Przykryłam folią,taka przeźroczystą postawiałam doniczki na letni kaloryfer.Może przyspieszy to kiełkowanie.
Zrobiłam tą próbę ,ze względu na podłoże ,chciałam sprawdzić które lepsze.Jak myślicie,maja jeszcze czas na wykiełkowanie?
Asia
Oczywiście że możesz doradzać , po to tu wchodzimy żeby dowiedzieć się czegoś czego nie wiemyrafik_ptp pisze:Witam, jestem pierwszy raz na tym forum ale myślę ze mogę coś doradzić![]()
14 dni na wschody pomidora to b. dużo a im dłużej wschodzi tym mniej wzejdzie, może podnieś temperaturę do 24C, a najlepiej odkryj jedno, dwa nasionka i sprawdź czy w ogóle zakiełkowały...
A co do pikowania to powinno się jak ma jeden liść właściwy (czyli łącznie trzy). Im młodsze rośliny się pikuje tym mniej odchorowują. A jeśli nie boicie się chemii jest super środek "PREVICUR" podlewasz zaraz po pikowaniu i żadna choroba nie bierze twojej rozsady![]()
Pozdrawiam
Tadeuszu, to właśnie zauważyłam u swoich posianych pomidorów.tadeusz48 pisze:Nie wydaje mi się by miało coś do znaczenie to że z rożnych źródeł pochodzą nasiona pomidorów, oraz to czy są fabrycznie pakowane. Najistotniejsze jest to czy sprzedawca jest rzetelny i do sprzedaży wystawił dobry produkt .
Wschody pomidorów z pewnością zależą od konkretnych odmian, do najszybciej kiełkujących z pewnością należą "Bawole serca", potrafią wzejść po 3-4 dniach, długo trzeba czekać na wschody pomidorów typu "F-1", nawet 8-10 dni.