Ogród Moniśki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Moniśki

Post »

Paulina - ja pelargonie i surfinie miałam u siebie od wielu lat. Jeszcze mieszkając w Polsce i uprawiając je na bardzo słonecznym balkonie - w zasadzie latem tam była istna patelnia.
Pierwsze miałam pelargonie, potem przyszła ogromna moda na surfinie - więc tylko one u mnie gościły ;:108

I moje doświadczenia: surfnie tak samo lubią słońce, ale są bardziej wrażliwe na niedostatek wody i przesuszenie podłoża. Jeśli mają za mało wody podsychaja im liście a nawet całe pędy.
W upalne lato podlewałam miniumum 2 razy dziennie. Trzeba nawozić ;:108 i trzeba usuwać przekwitłe kwiatostany.
Niby kwitną do mrozów - ale pelargonie zawsze mi dłużej trzymały kwiaty , a surfinie pod koniec sezonu wyglądały mniej ciekawie.
(pelargonie długo utrzymuja ładne zielone liście i gerneralnie cała roślinka wygląda przez to lepiej )

Co jeszcze? aha - trzeba je traktować raczej jak jednoroczne w Polskich warunkach.

Moje spostrzeżenia ze Szkockiego klimatu: wiatr im tutaj bardziej dokucza.
Natomiast w zeszłym sezonie bardzo mnie zaskoczyła jedna rzecz: bodajże w sierpniu wiatrzysko mi połamało surfinię. Już ja miałam wyrzucić bo wyglądała okropnie taka wyłysiała, ale poobcinałam połamane pędy praktycznie przy korzeniu i ku mojemu zdziwieniu zaczęła wypuszczac nowe !!! I pomimo jesieni i chłodniejszych dni całkiem ładnie rosła i wypuściła parę kwiatów chyba jakoś pod koniec października. Tyle że w Szkocji klimat łagodniejszy i zima przychodzi później :roll:
Gdybym miała miejsce na jej przechowanie możliwe że udałoby się przetrzymać ją do następnego sezonu ????
Ale małe sadzonki niedrogo tu sprzedają, kupuję je wcześnie bo juz w lutym , podhoduję w domu i potem do ogrodu :D
Dopytuj jeszcze jak coś zamieszałam ;:7
Awatar użytkownika
Urtica
200p
200p
Od: 23 sie 2010, o 22:20

Post »

Dzięki Agatko, że podzieliłaś się swoim doświadczeniem ;:180 mam nadzieję, że doczekam się aż moje petunie podrosną i wtedy skorzystam z Twoich rad :)
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia , pelargonie i surfinie powinny bezproblemowo rosnąć i kwitnąć całe lato - no chyba że będzie bardzo deszczowe - to kwiaty szybko gniją :roll:
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Witaj :wit
Ależ poszalałaś z nasionkami :D Bądzie widok, jak wszystko zakwitnie.

Ja patrzę ze zwątpieniem na swoją lobelię, jak toto popikować.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniko bardzo dorodne sadzonki. Ja swojego heliotropu na razie nie pikuję szedł tak rzadko ze nie wymaga pikowania, a na lobelię patrzę tak jak Megi nie wiem jak się do niej zabrać jedna już jest do pikowania a druga jeszcze nie.
Awatar użytkownika
Urtica
200p
200p

Post »

Agatko petunie rosną mi na razie bardzo wolno, chyba porównywalnie do heliotropu, aż chwilami wątpię, że będą kiedyś takie dorodne i kwitnące :roll: ale pozostaje mi tylko czekać i doglądać :wink:

Małgosiu, Jolu trzymam kciuki za Wasze lobelie, udanego pikowania :lol:
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

No Moniko, pełne szaleństwo z tymi siewkami. Ja póki co zajmuje się moimi aksamitkami i werbeną. Aksamitki trzeba będzie niedługo przepikowć a werbena.............jeszcze nie wzeszła. Co do petunii to w tym roku jedynie gotowe sadzonki w maju
Paulina
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

Moje heliotropy też już popikowane, a mam ich póki co 9. Mina rośnie i ma już liście właściwe nawet, nawet ...
jeszcze czeka lobelia do pikowania i lewkonia, ale one jeszcze muszą troszkę poczekać.
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja petunii nigdy nie siałam ;:224 zawsze kupowałam małe sadzonki.
Trzymam kciukasy za Twoje siewki :D
Awatar użytkownika
Urtica
200p
200p

