Życzę dalszych sukcesów fotograficzno-ogrodniczych w nowym sezonie!
Ogród Leszka
- _Natalia_
- 50p

- Od: 28 lip 2010, o 21:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Leszka
Leszku, zwiedziłam Twój wątek pierwszy raz i muszę przyznać, że to była prawdziwa uczta dla oczu! Jestem pod duuużym wrażeniem
. Piękne kwiaty,jeszcze piękniej sfotografowane. Nie u każdego pasja ogrodnicza łączy się z umiejętnością przedstawienia ukochanego ogrodu na fotografii, ale Ty osiągnąłeś w tym mistrzostwo. Szczególnie zachwyciły mnie fotografie makro owadów i innych małych żyjątek. Takie zdjęcia zawsze chciałam robić, ale jak dotąd, jeszcze mi się nie udało. W tym roku muszę się mocno skupić na urządzaniu mojego ogrodu, ale kiedy przyjdzie czas na jego fotografowanie, mam nadzieję, że będę mogła się zgłosić do Ciebie po poradę
.
Pozdrawiam
- Natalia
- Natalia
- lesioc
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Kontakt:
Dziękuję za odwiedziny_Natalia_ pisze: W tym roku muszę się mocno skupić na urządzaniu mojego ogrodu, ale kiedy przyjdzie czas na jego fotografowanie, mam nadzieję, że będę mogła się zgłosić do Ciebie po poradę.
Zresztą chyba warto zaczynać dokumentować wszystko jeszcze w trakcie urządzania... wtedy fajnie widać co i jak sie zmieniało
Lesiu... no zamorduję

Otwarcie wiadomego przybytku było 11-go... nie 13-go
Ale jeszcze puchy... co nie znaczy, że wyszłam z pustym wózkiem
Otwarcie wiadomego przybytku było 11-go... nie 13-go
Ale jeszcze puchy... co nie znaczy, że wyszłam z pustym wózkiem
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Uważam że genialne jest to połączenie dwóch warstw dachu bo zapewni cień ale i dostęp powietrza 
- lesioc

- Kontakt:
Ups... dałbym głowę, że na plakatach które widziałem napisane było 13gorzata76 pisze:Lesiu... no zamorduję![]()
Otwarcie wiadomego przybytku było 11-go... nie 13-go![]()
Prawdę mówiąc sam się jutro - czyli 13go - planowałem wybrać i obczaić co tam mają. Mówisz, że na razie nie warto ?
Dokładnie taki był planComcia pisze:Uważam że genialne jest to połączenie dwóch warstw dachu bo zapewni cień ale i dostęp powietrza
właśnie dostałem informację, że konstrukcja drewniana przyjedzie do mnie w poniedziałek. Do końca tygodnia powinien też dojechać poliwęglan na przykrycie.
Cały czas mam tylko problem z dorwaniem "mojego" brukarza, żeby mi szybko teren pod tą wiatą wyłozył jakiś kamieniem albo ozdobną kostką. Potem - jak już stanie wiata - to kopara nie wjedzie i trzeba się będzie bawić ręcznie łopatą.
- aguskac

- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z mojego doświadczenia wiem, że nie posiedzisz tam w trakcie lekkiego nawet deszczu, bo zawiewa i zacina pod spód
Kiedy będziecie kładli zadaszenie postarajcie się, by połacie jak najwięcej zachodziły na siebie , trzymam kciuki, konstrukcja piękna !!!
Kiedy będziecie kładli zadaszenie postarajcie się, by połacie jak najwięcej zachodziły na siebie , trzymam kciuki, konstrukcja piękna !!!
I jak? Byłeś, czy odpuściłeś sobie? Kora iglasta za 8,74 zł - 80-l okazała się kusząca
Ziemia kwiatowa też w korzystnej cenie... ale bez obaw... pewnie jak otworzą LM obok, ceny się wyrównają... w górę oczywiście
Ziemia kwiatowa też w korzystnej cenie... ale bez obaw... pewnie jak otworzą LM obok, ceny się wyrównają... w górę oczywiście
- lesioc

- Kontakt:
Byłem ... nie odpusciłem
Wróciłem z 3 różami, tawułą, nawozami...... kory nie zauważylem, a bedę w tym roku sporo potrzebował.
Na szczęście dzisiaj znow tam będę przejeżdżał
O coś takiego:

Na szczęście dzisiaj znow tam będę przejeżdżał
Domyślałem się tego.. wiec zastanawiamy się nad doczepieniem zwijanych materiałowych ścianek. Ale to dopiero jak konstrukcja zostanie okratkowana, obsadzone roślinami... wtedy postaramy sie pomyśleć nad jakimiś zasłonkami. Przydadza się tez na zimę jak bedzie tam stał samochód. Nie wiem tylko jaki materiał najlepeij się do tego nada... znaczy żeby nie wyglądał odpychająco a jednocześnie dało się go wyprać.aguskac pisze:Z mojego doświadczenia wiem, że nie posiedzisz tam w trakcie lekkiego nawet deszczu, bo zawiewa i zacina pod spód Kiedy będziecie kładli zadaszenie postarajcie się, by połacie jak najwięcej zachodziły na siebie , trzymam kciuki, konstrukcja piękna !!!
O coś takiego:

Powiedziałabym Ci, gdzie ta kora leży... ale pewnie już znalazłeś
Ciekawe, czy na wózku z korą przejadą się jeszcze jakieś rośliny?

