Len trwały

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Len trwały

Post »

Oczywiście, ale te polne proponuję wysiać tak by nie zagłuszyły delikatnego lnu.W tym sezonie len jeszcze nie zakwitnie, dopiero w roku następnym , po przezimowaniu, więc potrzebuje swobody do wzrostu.
Macierzankę łatwo można kupić w sklepach wiosną tam gdzie skalniaki.Bardzo żywotna jest M.wczesna 'Pygmaeus', do zadarniania tam gdzie trawa niezbyt chce rosnąć bardzo dobra.
Awatar użytkownika
_Natalia_
50p
50p
Od: 28 lip 2010, o 21:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Selli, dziękuję za porady :). Ech... najgorsze w ogrodnictwie jest to, że trzeba się uzbroić w cierpliwość... Ale patrząc pozytywnie - jest na co czekać :wink:
Pozdrawiam
- Natalia
Furiko
100p
100p
Od: 14 lis 2010, o 22:06

Post »

A ja z babuchną się zgadzam w stu procentach!! To bardzo wdzięczna i urolkiwa roślinka!!
W poprzednim sezonie moja (młoda jeszcze) kępka lnu jak zaczęła kwitnąć w kwietniu, to praktycznie nie przestala do końca września. A warunki pogodowe, jak wiadomo, były nieciekawe. Jest to teraz jedna z moich ulubionych roślin.

Ale zgadzam się też, że "łanów" to raczej bym z niej nie robiła. Lepiej się chyba prezentuje właśnie kępkami.
A jak posadzisz kępkę czy dwie, Natalio, to sama się przekonać, czy go lubisz... Internet czasem kłamie ...
Awatar użytkownika
_Natalia_
50p
50p
Od: 28 lip 2010, o 21:31

Post »

Furiko, tak właśnie zrobię :). Szkoda tylko, że przekonywanie się zajmuje tak dużo czasu, bo jeszcze co do wielu roślin w ogrodzie muszę się przekonać :wink:
Pozdrawiam
- Natalia
emmka

Post »

co do macierzanki to ja zamówiłam w internecie kępki odmiany "Coccocineus" (najb. zielone liście i bardzo ciemne kwiatki - intensywny róż). Jeszcze ich na oczy nie widziałam, przyjdą w kwietniu. Niestety nie wiedziałam, ze inna odmiana jest b. żywotna. Mam nadzieje, ze moja również...
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Łany z lnu to się u mnie szykują :lol: Rozsiewa się nieopamietanie, ale to dobrze! Mam co wiosne ogromne ilości siewek, które sobie przesadzam w różne części ogrodu. Kępa tu, kępa tam- super rozjaśnia każdy kąt, kwitnie non stop do jesieni, a rozsiewa się tak intensywnie, bo torebki nasienne też jak dla mnie wyglądają atrakcyjnie, więc je zostawiam na roślince.
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p
Od: 25 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja mam pytanie z innej beczki :). Czy istnieje szansa, że len trwały wysiany teraz (na rozsadę) zakwitnie jeszcze w tym roku? Trochę się zdziwiłem wiadomością, że kwitnie dopiero w drugim roku.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
Awatar użytkownika
anador
200p
200p
Od: 6 lut 2011, o 10:01

Post »

A może ktoś wie jak posieję len na trawę to wyrośnie coś czy nie?
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Eryk-kun pisze:Ja mam pytanie z innej beczki :). Czy istnieje szansa, że len trwały wysiany teraz (na rozsadę) zakwitnie jeszcze w tym roku? Trochę się zdziwiłem wiadomością, że kwitnie dopiero w drugim roku.
Ja wysiałam w tamtym roku i zakwitł mi w połowie lata...tak więc jest szansa że zakwitnie :wink:
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

anador pomiędzy trawą możliwe że zejdzie ale trawę trzeba kosić więc zostanie wykoszony. Szkoda wysiewać bo i tak nic z tego nie będzie.
Len u dołu drewnieje...co roku na jesieni przycinam, albo na wiosnę... ładnie się rozkrzewił i wypuścił dużo pędów.

Obrazek
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58

Post »

Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nigdy nie spotkałam w żółtym kolorze albo nie zwróciłam uwagi.
Furiko
100p
100p
Od: 14 lis 2010, o 22:06

Post »

Nachwaliłam się i nazachwycałam moim lnem. No i zapeszyłam chyba ...
Nie wstaje po zimie :(
Ani malutkiego listeczka :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój też padł ale z wysianych nasion zeszło trzy sztuki...w tym roku chyba nie będą kwitły :?: Jeśli będą nasiona to na pewno się wysieją obok roślin matecznych i będą nowe sadzonki, to uskubię...ale chyba będzie to dopiero w przyszłym roku. Szkoda że nie przetrzymały zimy :cry:
Awatar użytkownika
anador
200p
200p
Od: 6 lut 2011, o 10:01

Post »

Anna11 pisze:anador pomiędzy trawą możliwe że zejdzie ale trawę trzeba kosić więc zostanie wykoszony. Szkoda wysiewać bo i tak nic z tego nie będzie.
Len u dołu drewnieje...co roku na jesieni przycinam, albo na wiosnę... ładnie się rozkrzewił i wypuścił dużo pędów.

Obrazek
Masz rację , ;:14 znajdę jakieś miejsce bezpieczne i wysieję. Len woli raczej miejsce suche czy mokre?Pozdrawiam.
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”