Ankowo cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ankowo cz.3

Post »

Pamelko, marzyć to marzę, ale kuponu nie wypełniam :;230

Martuś, oprócz półek marketu ta sałata zasiedla także ogródki. Można ją siać od marca do czerwca, zbierać czerwca do października. Oczywiście jak każdą sałatę najlepiej uprawiać z rozsady, te wiosenne muszą być pod osłonami. Wiążę z nią spore nadzieje ze względu na długi okres zbioru. Rok 2011 ma być u mnie rokiem sałaty. Dzień bez sałaty, dniem straconym. Może chcesz trochę nasion?
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Aniu, dziękuję, to ja już się zdam na te hipermarkety :wink: To znacznie pewniejsze niż moje wysiewy i rozsady :lol:
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, a może by tak sprowadzić do ogrodu pszczoły murarki?
Właśnie jestem w trakcie klecenia takiego "ula" wypełnionego pociętą trzciną,
jak będzie gotowy to go zaprezentuję. Dosieję też dla nich trochę rezedy.
Fiołki koniecznie będę zbierać (uwielbiam ich zapach)
Wyczytałam w książce B. Tyszkiewicz przepis na kandyzowane fiołki i zamierzam wcielić go w życie.
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

Zielona_Ania pisze: to będzie jakieś 90 nasion w wielodoniczkach :D

.
:shock: mamo a ja myślałam o jakiś 20 krzaczkach :;230 Aniu jesteś :uszy niesamowita Ja też jak Marta w tym roku zawierzę targowi i marketom ;:224
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś, a ja wciąż wierzę że Cię wreszcie namówię na coś warzywnego :D

Asiu, ja miałam plan z murarkami w zeszłym roku, ale nie wyszło (nie zdążyłam z przygotowaniem gniazda). Teraz też nie wiem czy zrobię, bo dosłownie padam po pracy. Chętnie zobaczę na Twoje dzieło. Fiołki koniecznie zbierz, u mnie ich prawie nie ma, więc nie poszaleję. Za to będę zjadać bratki :)

Marzanko, plany planami, a co z tego wyjdzie? Co dzień znajduję koty na parapecie, leżące na paletkach z wysiewami :twisted: Jak pojawią się siewki to koniec- wszystko mi połamią. Na razie nic nie wschodzi, tylko ja co chwilę sprawdzam, jak głupia, czy widać choć ślad zieleni :lol:

Dzisiaj dzień kobiet, no to i kwiatki były: storczyk, róże i tulipan. W doniczce ze storczykiem obrazkowa instrukcja uprawy, na obrazku przekreślony nóż i widelec i napis angielski "Nie jeść" . Wiedzieli o moich zwyczajach, czy co? :;230
A ja z okazji babskiego święta kupiłam kurkom nowiutkie, lśniące, włoskie poidło 12l. Żeby miały zawsze czystą wodę. Chyba są zadowolone.
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

Tylko ,żeby im kogut nie podpijał ;:224 A kociakom eksmisję zrób .Nakaz sądowy przedstaw ,że nie wolno im się zbliżać na odległość co najmniej 5 metrów do roślinek .
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p

Post »

na obrazku przekreślony nóż i widelec i napis angielski "Nie jeść" . Wiedzieli o moich zwyczajach, czy co?
:;230 :;230 :;230
Dobrze, że w porę zobaczyłaś to ostrzeżenie.
Pokaż koniecznie to włoskie poidło. Strasznie jestem ciekawa cóż ten designerski naród wymyślił.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

To się kurkom trafiło :D I w dodatku zagramaniczne, włoskie . No pokaż Aniu poidełko, no i kurki też :D
A ja sobie fundnęłam inspekty na dzień kobiet ;:224
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

asia0809 pisze:Aniu, a może by tak sprowadzić do ogrodu pszczoły murarki?
Właśnie jestem w trakcie klecenia takiego "ula" wypełnionego pociętą trzciną,
jak będzie gotowy to go zaprezentuję. Dosieję też dla nich trochę rezedy.
Fiołki koniecznie będę zbierać (uwielbiam ich zapach)
Wyczytałam w książce B. Tyszkiewicz przepis na kandyzowane fiołki i zamierzam wcielić go w życie.
A ja mam dzikie mnóstwo murarek ;:138 ;:138 :heja
W zeszłym roku, na parapecie okna leżał sobie pożarty przez psa mojego koszyczek z bambusową rączką i w pewnym momencie zauważyłam, że coś w nim mieszka. Okazało się, że murarka zrobiła sobie tam domek jak na samotnicę przystało. Niestety któregoś dnia babmbus został pożarty przez mojego kochanego Tytuska :evil: Okazało się, jednak że murarek mnóstwo fruwa w okolicy i mam nadzieje je zwabić w tym roku jakimś pożądnym domkiem, więc czekam na to co asia0809 pokaże.
A tak murarka pozowała w listopadzie, zresztą na astrach-marcinkach od Ciebie Zielona_Aniu ;:196 Murarek było kilkadziesiąt na tych krzaczkach...

