Sadzonki szmaragda/brabanta/lawsona

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
edlubomirski
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 mar 2011, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Sadzonki szmaragda/brabanta/lawsona

Post »

Witam. Udało mi się wychodować poprzez ukorzenianie w ubiegłym roku około 250sadzonek thuji szmaragd,cyprysika lawsona,thuji brabant oraz bukszpanu. Wszystko docelowo dla siebie (nie na handel) ma trafić na działke do dużego ogrodu ale dopiero za około 3lata. Sadzonki są obecnie posadzone w tunelu foliowym bardzo gęsto. Chciałbym je przesadzić część bo około 100 do doniczek które wkopie w ziemie,reszte chciałbym wsadzić pod gołym niebem. Czy teraz jest dobra ku temu pora? Czy czekać do kwietnia? Mam możliwość przetrzymania tych 100 doniczek przez jakiś czas w miejscu zacienionym ale nie wiem jak zareagują pozostałe sadzonki gdy przyjdzie im się zmierzyć z kwietniowym słońcem? Dodam że sadzonki są z kwietnia ubiegłego roku i cały czas znajdowały się w miejscu zacienionym. Kolejne moje pytanie to czy sadzić je do mieszaniny torfu z piaskiem czy też dodać do każdej doniczki(dołka) lepszej nawożonej ziemi do iglaków? sadzonki były ukorzenione w mieszaninie trocin i torfu z piaskiem bądź też w samych przegnitych trocinach(przyjmują się rewelacyjnie).
Od kiedy można zacząć nawożenie tych sadzonek? Jaki jest ich faktyczny roczny przyrost (także po przesadzeniu)??
Z góry dzięki za odpowiedź :)
Awatar użytkownika
graveDMan
100p
100p
Od: 18 lut 2011, o 17:10

Re: Sadzonki szmaragda/brabanta/lawsona

Post »

Witam.
Wydaje mi sie że najlepiej jest przesadzić wszystkie sadzonki do doniczek. Z przesadzaniem najlepiej poczekać do początku kwietnia, kiedy pogoda w miare się ustabilizuje. Po przesadzaniu roślinki lepiej trzymać w lekko ocienionym miejscu.
Do uprawy pojemnikowej najlepiej użyć podłoże składające się z torfu (50-60 %) kory mielonej kompostowanej (30%) i piasku (10%)
Polecam nowozić nawozem płynnym, raz w tygodniu.
suffy1
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 lut 2008, o 14:23

Post »

witam ja bym tam z nawożeniem poczekał do czerwca nie nawoził roślin posadzonych z gołym korzeniem.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Sadzonki ukorzenione w zeszłym roku nie nadają się do posadzenia pod gołym niebem. Są za małe. Wsadź je do doniczek p9 ustaw ciasno jedna obok drugiej ( nie trzeba dołować) pod cieniówką.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
moni_j30
50p
50p
Od: 25 lut 2011, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam wszystkich.
A ja mam pytanie odnośnie ziemi ziemi.
Mam sporo sadzonek ( na własne potrzeby) ukorzeniaone w multipaletach, w kwietniu chciałabym przesadzić je do doniczek p9, zastanawiam się gdzie najlepiej kupić większą ilość dobrego torfu? Do tej pory używałam własnej z kompostownika gdzie zamieszkiwły dzdzownice kalifornijskie, ale zasoby się skończyły, a poza tym strasznie zanieczyszczony był ten mój kompostownik...
Będę wdzięczna za podpowiedzi.
Awatar użytkownika
Pawel91
200p
200p
Od: 4 sty 2008, o 19:39

Post »

Torf w dużych ilosciach najlepiej kupować w supermarketach np. Obi, Leroy Merlin, Castorama - worek 80l ok. 8-11 zł, w marcu-kwietniu najczęściej można go spotkac w takich sklepach w promocyjnych cenach.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale do sadzonkowania czy sadzenia torf jest wcale nie taki świetny. Dlaczego akurat torf? :shock:

Poczytaj tu:
- Tuja - sadzonki - LINKI
- Optymalne pH gleby - jaka ziemia dla iglaków?
- Iglaki tolerujące wapienne podłoże :)

- Który torf do żywotnika będzie lepszy?
I od razu znajdujemy to:
MirekL pisze:ŻADEN
i jeszcze to:
- Różnica między torfem a kompostem
- Kiedy zastosować torf? jesienią czy wiosną?

Wystarczyło minutę poszukać w naszej szukajce, to nie boli :P
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
edlubomirski
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 mar 2011, o 11:56

Post »

Proszę i informacje jakiego nawozu moge użyć na pierwszy raz dla takich właśnie małych sadzonek. Sadzonki są już przesadzone do doniczek. Kiedy mogę zacząć nawozić i jakiego nawozu użyć. Czy lepszy będzie płynny czy sypki? Jakieś propozycje?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”