Lilie - uprawa Cz.1
Re: Lilie - uprawa
Na tych łodygach będą kwiaty,nie wolno ich urywać.Musisz trzymać w chłodnym miejscu,bo na razie za zimno,mogą być jeszcze mrozy.A jak zakwitną w doniczkach,to po kwitnieniu do
ogrodu.
ogrodu.
- magenta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witam, kupiłam w sklepie lilie i mają już duże łodyżki, chciałabym je od razu do gruntu wsadzić , ale co z mrozami? Przymarzną? Może je czymś okryć?
- edysiek
- 10p - Początkujący
- Od: 14 mar 2011, o 21:33
Dziękuję za podpowiedzi, wsadziłam zgodnie z zaleceniami
. Teraz tylko czekać na efekty i jak się uda to na jesień planuję posadzić ich dużo więcej 

Pozdrawiam, Edyta.
- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A może by te lilie z przyrostami wsadzić do gruntu a na noc przykrywać np. plastikowymi butelkami? Czy takie rozwiązanie daje im jakieś szanse?
Paulina
- magenta
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Kontakt:
No właśnie może to jest pomysł, boję się że zdechną w tym worku ...
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To pytanie nie doczekało sie odpowiedzi, a ponieważ mam dokładnie taki sam problem, to je podbijam.Annes 77 pisze:Witam wszystkich:)
Zakupiłam lilie i liliowce-kiedy można je wysadzać do gruntu? Czy mogą jeszcze poczekać? czy trzeba je wysadzić do donic?
Pierwszy raz spotykam się z tymi roślinkami:) Pomóżcie plissss

- marion215
- 200p
- Od: 1 sie 2010, o 14:31
Mam ten sam problem.Wczoraj otrzymałam cebule lilii orientalnych.Wypuściły już duże kiełki, wsadziłam je do doniczek i trzymam w domu.Martwię się, że za wcześnie ruszy wegetacja.Co mam zrobić, pomocy !!!!!!! 

Jak ziemia rozmarzła,to do gruntu.Jeśli pędy za długie,można posadzić skośnie,albo na leżąco,
przykryć całkiem ziemią,bardzo ostrożnie,bo pędu są kruche.Przykrywanie i odkrywanie jest bardzo
kłopotliwe, można zapomnieć i zmarzną w nocy.
przykryć całkiem ziemią,bardzo ostrożnie,bo pędu są kruche.Przykrywanie i odkrywanie jest bardzo
kłopotliwe, można zapomnieć i zmarzną w nocy.
- marion215
- 200p
- Od: 1 sie 2010, o 14:31
czyli można do ziemi.Dziękuję bardzo za pomoc 

- ultraviolet
- 200p
- Od: 1 kwie 2010, o 22:16
Dyshia nie znam się aż tak na liliowcach , ale są to rośliny wytrzymałe , dlatego wkopała bym je od razu do gruntu tak by kiełki były zasypane ziemią. Sama mam w ogrodzie liliowca (raczej starą odmianę) i tak naprawdę to gorszy mam problem z wytrzebieniem go niż z utrzymaniem
.
Co do lilii to tak samo trzeba postąpić chyba , że wypuściły już kiełki , wtedy to proponuję włożyć do doniczki w ziemie i zostawić w chłodnym miejscu np. w piwnicy. lub skorzystać z rady mirzana.

Co do lilii to tak samo trzeba postąpić chyba , że wypuściły już kiełki , wtedy to proponuję włożyć do doniczki w ziemie i zostawić w chłodnym miejscu np. w piwnicy. lub skorzystać z rady mirzana.
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
Chyba popełniłem błąd bo na zimę rabatkę lilową przykryłem dużą ilością włókniny i folią.
Wczoraj po zdjęciu okrycia okazało się że niektóre lilie maja kły do 10 cm
, trochę je przysypałem ziemią.
Moje pytanie czy mogły mi zmarznąć po dzisiejszym przymrozku ? Czy taki szybki start jest normalny jak u was zakręceni liliowo ?
Wczoraj po zdjęciu okrycia okazało się że niektóre lilie maja kły do 10 cm

Moje pytanie czy mogły mi zmarznąć po dzisiejszym przymrozku ? Czy taki szybki start jest normalny jak u was zakręceni liliowo ?
- ultraviolet
- 200p
- Od: 1 kwie 2010, o 22:16
Chyba jednak przesadziłeś z okryciem lilii na zimę
.
U mnie jeszcze nic nie widać ,

U mnie jeszcze nic nie widać ,

- moniczek
- 1000p
- Od: 19 sie 2010, o 17:55
Ostatnio sprawdzałam czy moje lilie przetrwały zimę. Właśnie ruszyły, mają maleńkie kiełki jeszcze pod ziemią, na powierzchni ich nie widać. Z początkiem kwietnia powinny zacząć się pojawiać pierwsze listki.
Kołderkę z liści i stroisz już usunęłam.

- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
Moje zimujące w gruncie też jeszcze nie dają znaku życia. Przynajmniej na powierzchni bo mam nadzieję, że tam pod ziemią już coś ruszyło
Paulina