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

No tak storczyki są obecnie w modzie, choć mnie nie ruszają :oops: znaczy nie lubią chyba.
To kwiaty z rodzaju im mniej dbasz, tym bardziej zachwycają :;230
Też dostałam (M wreszcie się nawrócił i uparcie nie kupuje ciętych) ale z napisem POLSKIE ORCHIDEE, notatek z nożem i widelcem nie znalazłam :wink:
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzanko, dzisiaj znowu zastałam zgniecione pokrywki na zasiewach :evil: . Muszę coś konkretnego wymyślić, może jakiś olejek zapachowy podziała do odstraszenia kociej ferajny. A kiełkują już pierwsze poziomki ;:3

Asiu, nie wiem po co ja pisałam że to włoskie poidło, ale tak je zachwalał pan, który je sprzedawał, no po prostu jak ósmy cud świata. A to zwykłe wiadro z tworzywa, z pokrywką, podstawką i dziurą w środku. A co się namordowałam żeby je złożyć i żeby działało: po dwóch próbach skręcenia nie lało się nic. Po trzeciej lało się tam gdzie nie trzeba. Za czwartym razem ja i poidło odnaleźliśmy kompromis. Zresztą zobacz, żadne cudo, tylko woda czystsza będzie :)
Obrazek

Olu, dla Ciebie kurki w trakcie batalii o kapustę pekińską :D To ich ulubione warzywo, chyba nigdy się nie znudzą widokiem tych liści. Bardzo gratuluję inspektów! To świetny prezent, super.
Obrazek

Aniu, do mnie też jakieś dzikie pszczoły zalatują. Najbardziej lubią lebiodkę, przegorzan i właśnie marcinki. Na pewno uda Ci się zadomowić je u siebie, a mam nadzieję że Tytus troszkę poskromi apetyt na pszczele domki. Jak tylko zakwitną wierzby będziemy widzieć pierwsze obloty, dla mnie wiosna zaczyna się jak już widzę jakieś uwijające się owady. Aha, jakbyś jeszcze miała ochotę na jakieś roślinki to pisz, będę miała troszkę kocimiętki właściwej, przegorzan i lebiodkę do podziału.

Pamelko, masz rację, storczyki są modne. Nie miałabym ich gdyby nie prezenty. Jakby nie można było kupić worka dobrej ziemi, albo porządnych rękawic w zamian :;230
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Witaj Aniu :wit

Bardzo podobają mi się te paprocie z OB , prezentują się po prostu cudnie na fotkach :shock: .
Czytam, że planujesz posiać super odmiany cukinii . Ja najbardziej lubię te małe, właśnie Włoskie . Krajane po długości na dość cienkie plastry, następnie smażone na patelni takiej z rowkami do góry do grillowania na oliwie z oliwek, doprawione papryką w proszku, pieprzem i odrobiną bardzo drobno posiekanego czosnku na każdym plastrze i dodatkowo polane oliwą są przepyszne :P . Najlepiej jest te plastry podczas smażenia uciskać widelcem z jednej i drugiej strony i po usmażeniu warstwami układać na jakimś półmisku i po koleji każdą warstwę doprawiać i polewać oliwą . Nawet jak zostanie to można do lodówki i później na zimno albo na chwilkę do ciepłego piekarnika, ja mam taki półmisek z stali nierdzewnej to można od razu z lodówki :D . Zabawy trochę z tym smażeniem to jest i trochę czasu zajmuje.., ale mama mnie smakiem z Włoch zaraziła i teraz bardzo bynajmniej ja lubię :lol: . Tylko ona przywozi bardzo dobrą oliwę z Włoch od jakiejś Pani co robi z własnych oliwek, jak już się raz spróbuje to ciężko później czepić się pierwszej lepszej kupionej u nas :lol: .
No ale się spisałem.... :lol: .

Kurki świetne, moje miasteczko jest otoczone wsiami ale tylko w jednej idzie uświadczyć więcej zwierząt hodowlanych.. :roll: , za to coraz więcej nowych domów itd.... :roll: .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p

Post »

Fajne to poidło. Ja dla 2 kur nie kupię ale faktycznie czasem mi się zdarza w ciągu dnia wymieniać wodę.
Miałam kiedyś taką podstawkę, na którą nasadza się butelkę PET z wodą i ta woda stopniowo spływała do podstawki
ale mi ją gdzieś wcięło i nie mogę jej znaleźć ;:14
Ta Twoja wygląda bardzo PRO.
Drobki będą pewnie szczęśliwe (bardzo wyprzystojniały te białe pod Twoją kuratelą ;:108 )
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Aniu ;:167 odrobiłam zaległości w Twoim wątku ;:196
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19

Post »

Ania ja mam taki pomysł na ochronę twoich zasiewów, może poskutkuje. Ja miałam problem z psem który lubiał się wylegiwać na fotelach jak nas w domu nie było. I któregoś razu zaczęłam zostawiać łapki na myszy. Po pierwszym razie jak się chwycił(a) bo to suczka mi wchodziła na fotele), już omija z daleka fotel jak widzi że na nim jakiś płaskie drewno leży. Może na koty też poskutkuje ;:136

"nie jeść"? to mnie nie dziwi... oni tu na wyspach na wszystko mogliby się połasić :lol: (na winie jest profil kobiety w ciąży w czerwonym kółku przekreślonym, jak znak zakazu ;:14 )
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”