Uprawa porów cz.1
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Por i Seler
Ja wczoraj też przepikowałam pora, rósł zdecydowanie za gęsto. Jeszcze nie zaglądałam do niego po wczorajszej operacji ale liczę, że wszystko będzie OK - pacjent przeżyje 

pozdrawiam
Edyta
Edyta
esony 1 . Jeżeli sie dobrze zastanowić ,to czymże różni sie sadzenie rwanej rozsady pora na miejsce stałe, od pikowania go do doniczek i wysadzanie wraz z bryłą ziemi w maju do gruntu bez uszkadzania korzeni. Moim zdaniem - niczym.

Ta różnica zdań na pewno nie wpłynie na plon moich pikowanych corocznie porów.

- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
obejrzałam Wasze pikowanie..
I.. PODZIWIAM!!
Szacuneczek moi drodzy..!!!
Ja czekam..ale wydaje mi się że moje poziomki to selery jednak..i też dumam przesadzać czy nie.. bo i tak rzadko rosną
A co z porami.. już takie długie, że się im liście zaczynają na boki kłaść,,
I.. PODZIWIAM!!
Szacuneczek moi drodzy..!!!
Ja czekam..ale wydaje mi się że moje poziomki to selery jednak..i też dumam przesadzać czy nie.. bo i tak rzadko rosną

A co z porami.. już takie długie, że się im liście zaczynają na boki kłaść,,

Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Skrócić !Rusalka pisze:A co z porami.. już takie długie, że się im liście zaczynają na boki kłaść,,
/ ale nie wyrzucić.../

Ps. Do gruntu otwartego nie wsadzać , bo mogą ulec jarowizacji przy przechłodzeniu
- Rusalka
- 1000p
no to kastracja nastąpi
(właśnie nie byłam pewna czy dobrze pamiętam że można przycinać..ale w takim razie.. ciach -tylko na jakiej wysokości..lub ile można obciąć
)

(właśnie nie byłam pewna czy dobrze pamiętam że można przycinać..ale w takim razie.. ciach -tylko na jakiej wysokości..lub ile można obciąć

Na pewno nie poniżej stożka wzrostu. i w taki sposób, by póki co, nie skracać tego najmłodszego liścia wyrastającego ze stozka wzrostu. Przyjmij sobie jakąś wysokość np 15 cm i tnij zewnetrzne liscie systematycznie do tej wysokości, aż do wysadzenia w grunt.

Ps. Por jest rośliną jednoliścienną i trzeba go traktowac jak trawnik. A na przyszłość wybrac taka porę siewu, by jako rozsada nie przerastał.

Ps. Por jest rośliną jednoliścienną i trzeba go traktowac jak trawnik. A na przyszłość wybrac taka porę siewu, by jako rozsada nie przerastał.
- Rusalka
- 1000p
pomiroro..
siałam razem z innymi z forum i wg zaleceń na opakowaniu
Ale już wiem..że ci z "opakowań" kłamią ;)
siałam razem z innymi z forum i wg zaleceń na opakowaniu

Ale już wiem..że ci z "opakowań" kłamią ;)
Rusałka
Było tak, że juz w kwietniu widziałem na targu sadzonki pora. Przekonałem się ,że nie ma sie co spieszyc z sadzeniem do gruntu, kiedy ktoregoś roku, zamiast zbierać łodygi porów, zbierałem nasiona. Zakwitł w I roku ,bo przemarzł.

Było tak, że juz w kwietniu widziałem na targu sadzonki pora. Przekonałem się ,że nie ma sie co spieszyc z sadzeniem do gruntu, kiedy ktoregoś roku, zamiast zbierać łodygi porów, zbierałem nasiona. Zakwitł w I roku ,bo przemarzł.

-
- 200p
- Od: 7 lut 2011, o 18:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam!
Czytam i się uczę i zapisuję i tak dziennie!
Dziękuję wam Kochani za cenne uwagi i wskazówki!
Pozdrowienia
Kasia
Czytam i się uczę i zapisuję i tak dziennie!
Dziękuję wam Kochani za cenne uwagi i wskazówki!
Pozdrowienia

- ARABELLA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
forumowicz napisałeś niedawno,że co to za sens przycinać por i ty tego nie będziesz robił,a teraz jesteś tego zwolennikiem i dajesz wskazówki,jak to robić? Czyżbyś zmienił zdanie ?
to twoja pierwsza wypowiedż ''Czytam tutaj już kilka razy, że niektórzy strzygą siewki pora w trakcie wzrostu.
Czy może mi ktoś wytłumaczyć w jakim celu ?.''
I druga ''Nie będę szukał ani strzygł- bez sensu, przynajmniej kiedy rosna w kuwecie.''
to twoja pierwsza wypowiedż ''Czytam tutaj już kilka razy, że niektórzy strzygą siewki pora w trakcie wzrostu.
Czy może mi ktoś wytłumaczyć w jakim celu ?.''
I druga ''Nie będę szukał ani strzygł- bez sensu, przynajmniej kiedy rosna w kuwecie.''
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Arabellko, dziękuję za zdjęcia
Ile razy ciachasz swojego pora. Mój miał jedno strzyżenie do tej pory i się zastanawiam, czy znowu by go nie ciachnąć. Dodam jeszcze, ze był niedawno pikowany. Pierwszy raz w zyciu pikowałam pora, bo bardzo gęsto go posiałam niestety.. 

pozdrawiam, Anita