Lilie - uprawa Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lilie - uprawa

Post »

Na tych łodygach będą kwiaty,nie wolno ich urywać.Musisz trzymać w chłodnym miejscu,bo na razie za zimno,mogą być jeszcze mrozy.A jak zakwitną w doniczkach,to po kwitnieniu do
ogrodu.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Witam, kupiłam w sklepie lilie i mają już duże łodyżki, chciałabym je od razu do gruntu wsadzić , ale co z mrozami? Przymarzną? Może je czymś okryć?
Awatar użytkownika
edysiek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 mar 2011, o 21:33

Post »

Dziękuję za podpowiedzi, wsadziłam zgodnie z zaleceniami :) . Teraz tylko czekać na efekty i jak się uda to na jesień planuję posadzić ich dużo więcej ;:108
Pozdrawiam, Edyta.
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A może by te lilie z przyrostami wsadzić do gruntu a na noc przykrywać np. plastikowymi butelkami? Czy takie rozwiązanie daje im jakieś szanse?
Paulina
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

No właśnie może to jest pomysł, boję się że zdechną w tym worku ...
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Annes 77 pisze:Witam wszystkich:)

Zakupiłam lilie i liliowce-kiedy można je wysadzać do gruntu? Czy mogą jeszcze poczekać? czy trzeba je wysadzić do donic?
Pierwszy raz spotykam się z tymi roślinkami:) Pomóżcie plissss ;:108
To pytanie nie doczekało sie odpowiedzi, a ponieważ mam dokładnie taki sam problem, to je podbijam. :wink: Powiedzcie, proszę, czy zakupione teraz cebule należy już sadzić, np. do donic? Czy mogą sobie w trocinach, w jakich je kupiłam poleżeć jeszcze trochę, aż się nie ociepli (dzisiaj u mnie jakieś 2* i deszcz ze śniegiem, więc chyba to nie pogoda dla nich...). To moje pierwsze spotkanie z tymi kwiatami, jestem zagubiona. :oops: Oczywiście później prześledzę cały wątek pilnie, ale na tę chwilę mam już zakolejkowane kilka innych, a nie chciałabym, by do czasu, jak zdobędę potrzebną wiedzę mi zmarniały w tych workach. :wink: A jeśli posadzić, to w jakiej temp. trzymać? Coś bardziej jak 10, czy bardziej jak 20*?
Awatar użytkownika
marion215
200p
200p
Od: 1 sie 2010, o 14:31

Post »

Mam ten sam problem.Wczoraj otrzymałam cebule lilii orientalnych.Wypuściły już duże kiełki, wsadziłam je do doniczek i trzymam w domu.Martwię się, że za wcześnie ruszy wegetacja.Co mam zrobić, pomocy !!!!!!! ;:223
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Jak ziemia rozmarzła,to do gruntu.Jeśli pędy za długie,można posadzić skośnie,albo na leżąco,
przykryć całkiem ziemią,bardzo ostrożnie,bo pędu są kruche.Przykrywanie i odkrywanie jest bardzo
kłopotliwe, można zapomnieć i zmarzną w nocy.
Awatar użytkownika
marion215
200p
200p
Od: 1 sie 2010, o 14:31

Post »

czyli można do ziemi.Dziękuję bardzo za pomoc ;:196
alicja46
200p
200p
Od: 31 sty 2009, o 19:58

Re: Lilie cz.II

Post »

anina pisze:W.S.--krásna ľalia ;:333
Ania--máš tiež pekné kúsky
tade k--aj ja každý rok dokupujem a nedá sa prestať :wink:

Obrazek
Wszystkie lilie są bardzo piękne, ale czy można prosić o podanie nazwy tej lilii?
Awatar użytkownika
ultraviolet
200p
200p
Od: 1 kwie 2010, o 22:16

Post »

Dyshia nie znam się aż tak na liliowcach , ale są to rośliny wytrzymałe , dlatego wkopała bym je od razu do gruntu tak by kiełki były zasypane ziemią. Sama mam w ogrodzie liliowca (raczej starą odmianę) i tak naprawdę to gorszy mam problem z wytrzebieniem go niż z utrzymaniem :wink: .
Co do lilii to tak samo trzeba postąpić chyba , że wypuściły już kiełki , wtedy to proponuję włożyć do doniczki w ziemie i zostawić w chłodnym miejscu np. w piwnicy. lub skorzystać z rady mirzana.
Awatar użytkownika
hafciarz
200p
200p
Od: 20 lut 2007, o 09:59

Post »

Chyba popełniłem błąd bo na zimę rabatkę lilową przykryłem dużą ilością włókniny i folią.
Wczoraj po zdjęciu okrycia okazało się że niektóre lilie maja kły do 10 cm :shock: , trochę je przysypałem ziemią.
Moje pytanie czy mogły mi zmarznąć po dzisiejszym przymrozku ? Czy taki szybki start jest normalny jak u was zakręceni liliowo ?
Awatar użytkownika
ultraviolet
200p
200p
Od: 1 kwie 2010, o 22:16

Post »

Chyba jednak przesadziłeś z okryciem lilii na zimę :wink: .
U mnie jeszcze nic nie widać ,
:wit
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55

Post »

Ostatnio sprawdzałam czy moje lilie przetrwały zimę. Właśnie ruszyły, mają maleńkie kiełki jeszcze pod ziemią, na powierzchni ich nie widać. Z początkiem kwietnia powinny zacząć się pojawiać pierwsze listki. :wink: Kołderkę z liści i stroisz już usunęłam.
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

Moje zimujące w gruncie też jeszcze nie dają znaku życia. Przynajmniej na powierzchni bo mam nadzieję, że tam pod ziemią już coś ruszyło
Paulina
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”