Len trwały
Re: Len trwały
Oczywiście, ale te polne proponuję wysiać tak by nie zagłuszyły delikatnego lnu.W tym sezonie len jeszcze nie zakwitnie, dopiero w roku następnym , po przezimowaniu, więc potrzebuje swobody do wzrostu.
Macierzankę łatwo można kupić w sklepach wiosną tam gdzie skalniaki.Bardzo żywotna jest M.wczesna 'Pygmaeus', do zadarniania tam gdzie trawa niezbyt chce rosnąć bardzo dobra.
Macierzankę łatwo można kupić w sklepach wiosną tam gdzie skalniaki.Bardzo żywotna jest M.wczesna 'Pygmaeus', do zadarniania tam gdzie trawa niezbyt chce rosnąć bardzo dobra.
- _Natalia_
- 50p
- Od: 28 lip 2010, o 21:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Selli, dziękuję za porady
. Ech... najgorsze w ogrodnictwie jest to, że trzeba się uzbroić w cierpliwość... Ale patrząc pozytywnie - jest na co czekać 

Pozdrawiam
- Natalia
- Natalia
A ja z babuchną się zgadzam w stu procentach!! To bardzo wdzięczna i urolkiwa roślinka!!
W poprzednim sezonie moja (młoda jeszcze) kępka lnu jak zaczęła kwitnąć w kwietniu, to praktycznie nie przestala do końca września. A warunki pogodowe, jak wiadomo, były nieciekawe. Jest to teraz jedna z moich ulubionych roślin.
Ale zgadzam się też, że "łanów" to raczej bym z niej nie robiła. Lepiej się chyba prezentuje właśnie kępkami.
A jak posadzisz kępkę czy dwie, Natalio, to sama się przekonać, czy go lubisz... Internet czasem kłamie ...
W poprzednim sezonie moja (młoda jeszcze) kępka lnu jak zaczęła kwitnąć w kwietniu, to praktycznie nie przestala do końca września. A warunki pogodowe, jak wiadomo, były nieciekawe. Jest to teraz jedna z moich ulubionych roślin.
Ale zgadzam się też, że "łanów" to raczej bym z niej nie robiła. Lepiej się chyba prezentuje właśnie kępkami.
A jak posadzisz kępkę czy dwie, Natalio, to sama się przekonać, czy go lubisz... Internet czasem kłamie ...
- _Natalia_
- 50p
- Od: 28 lip 2010, o 21:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Furiko, tak właśnie zrobię
. Szkoda tylko, że przekonywanie się zajmuje tak dużo czasu, bo jeszcze co do wielu roślin w ogrodzie muszę się przekonać 

Pozdrawiam
- Natalia
- Natalia
co do macierzanki to ja zamówiłam w internecie kępki odmiany "Coccocineus" (najb. zielone liście i bardzo ciemne kwiatki - intensywny róż). Jeszcze ich na oczy nie widziałam, przyjdą w kwietniu. Niestety nie wiedziałam, ze inna odmiana jest b. żywotna. Mam nadzieje, ze moja również...
Łany z lnu to się u mnie szykują
Rozsiewa się nieopamietanie, ale to dobrze! Mam co wiosne ogromne ilości siewek, które sobie przesadzam w różne części ogrodu. Kępa tu, kępa tam- super rozjaśnia każdy kąt, kwitnie non stop do jesieni, a rozsiewa się tak intensywnie, bo torebki nasienne też jak dla mnie wyglądają atrakcyjnie, więc je zostawiam na roślince.

Ja mam pytanie z innej beczki
. Czy istnieje szansa, że len trwały wysiany teraz (na rozsadę) zakwitnie jeszcze w tym roku? Trochę się zdziwiłem wiadomością, że kwitnie dopiero w drugim roku.

"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
A może ktoś wie jak posieję len na trawę to wyrośnie coś czy nie?
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
- Cynthia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2009, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja wysiałam w tamtym roku i zakwitł mi w połowie lata...tak więc jest szansa że zakwitnieEryk-kun pisze:Ja mam pytanie z innej beczki. Czy istnieje szansa, że len trwały wysiany teraz (na rozsadę) zakwitnie jeszcze w tym roku? Trochę się zdziwiłem wiadomością, że kwitnie dopiero w drugim roku.

Pozdrawiam słonecznie - Baśka 

anador pomiędzy trawą możliwe że zejdzie ale trawę trzeba kosić więc zostanie wykoszony. Szkoda wysiewać bo i tak nic z tego nie będzie.
Len u dołu drewnieje...co roku na jesieni przycinam, albo na wiosnę... ładnie się rozkrzewił i wypuścił dużo pędów.

Len u dołu drewnieje...co roku na jesieni przycinam, albo na wiosnę... ładnie się rozkrzewił i wypuścił dużo pędów.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A co powiecie na nasze Polskie rodzime gatunki : http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... w%29-1.JPG i http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... vum_01.JPG
Nigdy nie spotkałam w żółtym kolorze albo nie zwróciłam uwagi.
Nachwaliłam się i nazachwycałam moim lnem. No i zapeszyłam chyba ...
Nie wstaje po zimie
Ani malutkiego listeczka
Nie wstaje po zimie

Ani malutkiego listeczka

Mój też padł ale z wysianych nasion zeszło trzy sztuki...w tym roku chyba nie będą kwitły
Jeśli będą nasiona to na pewno się wysieją obok roślin matecznych i będą nowe sadzonki, to uskubię...ale chyba będzie to dopiero w przyszłym roku. Szkoda że nie przetrzymały zimy 

Masz rację ,Anna11 pisze:anador pomiędzy trawą możliwe że zejdzie ale trawę trzeba kosić więc zostanie wykoszony. Szkoda wysiewać bo i tak nic z tego nie będzie.

Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.