Sadzenie bulw,kiedy,jak

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
sosna388
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kiedy posadzić bulwy begonii?

Post »

Sceptycznie podchodzę do sposobu sadzenia bulw begonii tylko częściowo zagłębionych w ziemi. Tak się sadzi amarylisy, ale o begoniach pierwszy raz słyszę. Nie neguję, skoro tak się komuś sprawdza ten sposób, ale literatura zupełnie inaczej wskazuje w tym temacie. Chociaż np. dostępne w handlu na wiosnę doniczki z narcyzami tak właśnie mają sadzone cebule, a przecież w ogrodach sadzimy je inaczej. Sądząc po wielkości masy zielonej dorosłej begonii zastanawiam się, jak później tak posadzona bulwa utrzyma roślinę w prawidłowym położeniu. Pozostanę przy wersji klasycznej, sprawdza się co roku, więc nie będę eksperymentować. Nie moczę też bulw przed sadzeniem, przyjdzie ich czas to same z siebie kiełkują. Ale moczenie może być przydatne w przypadku, gdy przed sadzeniem chcemy bulwy podzielić. Wtedy wyraźnie widać zaczątki kiełków i wiadomo, gdzie ciąć.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

U mnie nadal cisza.. , już się zaczynam niepokoić że z tych pięknych i jak by nie było drogo zakupionych bulw nic nie wyrośnie... :? . No może u 2 szt. coś tam ruszyły korzenie bo mam je w przezroczystych doniczkach posadzone... .

Może źle posadziłem bo prawie w połowie doniczki, każdą bulwkę osobno, w doniczkach jak na storczyka... Niktórzy piszą żeby sadzić głęboko żeby się nie wywracały to tak zrobiłem, te kwitnące już w sprzedaży też są posadzone głęboko.
Doradźcie prosze bo nie wiem co już sądzić... :roll:
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Sosna ;:7
- skopiowałam poradę Lidki żeby wyprostować info dotyczące częsciowego zasypywania bulw begoni:
to była porada dla tych, którzy nie wiedza którą stroną posadzic begonię i nie widza kiełków

cyt "Z sadzeniem begonii też miałam problem, bo nie wszystkie miały tzw. siodełko, gdzie wyrastają kiełki. Ale skorzystałam z dobrej rady, by na początek posadzić je do doniczki wypełninej ziemią do 3/4. Bulwy kładzie się na tej ziemi i tylko lekko dociska. Podlewamy TYLKO ziemię wokół nich. W ten sposób szybko puszczają korzonki i widać, czy kiełki są u góry .
Jak kiełki już się pojawią, dosypujemy stopniowo ziemi, aż całkiem zakryje bulwy. "
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dobrze zrobiłeś Arturze,u mnie kilka lat temu posadziłam za płytko i cale lato wbijałam w doniczkę kołki i podwiązywałam pędy ale i tak nie wyglądało to estetycznie .
Serdecznie pozdrawiam Danuta
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2009, o 12:07

Post »

Ja co raoku robie tak sadze najpierw w doniczki lekko przysypują niewielką warstwą ziemi. Kidy już mają kilkucentymetrowe gałążki wsadzam do docelowych doniczech na większą głębokość i nic im nie jest. :D
ignisek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 mar 2011, o 18:44

Post »

sluchajcie czy jest sens kupic teraz bulwy i zabrac sie za to wszystko czy jest juz za pozno???? chcialabym miec latem piekne kwiaty a to moj pierwszy raz ogrodniczy bo dopiero od niedawna jestem na swoim, wiec mam dosc wielkie opoznienie jak widze wszyscy zabrali sie w lutym za bulwy.. :( a ja dopiero będę na poczatku kwietnia w kraju, wiec nie wiem czy juz sobie nie darowac..
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Wydaje mi się że jeszcze możesz spróbować one bardzo nierówno wschodzą a potem i tak cały czas kwitną.U mnie jedne już ładnie wyszły a inne jeszcze nie.Poszukaj takich z kiełkami :D
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

dwostr pisze:Dobrze zrobiłeś Arturze,u mnie kilka lat temu posadziłam za płytko i cale lato wbijałam w doniczkę kołki i podwiązywałam pędy ale i tak nie wyglądało to estetycznie .
Mimo wszystko odgarnąłem ziemię i już 2 dni po 3 z 6 wypóściły kiełki a jedną całkiem wyciągnąłem z doniczki i zauważyłem że ma nieduże korzonki jak i inne, mam nadzieję że jej nie zaszkodziłem...

