Miniaturowy ogród -Foggia

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43

Re: Miniaturowy ogród -Foggia

Post »

Aga, oby taka pogoda trwała jak najdłużej :D Zaraz idę popracować w ogrodzie.

Annes, wreszcie doczekaliśmy się wiosny, teraz to każdy kwiatuszek cieszy :tan

Mariolu, no wiem, że w Polsce znowu mrozy, życzę Wam, żeby juz niedługo. Chętnie posłałabym Wam trochę słońca, gdyby się tak dało...

Wczoraj był piękny dzień, słoneczny i ciepły. Wybraliśmy się na zakupy do Buckie, miasta położonego ok. 50km od mojej wsi.
O dziwo, nie kupiłam żadnej rośliny (choć były) :D, za to przywiozłam takie "zdobycze"

Kubek ogrodnika
Obrazek

Obrazek

Książka o zestawianiu roślin
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kubek jest the best.... ;:63
a Rhapsody muszę mieć, no muszę
tak jak Comcia pragnie widoku kwitnących krokusów
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Kubek ogrodnika....coś wspaniałego...nie ma jak się napić herbatki z takiego cuda:)
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p

Post »

Grzesiu, Rhapsody warto mieć :D

Annes, kubek juz wypróbowany :D

Dziś kolejny słoneczny dzień, ale w nocy był przymrozek. Sprzątam ogród po zimie. Wszędzie wychodzą jakieś cebulowe... Ale chwasty też :roll:
Zakwitł pierwszy irysek :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Maryś ale cieszą te cebulowe,powiało optymizmem.
Dostałaś fajnego gratiska-mój w zeszłej zimy wymarzł.Biała miniaturka jest prześliczna.
Zamawiałam Shropshire Lass,niestety już jej nie było.Może i dobrze bo gdzie bym ją posadziła(ale jest tak piękna,że pewnie któraś by poszła do zaprzyjażnionego ogrodu robiąc jej miejsce)
Aniołek ogrodnika baaardzo mi się podoba.Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit

Wow ! Iryski juz u Ciebie kwitną ;:224 rewelacja !
U mnie dopiero coś tam wykiełkowało.... ale chyba miejsce mają mało słoneczne... i na kwiaty mi przyjdzie poczekać ;:65
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p

Post »

Aniu, Ago, witajcie :wit
Bardzo cieszą te malutkie cebulowe kwiatuszki :D Coraz więcej ich wychodzi :tan Ostatnio była wyjątkowo ładna pogoda więc wszystko rośnie... Ale już zapowiadają deszcze :roll:
Aniu, chyba już zakończyłam zakupy różane na ten sezon. Chyba, bo czasem zdarzają się wyprzedaże pod koniec sezonu i wtedy kusi jeszcze coś kupić po okazyjnej cenie :roll: Na razie nie wiem czy mam jakieś straty w różach po zimie, bo niektóre startują później. Wasze róże mają się dobrze :) Ale martwi mnie eukaliptus, już spore drzewko a wydaje się, że przemarzł :( Wszystkie liście ma suche, nie wiem czy odbije. Poprzednia zima była dłuższa i chyba mroźniejsza i nic mu się nie stało, a teraz...:roll:
Dziś zrobiłam trochę porządków w szklarni, wygospodarowałam trochę miejsca i może wkrótce zacznę coś siać.

Kilka zdjęć z ogródka...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14

Post »

Mario dziękuję że do mnie zajrzałaś ,Twój ogród choć mały dla mnie wydaje się wielki bo stworzyłaś tam tyle ciakwych zakątków i jesteś dla mnie inspiracją
pieknie już tak kolorowo na tych fotkach a u mnie śnieg
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Achh... piękne zdjęcia ;:138
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19

Post »

Ależ masz ładne te krokusy! Ja jakoś nie mam do nich ręki. Gdzie posadzę to albo mają za mało światła i się nigdy nie rozbijają albo jak w tym roku zostały pożarte przez ślimory. A za wcześnie na wicienie(w tym roku postanowiłam nie stosować granulków bo mi dużo ptaszyny do ogrodu zaczęło przylatywać!) bo cały czas przymrozki poranne, bądź tu człowieku mądry.

