Siew,rozsada,pikowanie pomidorów cz.7

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Pikowanie pomidorów

Post »

:wit Ja posiałm na próbę kilka nasion pomidorów z akcji 24 lutego i 26 lutego.Żaden nie wykiełkowal :roll:
Przykryłam folią,taka przeźroczystą postawiałam doniczki na letni kaloryfer.Może przyspieszy to kiełkowanie.
Zrobiłam tą próbę ,ze względu na podłoże ,chciałam sprawdzić które lepsze.Jak myślicie,maja jeszcze czas na wykiełkowanie?
Asia
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p
Od: 5 mar 2011, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szanse zawsze jakieś są :)
Z folią to bardzo dobry sposób, najlepiej wysiać pomidora w ciepła ziemię, przykryć folią i utrzymywać tem 24 - 28c a w ciągu 5 dni powinien wzejść, im cieplej tym lepiej, najlepiej było wystawić na słońce (jak było) to ładnie nagrzewała się ziemia... A naprawdę polecam sprawdzić czy nasionka zakiełkowały, a może dopiero napęczniały, będzie wiadomo co się dzieje.
Awatar użytkownika
anutka_k
100p
100p
Od: 2 maja 2010, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

rafik_ptp pisze:Witam, jestem pierwszy raz na tym forum ale myślę ze mogę coś doradzić :wit
14 dni na wschody pomidora to b. dużo a im dłużej wschodzi tym mniej wzejdzie, może podnieś temperaturę do 24C, a najlepiej odkryj jedno, dwa nasionka i sprawdź czy w ogóle zakiełkowały...
A co do pikowania to powinno się jak ma jeden liść właściwy (czyli łącznie trzy). Im młodsze rośliny się pikuje tym mniej odchorowują. A jeśli nie boicie się chemii jest super środek "PREVICUR" podlewasz zaraz po pikowaniu i żadna choroba nie bierze twojej rozsady :wink:
Pozdrawiam
Oczywiście że możesz doradzać , po to tu wchodzimy żeby dowiedzieć się czegoś czego nie wiemy :)
A jeżeli chodzi o pomidorki to siałam jednocześnie pakowane fabrycznie i kupione na allegro pakowane nie fabrycznie , te ze sklepu szybko wykiełkowały a te z allegro widzę że jedna odmiana dopiero zaczyna kiełkować a mam jeszcze 2 i nic :(
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p
Od: 5 mar 2011, o 09:36

Post »

Wschody na pewno zależą od odmiany, ale takie nie pakowane fabrycznie myślę że mogły być źle przechowywane a to może wpłynąć na jakoś nasion i ich siłę kiełkowania. ja osobiście nigdy nie kupowałem nasion na allegro więc trudno mi powiedzieć jak z ich jakością, ale myślę że lepsze są te pakowane oryginalnie.
Awatar użytkownika
anutka_k
100p
100p
Kontakt:

Post »

tak ale takich nie kupisz w sklepach :)
jak coś mi z tego wyrośnie sama spróbuje uzbierać nasionka ale jeszcze nie wiem jak :)
PKasia
200p
200p
Od: 7 lut 2011, o 18:00

Post »

Moje nasionka kupione na all....., mimo wysokiej temperatury też potrzebowały więcej czasu niż kupne w sklepie tak zwane pospolite!
Jeżeli chodzi o temat pozyskiwania nasion z pomidorów, to jestem jeszcze nie dokładnie wtajemniczona, ale jak masz czas to przeczytaj cały wątek. Wiem że były informację na ten temat, gdzieś to czytałam. Nie chcę powtarzać by przypadkiem czegoś nie przekręcić. Może poczekaj na innych, niech nas oświecą! Myślę że idzie to tak, wydłubać nasionko przepłukać na sitku i na talerzyk albo kartkę no i najważniejsze opisać co to za odmiana!
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

To, że nasiona są kupione na Allegroo nie oznacza automatycznie, że są do niczego. Na Allegroo sprzedaje wiele osób, różne odmiany. W sklepach też nie zawsze przechowuje się nasiona zgodnie z ich wymaganiami. Znajoma właścicielka małej, miejscowej kwiaciarni trzyma karton z tym, co nie zmieściło się na półce, na kaloryferze. Po trzech miesiącach takiego suszenia zgadnijcie, ile nasion wiosną wzejdzie.
Od lat kupuję nasiona na Allegroo, u różnych sprzedawców. Czasem wschodzą świetnie a czasem gorzej. W tym roku na Allegroo kupiłam nasiona 10 odmian pomidorów, posiałam 8 i 9 lutego. Na dzień dzisiejszy wzeszło 40 sztuk na 44 wysiane. Dla porównania z nasion "sklepowych" czyli kupionych przeze mnie w Polsce w marcu zeszłego roku, wzeszło 18 na 20 wysianych czyli podobnie. Z nasionami z Akcji sprawa przedstawia się tak: większość powschodziła super, jedna odmiana wyszła niemal od razu (megagron przecież, 15/15), jedna bardzo późno a jedna wcale. Nie tracę nadziei i myślę, że jednak wzejdzie. Ale grzebać i podglądać nie będę, bo jeśli juz coś wypuszcza, to nie chcę tego uszkodzić.
W poniedziałek wysiewam resztę pomidorów, dyń i selery a za dwa tygodnie kwiatki. Chałupa wygląda jak... inspekt.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
PKasia
200p
200p

Post »

Że nasionka kupione na all.... są do niczego, tego nie powiedziałam!!!!
Tylko tyle iż nasionka rzadkich odmian pomidorów kupionych na all....... u mnie dłużej kiełkowały niż na przykład pospolita odmiana słonka F1 kupiona w ogrodniczym!
Awatar użytkownika
anutka_k
100p
100p
Kontakt:

Post »

[quote="Tula"]To, że nasiona są kupione na allegrooo nie oznacza automatycznie, że są do niczego. Na allegrooo sprzedaje wiele osób, różne odmiany.

