Marto martwiłam się bardzo ale na szczęście okazało się, że nie było o co. A w czasie kiedy my pokonywałyśmy wczoraj kolejne kilometry on postanowił rozwinąć drugi pączek :P
Asiu Dusiu Basiu Arletko Marku 
dziękuję Wam mocno
Asiu bardzo Ci dziękuję. A kwiat krzyżówki ze striatella pachnie cudownie i słodko. Wszystkie moje masdevallie stoją na północnym parapecie w sypialni gdzie nie grzeje kaloryfer. Temperatura na parapecie ok. 17 - 19 stopni. Większa część jest w sphagnum oraz glinianych doniczkach ale jest także kilka w mieszance z kory, mchu i kulek styropianowych. Generalnie podlewam poprzez spryskiwanie podłoża co ok. 2 dni. Gdy nie ma mrozu pryskam po całych roślinach i uchylam okno, żeby szybciej obeschły listki. Gdy podłoże jest mocno przeschnięte podlewam. Jeżeli kwiat wypuszcza nowe przyrosty jest to z pewnością oznaką, że warunki mu odpowiadają i pewnie niedługo będzie można cieszyć się z kwiatów :P
Justynko Julito Darku 
dziękuję
Na wystawie znów miałam okazję spotkać się z niektórymi z forumowych koleżanek i poplotkować oczywiście na tematy storczykowe. Nie pojechałam tym razem z zamiarem wielkich zakupów i poza odbiorem zamówionych jakiś czas temu okazów nie przywiozłam nic więcej - byłam silna
Nie robię na razie fotek nowości ze względu na brak w najbliższym czasie ich kwitnienia ale są to: storczyk z rodziny
Docrilla, Brassada mivada oraz
Epidendrum pseudoepidendrum x encyclia vittelina, który będzie kwitł tak:
A na dobranoc jeszcze raz
Phalaenopsis lobbi
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłej nocki