Ciekawe, czy na wózku z korą przejadą się jeszcze jakieś rośliny?
- lesioc

- Kontakt:
Znalazłem, znalazłem..... chociaż nie było przy niej ceny wywieszonej. Jak zapytałem po ile... to mi powiedzieli, że jeszcze nie zdążyli ceny przyczepić bo to nowa kora jest, 5 minut temu rozładowana, więc jeszcze nie zdążyli
. Ale faktycznie opłacało się.
A na wózku zaplątała się jeszcze... zupełnie nie mam pojęcia skąd
... róża szczepiona na pniu
.
Na swoje usrawiedliwienie mam, że mojej żonce się już od dawna taka marzyła... wiec zakup generalnie w domu przeszedł nawet z pewną aprobatą ;).
A na wózku zaplątała się jeszcze... zupełnie nie mam pojęcia skąd
Na swoje usrawiedliwienie mam, że mojej żonce się już od dawna taka marzyła... wiec zakup generalnie w domu przeszedł nawet z pewną aprobatą ;).
Wczoraj była cała sterta
ale skoro my sami pomniejszyliśmy ją o 15 worków
to jestem w stanie zrozumieć
A ceny były przyklejone prosto do worków... wybiórczo...
Zakup róży w pełni usprawiedliwiony... aż się dziwię, że nie kupiłeś jeszcze jednej dla córci
Ale nic straconego - przecież jutro znów będziesz tam przejeżdżał
A ceny były przyklejone prosto do worków... wybiórczo...
Zakup róży w pełni usprawiedliwiony... aż się dziwię, że nie kupiłeś jeszcze jednej dla córci
Ale nic straconego - przecież jutro znów będziesz tam przejeżdżał
- lesioc

- Kontakt:
Wykończy mnie te Auchan... wywiozłem jeszcze kilka worków torfu do nowego hostowiska , kratki ogrodowe, rollbordery..... zapowiada się bardzo dużo pracy tej wiosnygorzata76 pisze:Ale nic straconego - przecież jutro znów będziesz tam przejeżdżał
--------------
Jutro wchodzi ekipa zrobić bruk pod pergolę. Musieliśmy na szybko wymyślać jakąś aranżacje tego układu - wymyslony przez nas prosty kwadracik okazał się być poniżej ambicji ekipy brukarskiej i starsznie nas namawiali na coś bardziej wymyślengo

Te 4 wystające walce to podsatwy pod słupy pergoli obłożone garnitem, a taki "półwysep" z boku to miejsce na grila. Obramówka z kostki granitowej do której bardzo mnie wykonaca namawia, następnie pasek żółtej kostki aby pasowało do reszty bruku na działce, a środek wyłożony grafitową kostka betonową. Jako ozdoba zółto-grafitowe okręgi na środku.
Generalnie jakoś nie mam przekonania do tego granitu dookoła. Brukarz stwierdził, że "to pasuje do wszytkiego" - ale jakoś się tego nadal boję. Zastanawiam się jeszcze jak w to wszystko teraz wkomponowac miejsca na posadzenie roslin
Cieszę się, że znalazłam twój ogród... też lubię clematisy, ale Tobie nigdy nie dorównam! W dodatku odnosze wrażenie, że masz niesamowity dar do kwiatów- tak pięknie Ci rosną, ot-choćby ta glicynia, która tak szybko Ci zakwitła
Gratuluję Ci !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
- lesioc

- Kontakt:
dkny - dziękuję za odwiedziny
.
Ja po prostu lubię się przyglądać roślinom - w sezonie staram sie prawie codziennie obejść sobie na spokojnie wszystkie i sprawdzić co tam nowego słychać. A jak się jeszcze weźmie aparat fotograficzny.. to można zobaczyć jeszcze sporo rzeczy na które normalnie nie zwracamy uwagi
Na przykład wczoraj zrobiłem zdjecie pączkom wierzby...a w domu jak zgrywałem zdjecia to odkryłem tam biedronkę

A teraz odrobnia wiosny - obudziły się już owady, mniej lub bardziej lubiane ;)

Wyleciały pierwsze pszczoły - to chyba murarka ogrodowa

Wysypało krokusami

Przyleciały kopciuszki - juz wiją gniazdo

Ja po prostu lubię się przyglądać roślinom - w sezonie staram sie prawie codziennie obejść sobie na spokojnie wszystkie i sprawdzić co tam nowego słychać. A jak się jeszcze weźmie aparat fotograficzny.. to można zobaczyć jeszcze sporo rzeczy na które normalnie nie zwracamy uwagi

A teraz odrobnia wiosny - obudziły się już owady, mniej lub bardziej lubiane ;)

Wyleciały pierwsze pszczoły - to chyba murarka ogrodowa

Wysypało krokusami

Przyleciały kopciuszki - juz wiją gniazdo