Szaleństwa z nasionkami

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
czarownica00
100p
100p
Od: 21 lis 2010, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: szaleństwa z nasionkami

Post »

;:3 ziemia rozmarzła-woda w studni też ;:138 Podlałam trochę tuje i rododendrony z nawozem...a niech im będzie lepiej :D
A kiedy bukszpany przycinać???
Moje siewki coraz lepiej się mają-szczególnie dalie...a słoneczniki mi padają :oops: :oops: chyba nie będzie słonecznikopłotu :?
Nemezja mi wzeszła i mix czerwonych i widzę jakieś mikro hosty..oby znowu po przepikowaniu nie padły auuuuuuuuu
Pewnie większość roślinek zostawię na balkonie...... reszta wprost do gruntu w maju ech
Awatar użytkownika
JustynaK
200p
200p
Od: 24 lis 2010, o 19:50

Post »

Czarownico słonecznikami się nie przejmuj jeszcze 10 razy zdążysz je wysiać, ja dopiero gdzieś za miesiąc z nimi powalczę, teraz jeszcze jest za wcześnie.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Ja to na razie wysiałem astry i popikowałem za resztę dopiero się zabieram... Chyba posieję dzisiaj, za chwilę cynie :P .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
czarownica00
100p
100p

Post »

Słoneczniki w 90% padły :oops: Juz w domu nie sieję-chyba pikowanie im zaszkodziło-może za mokro w doniczce :cry: trudno reszta do gruntu....Ziółka za to kiełkują i maciejka-balkon też będzie pachnący...reszta też się jakoś trzyma...
Groszek pachnący strzela w górę że hej... ;:138
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

czarownica00 pisze:Słoneczniki w 90% padły :oops: Juz w domu nie sieję-chyba pikowanie im zaszkodziło-może za mokro w doniczce :cry: trudno reszta do gruntu....Ziółka za to kiełkują i maciejka-balkon też będzie pachnący...reszta też się jakoś trzyma...
Groszek pachnący strzela w górę że hej... ;:138

Słoneczniki nie lubią pikowania.

Siać już kleome?
Awatar użytkownika
MadiW
200p
200p
Od: 15 mar 2011, o 09:09
Kontakt:

Post »

Witam:) jestem nowa zarowno na forum jak i do siania:)wczoraj bylam w ogrodniczym poprosilam pana zeby mi doradzil co nadaje sie do siania prosto do gruntu.napisze co mam a czy mogli byscie mi jak krowie na granicy powiedziec co jak kiedy itd?
lewkonia,groszek pachnący,aster ametyst,nasturcja,chaber pospolity,mak polny,lwia paszcza niska i sredniowysoka,maciejka,aksamitka,tyton narcyzowy,aster,szałwia blyszczaca,wilec morning call,10 cebulek mieczykow:)pomozecie?
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Zasadniczo na opakowaniach jest napisane, kiedy siać. ;-) Wystarczy trzymać się tych terminów i będzie okej.

Z doświadczenia mogę powiedzieć, że groszek, chaber, mak i lwia paszcza nie boją się drobnych przymrozków, więc spokojnie można je siać wcześniej (koniec marca, kwiecień). Natomiast aksamitka czy wilec umierają, gdy je zmrozi, więc trzeba z ich sianiem poczekać aż przymrozki się skończą (w Polsce chyba jest to jakoś tak w maju). Podobnie z nasturcją czy mieczykami (aczkolwiek tu już nie chodzi o doświadczenie osobiste, lecz o wiedzę ?nabytą?). Jeśli chodzi o pozostałe rośliny ? to już inni będą musieli Ci pomóc.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
MadiW
200p
200p
Kontakt:

Post »

no niby jest napisane ale tutaj piszecie ze mimo to siejecie na parapetach .a poza tym jestem zielona i nie wiem czy to odrazu na miejsce stale czy do rozsadnika czy jakos specjalnie przygotowac podloze itd....na opakowaniu sa szczatkowe informacje
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Furiko
100p
100p
Od: 14 lis 2010, o 22:06

Post »

My siejemy w dużym stopniu z niecierpliwości. Bo chcemy posiać cokolwiek, żeby już rosło. ;:65
Czasami siejemy nawet te roślinki, które tak naprawdę w ogóle tego nie potrzebują (zobacz - słoneczniki czarownicy). ;:224
Niektórzy mają wiecej cierpliwości (albo rozsądku) i spokojnie czekają na odpowiednie terminy. Ale to na ogół są Ci, którzy już są "doświadczonymi" ogrodnikami i swoje wiosenne napady "siewu" przeżyli. A my musimy ileś tam swoich wiosen ogródkowych przeżyć, żeby też się tego nauczyć.

A na razie siejemy i cieszymy się naszymi maluszkami.

