bebos: Haworthia i in.

Zablokowany
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: bebos: Haworthia i in.

Post »

Koniecznie musisz zmienić sposób zimowania. Tzn. lokalizację. Myśl o tym już dziś. A jutro... Ponów starania o zaszklenie balkonu. :P

Krzysztof ma wątek obok Ciebie. :)
Zerknij proszę - nazywa się Sukulenty. :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Beatko odpisałam na Twojego meyla w sprawie roślinek :)
Wiadomośc poczcie .
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Kontakt:

Post »

bebos pisze:No ba! NIE MOGĘ nie podlewać, bo pod parapetem jest niestety kaloryfer - H. tessellata to jedna z niewielu, które się wyciągnęły - ale z drugiej strony na fotkach widać, jak bardzo liście się zwinęły, a starsze - pozapadały - kilka młodych odrostów po prostu wyschło na śmierć :( Nie mogę trafić z podlewaniem w jej przypadku!
Krzysztof/chromat - jeśli wolno spytać - można gdzieś obejrzeć Twoje haworcje?

;:17 Nie zapomnijcie o mnie, kiedy będziecie kompletować nowe 'forumowe' zamówienie
Też ma kaloryfer pod parapetem, mieszkam w bloku i raczej nie oszklę balkonu.
Kaloryfer mam zakręcony i w największe mrozy i tak mam te 20C nie grzejąc
Miałem tez takie kłopoty z zimowaniem
+ za ciepło
+ podlewanie
+ słabe podłoże

Wyciągały mi się te "miękkie" haworsje cooperi, cymbiformis itd. to przeszedłem na coarctata, reinwardtii, glauca. Rośliny te co mam w wątku mam po 3 lata, gasterie drugi lub trzeci rok. Wcześniejsze rośliny w krainie wiecznych kwitnień.
Gasterie dobrze zimują bez niczego ale lepiej im w lecie służy taki spoczynek, chyba chętniej kwitną

W zeszłym roku dorwałem jakieś Tessellatę na MTL od Marka, miękka dobrze się trzyma, jakieś zwykle aloesy, crassulki - tylko po to by zobaczyć jak się zimą zachowają.

Co robię.
Podłoże, na bazie gliny z dobrym drenażem. Zauważyłem, że jak jesienią zdejmuje z odkrytego balkonu rośliny i są mocno napite, a podłoże długo oddaje wodę to już w październiku będą bujać. Zazwyczaj ściągam majdan w końcu września stoją sobie na regale do temp. 5 C w nocy.
Takie podłoże ma też wadę. W lecie w upały trzeba częściej podlewać ale jak się zasypie wierzch doniczki żwirem, za ściółkuje to się sprawdza. Kiedy ma wyschnąć to wyschnie, a tak wilgoć jest.

Nie podlewam już w cale od listopada. Jak na jesieni są na parapecie to tylko w październiku raz.

Jak się tu zarejestrowałem :uszy to zauważyłem, że niektóry stawiają rękawy na parapet lub tak jak Artur ( sorki nick nie pamiętam :oops: ) zasłonili folią cały regał.
Izolowanie od pokoju dało efekt. Temperatura nigdy nie wzrosła ponad 15C a średnio było 11-12C w nocy mniej. Faktycznie rośliny znoszą to lepiej.

Zauważyłem, też, że jak zima przeszła ok to najgorszy okres jest jak wystawiam je na balkon. Zaczynam podlewanie i jest stosunkowo ciepło to potrafią skokowo ruszyć. Zwłaszcza to widać na attenuacie. Zacząłem je hartować. Jak jest temperatura 10-15C to zazwyczaj już w kwietniu, wynoszę je na balkon na dzień, a na noc z powrotem. Nie zła gimnastyka przed robotą :lol: Tak robię z 2 tygodnie i już potem nawet jak spadnie do 5C nic im nie będzie.
Pozdrawiam Krzysiek
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale ze mnie gapa :oops: Nie zwróciłam uwagi na forumowy 'spis treści'! No...ale teraz to już sobie obejrzałam kolekcję Krzysztofa/chromata! Wreszcie gasterie...dużo gasterii! No to nie dam ci spokoju - widziałeś moje? G. pillansi - myślisz, że OK? ale najbardziej mi zależy na tej nad nią - ma fantastycznie szerokie i krótkie liście, wyraźne pochwiaste nasady - jak przejrzałam u Grotsch. to takie formy były wśród kilku gatunków - wybrałam, że jest to G. retusa ssp. (?), ale równie dobrze G. maculata lub najbardziej - kiedyś wyróżniania G. prolifera - ale ostatnio nie mogę jej zweryfikować (chyba nieaktualny synonim?) - masz pomysł co to może być? - już pojawiają sie odrosty - kępa będzie świetna!

...Nie żeby żal mi było czasu na takie zabiegi dla dobra haworcji jak u Krzysztofa - ale bardzo liczę na oszklony balkon, jeśli nie dam rady w tym roku - jak nic wypróbuję taką przezroczystą osłonę, jak u Krzysztofa - piszesz 'foliak' - ale to z pleksi???
Póki co stawiam jednak na 'dobór naturalny' - zostają te, które dobrze znoszą warunki pokojowe - reszta ląduje w pracy - tessellata jest na liście - daję jej jeszcze jeden sezon!