Wydaje mi się że nikt z nas nie napisał że z allegro nasiona do niczego.
Jak już pisałaś na allegro sprzedaje wiele osób i to że nam akurat się tak trafiło to nie oznacza że każdy sprzedaje takie nasiona.
Tylko opisujemy jak kiełkują nasze nasionka kupione na allegro :) przecież po to tu jesteśmy żeby dzielić się swoim doświadczeniem . :)
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

PKasiu nie krzycz, spokojnie. Nigdzie nie napisałam, że napisałaś (lub że ktoś inny napisał) że nasionka z Allegroo są do niczego. Ale to mi wynikało z postów, w których czytałam, że nasionka z Allegroo dłużej (jeżeli w ogóle) wschodzą i że to pewnie przez to, że nie są zapakowane fabrycznie tylko przez sprzedającego. Nie zgadzam się z tym i to napisałam. Tyle. Jeśli źle zrozumiałam te posty - trudno, zdarza się.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie wydaje mi się by miało coś do znaczenie to że z rożnych źródeł pochodzą nasiona pomidorów, oraz to czy są fabrycznie pakowane. Najistotniejsze jest to czy sprzedawca jest rzetelny i do sprzedaży wystawił dobry produkt .

Wschody pomidorów z pewnością zależą od konkretnych odmian, do najszybciej kiełkujących z pewnością należą "Bawole serca", potrafią wzejść po 3-4 dniach, długo trzeba czekać na wschody pomidorów typu "F-1", nawet 8-10 dni.

Nie wydaje mi się dobrym posunięciem trzymanie naczynia z dopiero co posianymi pomidorami, powinny one przebywać w normalnej temperaturze pokojowej ( 22- 24 stopni). Przykrywanie dopiero co posianych nasion folią ma pozytywne działanie, ale też negatywne.

Pozytywnym jest to że jest stała wilgotność ziemi, a negatywna jest taka że szybko na ziemi pojawiają się "kożuszki" pleśni, która łatwo może przenieść się na kiełkujące siewki. Z chwilą pojawienia się w ziemi "białych kropek"(kiełkujących nasion ) należy niezwłocznie usunąć folię.

To że nie wzejdą wszystkie posiane nasiona, to jest praktycznie norma, brak 2-3 wschodów, z posianych 20 nasionek, jest dobrym wynikiem i nie ma co grymasić.
PKasia
200p
200p

Post »

Tula ale kto tu krzyczy?( Dobry masz ten komputer jak mnie tam słyszysz! :wink: ) Ja tylko wyjaśniam. Moim zamiarem było tylko pocieszenie niecierpliwych, którzy oczekują na kiełkowanie nasionek "nietypowych pomidorów" kupionych na all.....
Nie jest tak iż nie kiełkują (co najmniej te moje) ale trochę cierpliwości musiałam okazać.
Za mało wiem by udzielać informacji o poszczególnych odmianach i ich czasu kiełkowania. Zostawiam to naszym MENTOROM jak Tadeusz!!!
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

Dziewczyny, ja w tamtym roku siałam 33 odmiany pomidorów. Większość była od Kozuli, parę kupionych w sklepie, parę od Grażyny Ochotnickiej.
Z tych wszystkie wzeszły do tygodnia. Ghritmires Pride siedział jak zaczarowany. Nawet napisałam na forum że nie wykiełkował :oops: Siane w tym czasie pomidorki były już ładne jak ten zaczął schodzić.
Natomiast Costoluto Genovese wcale nie wykiełkowały a były kupione wraz z innymi które szły jak burza.
Nie ma na to reguły...
Pozdrawiam, Monika
Lilu

Post »

tadeusz48 pisze:Nie wydaje mi się by miało coś do znaczenie to że z rożnych źródeł pochodzą nasiona pomidorów, oraz to czy są fabrycznie pakowane. Najistotniejsze jest to czy sprzedawca jest rzetelny i do sprzedaży wystawił dobry produkt .

Wschody pomidorów z pewnością zależą od konkretnych odmian, do najszybciej kiełkujących z pewnością należą "Bawole serca", potrafią wzejść po 3-4 dniach, długo trzeba czekać na wschody pomidorów typu "F-1", nawet 8-10 dni.
Tadeuszu, to właśnie zauważyłam u swoich posianych pomidorów.
Awatar użytkownika
anutka_k
100p
100p
Kontakt:

Post »

ale też powodem może być to pisała wyżej Tula , ktoś może przechowuje w nieodpowiednich warunkach nasiona i tyle :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”