Podsumowując - MadiW - możesz spokojnie stosować się do zaleceń i instrukcji na opakowaniu. A jeśli masz ochotę trochę poeksperymentować, to możesz część nasionek powysiewać w domku. Jeśli się uda - to frajda. Jeśli nie - posiejesz "instruktażowo".
Powodzenia!
Awatar użytkownika
MadiW
200p
200p
Kontakt:

Post »

aha czyli tym to idzie:)ja tez wlasnie mam wscieklizne i tez bym chciala teraz zaraz:D :twisted: tylko ze moja mama zajmuje sie hodowaniem flancy zawodowo i ona twierdzi ze mi na parapecie nic dobrego nie wyroscie a w gruncie tylko aksamitki mimo to mam ochote sprobowac zrobic sobie kwiatki sama bo tak to od niej sadzonki bralam co roku.tyle ze juz mi glupio bo kilka lat juz jej przy tym nie pomagam a wiem ile to pracy kosztuje bo ona to robi profesjonalnie.szklarnie inspekta,pikowanie pielenie,rozstawianie,,doniczki,wietrzenie ,hartowanie itd.i wlasnie u mamy mojej to sie inaczej wszystko robi najpierw inspekta potem cokolwiek innego dlatego wypytuje .nigdy nie sialam kwiatow do gruntu..... :)

dzis posieje w wielodoniczkach kobee:)zobaczymy co z niej wyjdzie:)
mmgg
200p
200p
Od: 16 mar 2010, o 09:23
Kontakt:

Post »

-----> Czarownica

Nie pikuj nigdy słoneczników:) Ja też je sieje w domu już w marcu, ale tylko żeby mi już ładnie pod koniec maja zakwitły. Przesadzać je trzeba wyłącznie z całą bryłą korzeniową. Gdy już są całkiem duże a i tak niezbyt to znoszą.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

MadiW pisze:aha czyli tym to idzie:)ja też wlasnie mam wscieklizne i też bym chciala teraz zaraz:D :twisted: tylko ze moja mama zajmuje sie hodowaniem flancy zawodowo i ona twierdzi ze mi na parapecie nic dobrego nie wyroscie a w gruncie tylko aksamitki mimo to mam ochote sprobowac zrobic sobie kwiatki sama bo tak to od niej sadzonki bralam co roku.tyle ze już mi glupio bo kilka lat już jej przy tym nie pomagam a wiem ile to pracy kosztuje bo ona to robi profesjonalnie.szklarnie inspekta,pikowanie pielenie,rozstawianie,,doniczki,wietrzenie ,hartowanie itd.i wlasnie u mamy mojej to sie inaczej wszystko robi najpierw inspekta potem cokolwiek innego dlatego wypytuje .nigdy nie sialam kwiatow do gruntu..... :)

dzis posieje w wielodoniczkach kobee:)zobaczymy co z niej wyjdzie:)
Niestety , profesjonalista rzadko zrozumie amatora :( Jeśli jak piszesz , jesteś zupełnie zielona w temacie , to za nic w świecie nie siej do gruntu roślin których nie znasz. Lepiej wychodować na parapecie trochę słabszą od ogrodniczej sadzonkę i wiedzieć jak wygląda , niż wyplewić ją zostawiając w ziemi jakiś ciekawie wyglądający chwast. W drugim , trzecim roku nie będziesz mieć już tego problemu , ale czy widziałaś kiedyś np. siewkę aksamitki :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
czarownica00
100p
100p

Post »

Szkoda że wcześniej tego nie wiedziałam :( Trudno-reszta nasion wprost do gruntu-co przeżyje to wzejdzie i będzie super:lol:

Dalej fascynuje mnie groszek ;:224 idzie w górę jak szalony........... Moje aksamitki wiotkie i małe-ale żyją...a rumianek się gęsto wyścielił wokół mieczyka-myślałam że nie wyjdzie a on co dzień dorodniejszy-jak ładny biały wyjdzie to dokupię z tuzin ;:138
Awatar użytkownika
MadiW
200p
200p
Kontakt:

Post »

oczywiscie ze tak:)jak pisalam wzesniej moja mama sie tym zajmuje i od malego siedzialam w tym z nia tyle ze ona nie sieje do gruntu.tak to znam wszystkie te rosliny i znam chyba wszystkie chwasty.zielona jestem jedynie w temacie siania w grunt;/ a powiedzcie mi.w zeszlym roku mialam piekne pelargonie na balustradzie.20 doniczek po 4 podwojne w kazdej.piekne byly.na zime je obcielam i staly w garazu gdzie nie bylo mrozu.tylko tyle ze były zostawione tam same sobie.w tamtym tyg wyciagnelam je i ustawilam w pokoju na rogu ktory jest nasloneczniony prawie przez caly dzien.podlewam je opryskalam od szarej plesni i od grzyba ale nic;/wszystkie sa brazowe.myslicie ze cos moze jeszcze z nich byc?a wrazie czego mozna jeszcze siac pelatgonie w domu o tej porze?bedzie cos z nich?
Awatar użytkownika
bonia244
1000p
1000p
Od: 19 lis 2010, o 08:18
Kontakt:

Post »

Witam sąsiadeczkę ;:196
jeżeli nie zaglądałaś do nich cała zimę po prostu mogły uschnąć ;:108 a na sianie pelargoni to trochę chyba za późno bo one długo wschodzą i na początku słabo rosną ale możesz spróbować z petuniami i też będą pięknie wyglądać na balkonie ;:108
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”