Gosia/nolina - paczkę ślę jutro - nie chciałam przed weekendem! trochę się tego uzbierało (to za świnkę morską na Twoim balkonie - uwielbiam je, mam jedną genialną - żyje w przyjaźni z jamnikiem!) - będzie kartonik - dam znać!
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hee to ja jestem lepsza bo mam jeszcze psa i tchórzofretkę. ;:112
A na paczuszke czekam ;:65 ;:196
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosia - a mój jamnik to nie pies? :;230 Ale tchórzofretką wymiatasz! Zobacz jak to się plecie - rośliny i zwierzaki często idą w parze. ŚP profesor Włodzimierz Seneta - autor pierwszej powojennej książki o sukulentach, ale głównie znany dendrolog - miał w domu stado wolnożyjących świnek i psy - miał olbrzymią kolekcję roślin, a równocześnie znaczną część majątku przeznaczał na schronisko dla zwierząt!
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:;230 jamnik to pies tylko trochę dłuższy ;:112
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47

Post »

;:112 i ma trochę krótsze nogi. Ale ma klapnięte uszy i merda ogonem, więc to chyba/na pewno pies :wink:
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

;:49 ... reasumując dwie powyższe wypowiedzi: "piesek przegubowiec niskopodłogowy" :wink: , ale sympatyczne stworzonko ;:32
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powiedziałam mojej jamniczce Maszy,
że się z niej nabijacie :wink:
Już planują ze świnką Myszą zemstę Obrazek ;:134

...a wracając do wątku - Adromischus budzą się także do życia, choć straciły sporo liści - nadrobią:
A. cristatus - A. zeyherii - A. marianae (podobny do A.cooperi ale ma bardziej walcowate liście)
Obrazek Obrazek Obrazek
x-Pa-a

Post »

A. cristatus - świetny!!! pierwszy raz widzę, jakie włosy :shock:
A. zeyherii - podchodzi trochę pod grubosze :)
A. marianae - mam u siebie dwa, tylko mi się "wyciągnęły" :oops:
Generalnie to przepadam za ADROMISCHUS ;:167
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Kontakt:

Post »

bebos pisze:Ale ze mnie gapa :oops: Nie zwróciłam uwagi na forumowy 'spis treści'! No...ale teraz to już sobie obejrzałam kolekcję Krzysztofa/chromata! Wreszcie gasterie...dużo gasterii! No to nie dam ci spokoju - widziałeś moje? G. pillansi - myślisz, że OK? ale najbardziej mi zależy na tej nad nią - ma fantastycznie szerokie i krótkie liście, wyraźne pochwiaste nasady - jak przejrzałam u Grotsch. to takie formy były wśród kilku gatunków - wybrałam, że jest to G. retusa ssp. (?), ale równie dobrze G. maculata lub najbardziej - kiedyś wyróżniania G. prolifera - ale ostatnio nie mogę jej zweryfikować (chyba nieaktualny synonim?) - masz pomysł co to może być? - już pojawiają sie odrosty - kępa będzie świetna!
Generalnie to nie dojdziesz co to jest już, systematyka uległa zmianie i maculata jest synonimem bicolor. Kiedyś to zarówno haworsje jaki i gasterie to zbierano jak leci - szedł gość na wakacjach ze szpadelkiem i coś lądowało w "kolekcji". Teraz jest CITES i Fito inne prawo nie łatwo coś wwieść, do UE lub USA bez kontroli. To i skończyła się praktycznie rabunkowa gospodarka. Gasteriami mało kto się interesuje to i mało jest w zbiorach nowych form terytorialnych. Zazwyczaj są to klony z lat 80's. Teraz te wszystkie mieszańce i nie oznaczone podobne do bicolor podaje się jako bicolor complex i tyle. Jak je kupiłeś pod takimi nazwami to niech tak zostanie. Może się potwierdzi po kwiatach.
bebos pisze:...Nie żeby żal mi było czasu na takie zabiegi dla dobra haworcji jak u Krzysztofa - ale bardzo liczę na oszklony balkon, jeśli nie dam rady w tym roku - jak nic wypróbuję taką przezroczystą osłonę, jak u Krzysztofa - piszesz 'foliak' - ale to z pleksi???
Póki co stawiam jednak na 'dobór naturalny' - zostają te, które dobrze znoszą warunki pokojowe - reszta ląduje w pracy - tessellata jest na liście - daję jej jeszcze jeden sezon!
Składasz ramkę z czterech listewek, obijasz folią i masz. Proste i tanie, skuteczne.
Pozdrawiam Krzysiek
Kaczka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 mar 2011, o 17:23

Post »

... albo wysylasz cala kolekcje do nas na przezimowanie. Rzadko mamy w domu wiecej niz szesnascie. Dyni :D nie przeszkadza to i sukulentom nie powinno.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kaczka - rozumiem, że po prostu więcej tam u was się nie da 'z nielogicznych' jukejskich przyczyn, nie żebyście nie chcieli? Ja przykręcam kaloryfery - w nocy nawet całkowicie - domownicy podmarzają, a zielonym wciąż za ciepło...
A Dynia ;:196 cóż...może w odmianie północnoeuropejskiej!

Ania - Adromischus rzeczywiście należy do rodziny gruboszowatych! Rude futerko (korzonki przybyszowe) i mnie skusiło - jak biedak nabierze wody liście też będą atrakcyjniejsze - teraz są poszarzałe i pomarszczone!
A. zeyheri to obecnie odmiana A. cristatus var. zeyheri - obok kolegi lepiej wygląda z góry - zwłaszcza w kępie, na którą czekam...
A 'marianek' i u mnie lichy - wyłysiał od dołu, niby coś tam w bliznach liściowych się zieleni - ale dopiero się okaże, co to - zobacz na fotce - wygląda jakby to były zawiązki całych gałazek A. marianae!!! ;:26
Twoje A. cooperi trzymają sią lepiej?
Obrazek Obrazek Obrazek
x-Pa-a

Post »

Wstawiłam aktualne zdjęcia Adromischus w moim wątku, zajrzyj, oceń jak się moje mają :D
Bardzo lubię te falbanki.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”