóściły kiełki a jedną całkiem wyciągnąłem z doniczki i zauważyłem że ma nieduże korzonki jak i inne, mam nadzieję że jej nie zaszkodziłem...dwostr pisze:Dobrze zrobiłeś Arturze,u mnie kilka lat temu posadziłam za płytko i cale lato wbijałam w doniczkę kołki i podwiązywałam pędy ale i tak nie wyglądało to estetycznie .
W każdym bądź razie dokupiłem

Czas pokaże czy zakwitną i czy coś z tego będzie...
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:46
Gosia bardzo ładna, będzie śliczna latem
Ja mam do Was pytanie. Wkleję Wam 2 zdjęcia moich begonii (sadzone w tym samym dniu), powiedzcie mi, czy mają szansę na wyrównanie się??? Chciałabym je posadzić do jednej skrzynki, ale nie wiem czy później będą równie rosły, czy ta mniejsza nadgoni większą. A jeszcze jedno, podlewacie je jakimś nawozem??? To mój pierwszy rok z begoniami i nie za bardzo wiem jak się z nimi obchodzić
To ta mniejsza:

Uploaded with ImageShack.us
A to ta większa, jest spora różnica między nimi:

Ja mam do Was pytanie. Wkleję Wam 2 zdjęcia moich begonii (sadzone w tym samym dniu), powiedzcie mi, czy mają szansę na wyrównanie się??? Chciałabym je posadzić do jednej skrzynki, ale nie wiem czy później będą równie rosły, czy ta mniejsza nadgoni większą. A jeszcze jedno, podlewacie je jakimś nawozem??? To mój pierwszy rok z begoniami i nie za bardzo wiem jak się z nimi obchodzić
To ta mniejsza:

A to ta większa, jest spora różnica między nimi:

- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
Też tak miałam w zeszłym roku ale potem wyrównały.A może nie bo ta gigantyczna to miała na pewno ponad 1m a może i więcej tu nie bardzo widać.

- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Madziu,myślę,że z nawozami trzeba bardzo ostrożnie. Tej mniejszej na pewno bym jeszcze nie zasilała co do większej-powolutku najpierw w małym stężeniu ale skoro chcesz, aby mniejsza nadgoniła ,to poczekaj aż będzie trochę większa i wtedy zacznij.madzik1388 pisze:
podlewacie je jakimś nawozem??? To mój pierwszy rok z begoniami i nie za bardzo wiem jak się z nimi obchodzić
Aha,może Ci się przyda -ja stosuję florovit do kwitnących,ale jest jeszcze wiele nawozów na rynku,więc wybór należy do Ciebie.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
U mnie jak poczuły słoneczko to rosną jak szalone, a z zasilaniem byłabym ostrożna, w ubiegłym roku chyba za wcześnie to robiłam i były takie troszkę wybujałe, później się dopiero zagęściły. Za miesiąc jak zacznie się nawozić to w zupełności wystarczy, wtedy przeważnie już wynosimy je na dwór, mają więcej światła...chyba tak jest lepiej.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Ja dziś dostanę w końcu długo wyczekiwaną przesyłkę z cebulkami, wśród nich czerwoną Begonię Large Flowered Double
Mam z tego powodu parę pytań i mam też cichą nadzieję, że pomożecie wyhodować mi z niej piękne kwiaty
Zaraziłam się od Was!
Więc:
- czy przed posadzeniem do gruntu (jutro lub w piątek, byle jak najszybciej) należy cebulki namoczyć? Jeśli tak, w czym?
- czytałam i dalej nie wiem, czy najlepiej wkopać je do połowy, czy całe
- co z siodełkiem - czym się kierować przy sadzeniu, którą stroną?
- czy od razu zasilić je Florovitem tudzież nawozem pod rośliny cebulowe i kłącza w granulkach (dostałam przy zamówieniu nawóz Doktora O'Grodnika Fertigo)?
- jaką wysokość ta odmiana będzie mieć? Piszą, że 20 cm., a wasze takie duuuuuże rosną
Jeśli to faktycznie tylko tyle, czy posadzić je zatem przed bratkami i niezapominajką, czy za? Kwiatuszki u mnie rosną od najmniejszych do największych 
Czekam niecierpliwie na odpowiedź

Więc:
- czy przed posadzeniem do gruntu (jutro lub w piątek, byle jak najszybciej) należy cebulki namoczyć? Jeśli tak, w czym?
- czytałam i dalej nie wiem, czy najlepiej wkopać je do połowy, czy całe

- co z siodełkiem - czym się kierować przy sadzeniu, którą stroną?
- czy od razu zasilić je Florovitem tudzież nawozem pod rośliny cebulowe i kłącza w granulkach (dostałam przy zamówieniu nawóz Doktora O'Grodnika Fertigo)?
- jaką wysokość ta odmiana będzie mieć? Piszą, że 20 cm., a wasze takie duuuuuże rosną

Czekam niecierpliwie na odpowiedź

regulamin
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00

.... a ja się tak zastanawiam... czy uszczykuje się begonie ?????