Pierwsze kroki w ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pierwsze kroki w ogrodzie

Post »

Piękne zakupy ;:63 ;:63 ;:63
Lucy2na

Post »

aleeee..... musicie xhyba na wegetarianizm przxejść .. :;230
warsawyak
200p
200p
Od: 4 wrz 2006, o 11:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

magda2003 pisze:Polygala

Obrazek
Jeśli to Pylygala myrtifolia (a podejrzewam, że tak), może być kłopot z przezimowaniem w ogrodzie. Wytrzymuje podobno spadki temperatury do około -5 stopni Celsjusza.

Jaśmin piękny.
Gravillea / trochę nieudany zakup bo to sycylijska roślina i wytrzymuje tylko minimum +5 stopni...

Obrazek
Nie poznaję tego gatunku/odmiany, ale są takie wytrzymujące mróz do kilku czy nawet więcej stopni Celsjusza. Na etykiecie nie ma dokładnej nazwy?

Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
kasiatt
200p
200p
Od: 16 lut 2011, o 12:58

Post »

Magdo! piękne zakupy ;:63 Ja też się miałam dzisiaj na zakupy ogrodnicze ale jakoś tak trafiłam prosto do domu. Jutro odwiedzę moje centrum ogrodnicze i zrobię przegląd co już mają.

Czekam na forteczki po wsadzeniu w ogródku ;:196
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam
Kasia
Początki ogrodnicze Kasi
Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p
Od: 20 lis 2009, o 18:05

Post »

Agnieszko ja też jestem zadowolona. Teraz myślę gdzie je wsadzić żeby było ok.
Lucynko witaj na moich włoskich włościach. Mój mąż i wegetarianizm :;230 :;230 :;230
Pozdrawiam Magda

Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p

Post »

Tomku jak do -5 to spokojnie u mnie przezimuje. Mieszkam tutaj od 8 lat i temperatura w zimie nigdy nie spadła poniżej - 2 stopni :tan Co do gravillea to niestety nie ma dokładnej nazwy. Ale wydaje mi się że będzie to gravillea poorinda rondeau. Niestety w zimie będę ją musiała trzymać w domu.Na dołaczonej karteczce jest temperatura od + 5 do + 35.
Kasiu ja te wszystkie rosliny kupiłam w l'eclercu i tu jest pies pogrzebany. Bo idę sobie na zwykłe zakupki i już przy wejściu stoją te wszystkie cuda. ;:14 Jak załadowałam koszyk to na jedzenie nie starczyło już miejsca. ;:224 L'eclerc ma co tydzień nową ofertę. I super ceny! Kurcze żeby nikt tego nie odczytał jako reklamę. Ale to i tak we Włoszech :wink:
Pozdrawiam Magda

Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p

Post »

Justa co ja gadam o tej lawendzie :oops: . Pewnie się zdziwiłaś :roll: Ale jak tak sobie wyobraziłam ten fioletowy kolor to od razu pomyśłałam o lawendzie... Oj lawenda mi na myśli... ;:31
Pozdrawiam Magda

warsawyak
200p
200p
Od: 4 wrz 2006, o 11:23

Post »

magda2003 pisze:Tomku jak do -5 to spokojnie u mnie przezimuje. Mieszkam tutaj od 8 lat i temperatura w zimie nigdy nie spadła poniżej - 2 stopni :tan
:shock: Masz do zaklepania jakąś miejscówkę w swojej okolicy?
Co do gravillea to niestety nie ma dokładnej nazwy. Ale wydaje mi się że będzie to gravillea poorinda rondeau. Niestety w zimie będę ją musiała trzymać w domu.Na dołaczonej karteczce jest temperatura od + 5 do + 35.
Nie wierz bezgranicznie w informacje z etykiet. Specjaliści podają dla tej odmiany: Arbusto a fiori rossi, h 0,60/1m, min-8°C (minus osiem) >kliknij<. Sadź do gruntu (chociaż z drugiej strony taka miniaturka będzie się ładnie prezentować w donicy).

Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Magdo, przypomniałaś mi, że i u nas jest L'eclerc. Co prawda na drugim końcu miasta, ale chyba się wybiorę, skoro maja tam takie ciekawostki. No chyba, że w naszym nie? :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
kajbar
200p
200p
Od: 16 lut 2011, o 12:03

Post »

Madziu przeglądałam dziś jeszcze raz twoją stronę i zatrzymałam się na kształcie twojej działki.Pięć lat temu miałam podobny układ działki i jeżeli mogę ci zasugerować to powinnaś na końcu działki {na całej szerokości} posadzić krzewy .Efekt będzie taki ,że automatycznie wizualnie działka nie będzie wydawała się długa.Przemyśl to, pozdrawiam.
Moj Ogrod
Ania1234
50p
50p
Od: 26 lut 2011, o 17:31

Post »

pięne rośliny
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Ale poszalałaś na zakupach, jak betonowi sąsiedzi zobaczą to ich ruszy i kupią sobie następnego kwiatka :;230
Brakuje nam strasznie naszych polskich przysmaków. Jak ja czasami tęsknię za śledzikiem!! A te nasiona pietruszki w korzeniu to chyba jakaś nowość?
U nas śledzika w occie można kupić, płaty albo rolmopsy. Nie wiem, czy ta pietruszka to nowość, dla mnie większość jest nowością :wink: w zeszłym roku siałam taką, gdzie na opakowaniu było zdjęcie natki. I faktycznie natka wyrosła, a korzonek był cienki i mały. Na opakowaniu tej jest korzeń, nazywa się 'Pietruszka Halblange - Berlińska (Petroselimum crispum)' i ma mieć długość ok. 20 cm. Można siać wczesną wiosną albo stosować siew ozimy w listopadzie-grudniu. Sama jestem ciekawa, co mi z tego wyjdzie.
Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p

Post »

Tomku i tu chyba masz rację, ta karteczka jest bez sensu, we Włoszech nie ma miejsc gdzie temperatura bedzie w zimie +5 i w lecie + 35. Jeśli ma być +5 w zimie to w lecie bedzie +45 stopni. A ta roślina została nazwana sycylijską... Ale zrobię ja mówisz i posadzę ją do gruntu, przezyje to dobrze, nie przezyje trudno.
Gosiu ta pietrucha to chyba nie jest nowość (nowość to dla mnie) pytałam i rzecywiście można bez problemu kupić nasiona. Oczywiście nie w Italii ale w Polsce. To będzie mój następny zakup. Gosiu wierzę że w waszych sklepach jest śledzik bo to rybka mórz północnych. Włosi w ogóle nie wiedzą że takowe istnieje... ;:14 Także jeśli chcę coś na 's' to tylko sadynki :? Gosiu ci sąsiedzi to mnie osłabiają. Wszyscy mi mówią jaki mam piękny ogródek, a tam przecież nic jeszcze nie ma :!: Gdyby zobaczyli jeden z tych forumkowych to by chyba padli :shock:
Kajbar dzięki wielkie za radę ;:63 , tak zrobię, ten ogródek od strony sypialni jest długi i wąski, trzeba by go dobrze zagospodarować. Na razie mam tam posadzoną mimozę, cytrynę, mandarynkę i oleandra. Ale cytrusy chyba nie przeżyły :( Nie mam do nich serca.
Sure jeśli się wybierzesz do Polskiego l'eclerca to daj znać czy też coś jest, ciekawa jestem, u nas co tydzień inna oferta. Mają naprawdę ładne, zdrowe i tanie rośliny. I fajne rzeczy do ogródka. Np dziś przywieżli krasnoludki i Marysie i gwizdające jeże które reagują na ruch. Ale mój m. chyba by mnie z tym nie wpuścił do domu... ;:224
Aniu 1234 roślinki super zobaczymy jak się będą prezentować juz po włożeniu do ziemi.
Pozdrawiam Magda

Awatar użytkownika
kasiatt
200p
200p
Od: 16 lut 2011, o 12:58

Post »

Madziu czyżbyś sadziła swoje roślinki :tan Już myślałam,że będzie ogród w nowej bogatszej odsłonie. ;:224
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam
Kasia
Początki ogrodnicze Kasi
Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p

Post »

Kasiu tak, rośliny posadzone tylko zabrakło mi ziemi na truskawki i pomidory. Zdjęć nie zrobiłam bo dzisiaj u nas deszczowo i wszystko to robiłam w deszczu. Wieczorem dopadł mnie kaszel, mam nadzieję że nie jest to efekt pracy w ogródku w deszczu... :( Wydaje mi się że kupuję tyle roślin a tu efektu ciągle brak, ciągle pusto :?
Pozdrawiam Magda

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”