W każdym bądź razie dokupiłem ;:223 białą i różową wiszącą i stojącą czerwoną.. , piękne duże cebule... :lol: .
Czas pokaże czy zakwitną i czy coś z tego będzie...
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja największa begonia :D

Obrazek
madzik1388
100p
100p
Od: 21 kwie 2010, o 11:46

Post »

Gosia bardzo ładna, będzie śliczna latem :D

Ja mam do Was pytanie. Wkleję Wam 2 zdjęcia moich begonii (sadzone w tym samym dniu), powiedzcie mi, czy mają szansę na wyrównanie się??? Chciałabym je posadzić do jednej skrzynki, ale nie wiem czy później będą równie rosły, czy ta mniejsza nadgoni większą. A jeszcze jedno, podlewacie je jakimś nawozem??? To mój pierwszy rok z begoniami i nie za bardzo wiem jak się z nimi obchodzić

To ta mniejsza:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

A to ta większa, jest spora różnica między nimi:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też tak miałam w zeszłym roku ale potem wyrównały.A może nie bo ta gigantyczna to miała na pewno ponad 1m a może i więcej tu nie bardzo widać.

Obrazek
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

madzik1388 pisze:
podlewacie je jakimś nawozem??? To mój pierwszy rok z begoniami i nie za bardzo wiem jak się z nimi obchodzić
Madziu,myślę,że z nawozami trzeba bardzo ostrożnie. Tej mniejszej na pewno bym jeszcze nie zasilała co do większej-powolutku najpierw w małym stężeniu ale skoro chcesz, aby mniejsza nadgoniła ,to poczekaj aż będzie trochę większa i wtedy zacznij.
Aha,może Ci się przyda -ja stosuję florovit do kwitnących,ale jest jeszcze wiele nawozów na rynku,więc wybór należy do Ciebie.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

U mnie jak poczuły słoneczko to rosną jak szalone, a z zasilaniem byłabym ostrożna, w ubiegłym roku chyba za wcześnie to robiłam i były takie troszkę wybujałe, później się dopiero zagęściły. Za miesiąc jak zacznie się nawozić to w zupełności wystarczy, wtedy przeważnie już wynosimy je na dwór, mają więcej światła...chyba tak jest lepiej.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
Yoostysia
200p
200p
Od: 12 lut 2011, o 16:24

Post »

Ja dziś dostanę w końcu długo wyczekiwaną przesyłkę z cebulkami, wśród nich czerwoną Begonię Large Flowered Double ;:138 Mam z tego powodu parę pytań i mam też cichą nadzieję, że pomożecie wyhodować mi z niej piękne kwiaty :tan Zaraziłam się od Was!

Więc:
- czy przed posadzeniem do gruntu (jutro lub w piątek, byle jak najszybciej) należy cebulki namoczyć? Jeśli tak, w czym?
- czytałam i dalej nie wiem, czy najlepiej wkopać je do połowy, czy całe ;:204
- co z siodełkiem - czym się kierować przy sadzeniu, którą stroną?
- czy od razu zasilić je Florovitem tudzież nawozem pod rośliny cebulowe i kłącza w granulkach (dostałam przy zamówieniu nawóz Doktora O'Grodnika Fertigo)?
- jaką wysokość ta odmiana będzie mieć? Piszą, że 20 cm., a wasze takie duuuuuże rosną ;:169 Jeśli to faktycznie tylko tyle, czy posadzić je zatem przed bratkami i niezapominajką, czy za? Kwiatuszki u mnie rosną od najmniejszych do największych ;:131

Czekam niecierpliwie na odpowiedź ;:196
regulamin
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit
.... a ja się tak zastanawiam... czy uszczykuje się begonie ?????
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”