Post »

Paulinko rzeczywiście dopadło mnie szaleństwo :lol: najdziwniejsze jest to, że nasion mi ciągle przybywa, bo jakaś nieznana siła przyciąga mnie w marketach do stoiska z nasionkami i zawsze coś mi wskoczy do koszyka...naprawdę nie wiem jak to się dzieje :;230
A kiedy siałaś werbenę, że jeszcze Ci nie wzeszła? Mam nadzieję, że są jeszcze szanse na to, żeby Ci wykiełkowała :)
A u mnie wschodzą już dziwaczki, teraz jeszcze na kloniki czekam ;:65

Justka mi po przepikowaniu utrzymało się 13 heliotropów i kilka już nawet dziś uszczykiwałam, zobaczymy...a nie wiedziałam, że siałaś też lewkonię, jestem bardzo ciekawa jak sprawdzi się u Ciebie w ogrodzie :) A jak rośnie mina "dla mnie"? :lol:

Agatko mam nadzieję, że moje petunie będą miały na uwadze, że trzymasz za nie kciuki i się wezmą do roboty :wink:
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia, uszczykiwałaś już heliotropy ???? Moje przepikowane i chyba się aklimatyzują w nowym miejscu bo jakoś specjalnie to nie rosną .... nawet jeszcze nie myslę o uszczykiwaniu ;:224
Zrób fotki i wstawiaj tutaj :tan
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

Ja swoje heliotropy uszyczkiwałam już dawno, oczywiście niektóre ;:224 I jeden wypuścił od razu po bokach nowe listki i rośnie w dość szybkim tempie :D Poeksperymentuję i u jednego ciachnę troszkę wyżej zobaczymy co lepiej. Obcinałam drugą parę liści właściwych.

Mina Moniczko ma się calkiem nieźle, też się zastanawiam czy ją potraktować jak niektórzy kobeę ;:224 z uszczykiwaniem, czy może sama się będzie rozkrzewiała. Muszę poszperać, żeby było dobrze.
Lewkonię planuję w donicach, ziemię mam wyjatkowo kiepską i z reguły nic nie rośnie :( , a donice zawsze można lepiej dokarmiać :D
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

No właśnie Moniko z werbeną to mój debiut. Co prawda na opakowaniu napisali, że wschody po około trzech tygodniach więc jeszcze parę dni mi zostało ale patrząc na tę pustkę w skrzynce ogarnia mnie zwątpienie, że coś z tego będzie. Ale zwątpienie to nic w porównaniu z tym co przeżyłam jak otworzyłam paczkę z białymi aksamitkami zamówionymi na allegro, a tam znalazłam aż.......6 nasionek. Szkoda że wyraźnie nie napisali tego w ogłoszeniu o ich sprzedaży
Paulina
Awatar użytkownika
Urtica
200p
200p

Post »

Aga moje heliotropy też dużo nie urosły, ja uszczykiwałam im tak jak Justka drugą parę liści właściwych i teraz czekam jaka będzie ich reakcja :wink: a fotki porobię może jakoś jutro, bo będę cały dzień w domu i będę miała okazję porobić jakieś zdjęcia przy naturalnym świetle :wink:

Justka u mnie właśnie kilka heliotropów nie przeszło jeszcze uszczykiwania i może też spróbuję tak dla porównania pozostałe uszczykiwać wyżej...zobaczymy jak nam na to heliotropki zareagują :wink:

Paulninko wyobrażam sobie jak musiało Cię rozczarować te 6 nasionek aksamitki :roll: a ja z werbeną w końcu w tym roku nie próbowałam, więc porównania nie mam, ale nie rezygnuj z niej za szybko...w ostateczności dokupisz sobie w maju już kwitnące werbeny na pocieszenie :wink:
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Moniko :D
Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa :) Z przyjemnością pospacerowałam po Twoim ogrodzie :D
Pytałaś o powojniki- przy drzewach początkowo pną się po drutach, potem radzą sobie same.
Pozdrawiam Cię serdecznie :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”