Mam też iryska! jednego ale jest... Twoje wyglądają tak ładnie jak w grupie kwitną.
Prymule już lada dzień ci pokażą kwiaty, wiosna pełną parą ;:138
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Marysiu piekne te Twoje krokusiki,u mnie delikatnie wystawiły listki i czekaja na rozmarznięcie ziemi...
Co to za róża takie pąki puszcza...?Wygląda mi na historyczną...Mam nadzieję ,że nie nasze róże blokują Ci przejście do szklarenki... :;230 I mam jeszcze pytanie ...co takiego wyrasta z wielkiego dzbana...Dobre miejsce roślinie wybrałaś... :wink:
Za takim wysypem kwiatów tęsknię...
Zaskoczyłaś mnie brakiem chęci zamawiania róż...ale w sumie lepiej do jesieni poczekać...Nie wiem ,czy pamiętasz ,że 2 róże masz jeszcze u Sipa... :lol:
Eukaliptus rośnie Ci w gruncie,a u mnie na parapecie ,niby drzewko suchych klimatów ,a pije wodę ,że nie nadążam z podlewaniem...moje to bardziej bonzai ,nie wielkie drzewo...Dokupiłam sobie jeszcze nasiona Eukaliptusa cytrynowego...ponoć pachnie i odgania komary w domu...Niestety jeszcze nie zdążyłam wysiać ,jak większość moich kwiatów... :roll:
Wszystkiego dobrego w naszym dniu... ;:167
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p

Post »

Kasiu, aż się zarumieniłam od takich pochwał :oops: Widziałam, że już działasz w ogródku, zazdraszczam energii, bo ja się jeszcze jakoś nie mogę rozkręcić :roll:

Obrazek

Aga, dzięki :D Czy u Ciebie już kwitną narcyze? U mnie otwierają się baardzo powoli.

Obrazek

Asiu, u mnie krokusy to zupełnie bezproblemowe kwiatuszki. Rosną prawie wszędzie, w słońcu i cieniu, przez kilka lat dosadzałam co roku a i rozmnażają się same, więc trochę się ich uzbierało. Iryski byly pierwszymi cebulkami, które posadziłam w ogródku, też przyrastają :D Ślimory też już się pokazują :twisted:
A wiosna jakoś powoli się rozwija, tez bywają przymrozki i deszcze...

Obrazek

Moje ulubione białe krokusiki
Obrazek

Nelu, ta róża to Little Rambler, teraz ma już więcej listków. Wystawiłam już wszystkie donice z różami na zewnątrz, wyglądają calkiem dobrze. Martwią mnie róże na pniu, tylko Heidetraum zieloniutka a inne na razie nie dają znaku życia :roll:
Jeśli chodzi o zamawianie róż to już wiesz, że poległam ;:14 i czekam na 3 róże. A jedną niedawno kupiłam w ogrodniczym :;230
Dobrze, że od Sipa tylko 2...
Mój eukaliptus za duży, żeby go wziąć do domu :;230 albo chociaż osłonić. Chyba będę miała z niego podporę pod różę :roll:
Ten "dzban" to część przewodu kominowego, po postawieniu do góry nogami stał się wysoką donicą z 3 otworami w połowie wysokości. W jednym z tych otworów rośnie właśnie prymula Denticulata.

Obrazek

Pokazują się już puszkinie
Obrazek

Zakwitł ciemiernik
Obrazek

i truskawka :shock:
Obrazek

Niedawno pojechaliśmy na zakupy, po drodze do marketu spożywczego jest centrum ogrodnicze
Obrazek

No to jak tu nie wstąpić :D Mojemu M zafundowałam kawę, swoją wypiłam duszkiem a potem pobuszowałam w roślinach :;230 I choć tam jeszcze pustawo to jak zwykle nie wyszłam z pustymi rękami

Anemon
Obrazek

i kolejna róża
Obrazek

I jeszcze bordowa dalia i nasionka naparstnicy.

Dwa dni temu dostałam 12 sadzonek bratków zwisających Friolina, pójdą do koszyków, tylko chyba jeszcze za zimno.
Obrazek

I jeszcze skusiłam się na gazetową ofertę i dziś przyszła paczuszka- 42 maleńkie sadzoneczki niecierpków i 5 paczek nasion, m.in. żółte nasturcje, astry, jednoroczne floksy.
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

No tak to jest z naszymi postanowieniami,nie można się oprzeć róży która tak ładnie spogląda w kierunku naszego koszyka i nic to,że nie ma miejsca bo przecież jeszcze są donice i miejsce na tarasie.Ja też przesadzilam z zakupami jesiennymi a tu tyle kusicielek macha do mnie łapką.
Jak pamiętam to u Sipa zamówiłaś Gabriel Privat i Salmoneę?-te zawsze się zmieszczą.
Pozdrawiam i ogromnie się cieszę,że róże mają się dobrze :lol:
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14

Post »

Śliczny ten anemon, ja posadziłam trochę na jesieni i już widzę że wychodzą
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit

Masa kwiatów u Ciebie już sie pokazuje :)
Moje narcyzy w mocniej zacienionym miejscu i jeszcze nie rozwitły, choć parę z nich ma juz spore pąki - pewnie czekaja na słońce ;:108 Może dziś? Bo zapowiadali ładna pogodę ;:3

Sliczene te krokusy u Ciebie ;:63 Bardzo mi sie podobaja te ciemne - będe musiała do siebie dokupić i jesienią dosadzić jeszcze jedną kępkę :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”