Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
Peluszka nie jest tania, nasiona są ciężkie więc kwotowo to wyniesie.
Czy ja wiem 1kg pelszuki 2-2,5zł
-
U nas była po 3,5 zł/ kg. Na zielony nawóz sieje się gęsto.
Nie czyńmy złudzeń nowym adeptom upraw roslinnych, warzywnych zwłaszcza.
Będziecie na swojej działce siać co roku nawozy zielone, jakieś żyta, wyki, łubiny, peluszki , seradele i sądzicie, że Wam wyrosną warzywa giganty ?. Nic bardziej mylnego. Owszem, nawozy zielone wzbogacają glebę w materię organiczną- próchnicę. A co ze składnikami mineralnymi jak fosfor , potas/ no bo azot niby z powietrza przy pomocy bakterii brodawkowych/?. Będziecie wynosić z działki plony wraz z potasem i fosforem, którego w glebie będzie ubywać. Jeżeli nie macie dostępu do naturalnego nawozu a z drugiej strony chcecie jeść zdrowo no to, jak napisał tadeusz 48 lepiej hodowac kwiatki.Nie mając obornika i nie uzupełniając gleby o potas i fosfor będzie poprawiac sie struktura gleby ale plony z roku na rok będą coraz marniejsze.
Pozdrawiam
Będziecie na swojej działce siać co roku nawozy zielone, jakieś żyta, wyki, łubiny, peluszki , seradele i sądzicie, że Wam wyrosną warzywa giganty ?. Nic bardziej mylnego. Owszem, nawozy zielone wzbogacają glebę w materię organiczną- próchnicę. A co ze składnikami mineralnymi jak fosfor , potas/ no bo azot niby z powietrza przy pomocy bakterii brodawkowych/?. Będziecie wynosić z działki plony wraz z potasem i fosforem, którego w glebie będzie ubywać. Jeżeli nie macie dostępu do naturalnego nawozu a z drugiej strony chcecie jeść zdrowo no to, jak napisał tadeusz 48 lepiej hodowac kwiatki.Nie mając obornika i nie uzupełniając gleby o potas i fosfor będzie poprawiac sie struktura gleby ale plony z roku na rok będą coraz marniejsze.
Pozdrawiam
- Damroka
- 100p
- Od: 28 cze 2009, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przy okazji poszukiwań na Allegro obornika (w tym miejscu ciśnie mi się na klawiaturę odpowiedni komentarz, ale wstrzymam się jeszcze przez chwilę) natrafiłam na cud preparat
o nazwie "Humus Active". Opis skopiowany ze strony producenta: "Polepszacz organiczno-mineralny z TAP-Trwałą Aktywną Próchnicą w płynie z bogatą populacją PM-ów - Pozytywnych Mikroorganizmów. Zawiera miliardy koloidów aktywnej próchnicy pokarmowej i biliony koloidów nieorganicznych aktywnej próchnicy trwałej. Już kilka litrów HUMUSU ACTIVE zastosowany na ha. Istotnie zwiększa pojemność wodną i supresyjną gleby, zastępując pod tym względem dawkę kilku ton nawozów organicznych.
Zastosowanie: Przeznaczony jest do wszystkich roślin w uprawach, polowych i sadowniczych oraz pod osłonami, jak również w parkach i terenach zieleni.
Skład minimum: Azot (N)min: 0,02 %, Fosfor (P2O5) min: 0,3 %, Potas (K2O) min: 0,55 %, Wapń (Ca) min: 0,30 %, Magnez (MgO) min: 0,05 %, Żelazo (Fe) min: 500 mg/kg, Mangan (Mn) min: 15 mg/kg, Cynk (Zn) min: 3 mg/kg, Miedź (Cu) min: 1 mg/kg."
Ktoś z Was to zna może, stosował? Warto zaaplikować w miejsce, gdzie zamierzam później posadzić pomidory?
Do wszelkich preparatów zachwalanych jako cudowne mam raczej sceptyczne nastawienie, ale może jakby pomimo tego opisu to jest po prostu dobry nawóz? A swoją drogą - na co mi przyszło? działka na wsi, a jak potrzebuję trochę ten... tego...
kupy
kurzej (krowiej, świńskiej, końskiej - w tym miejscu już obojętnie jakiej) to kurier będzie mi ją na wieś woził, bo tu krowiego placka już człowiek nie uraczy 

Zastosowanie: Przeznaczony jest do wszystkich roślin w uprawach, polowych i sadowniczych oraz pod osłonami, jak również w parkach i terenach zieleni.
Skład minimum: Azot (N)min: 0,02 %, Fosfor (P2O5) min: 0,3 %, Potas (K2O) min: 0,55 %, Wapń (Ca) min: 0,30 %, Magnez (MgO) min: 0,05 %, Żelazo (Fe) min: 500 mg/kg, Mangan (Mn) min: 15 mg/kg, Cynk (Zn) min: 3 mg/kg, Miedź (Cu) min: 1 mg/kg."
Ktoś z Was to zna może, stosował? Warto zaaplikować w miejsce, gdzie zamierzam później posadzić pomidory?
Do wszelkich preparatów zachwalanych jako cudowne mam raczej sceptyczne nastawienie, ale może jakby pomimo tego opisu to jest po prostu dobry nawóz? A swoją drogą - na co mi przyszło? działka na wsi, a jak potrzebuję trochę ten... tego...

Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Iwona
-
- 200p
- Od: 7 lut 2011, o 18:00
Elu to pomyłka, już wyjaśniłam na pw. Przepraszam!
Adrian to chyba odruchowo dobrze zrobiłam jesienią wysiałam gorczycę na poplon. Czy ta peluszka jest lepsza?
forumowicz a jak ja mam ten obornik to co dalej tak na minimalnej chemi? W tamtym roku tylko podlewałam od czasu do czasu nawozem do pomidorów od substrala a jesienią poprzedniego roku też był koński obornik.
Biohomus widziałam w telewizji program Maja w ogrodzie facel lał to do wody i podlewał piasek miało to naprawdę zastąpić obornik i mini dawka jako 1 tona obornika.
Adrian to chyba odruchowo dobrze zrobiłam jesienią wysiałam gorczycę na poplon. Czy ta peluszka jest lepsza?
forumowicz a jak ja mam ten obornik to co dalej tak na minimalnej chemi? W tamtym roku tylko podlewałam od czasu do czasu nawozem do pomidorów od substrala a jesienią poprzedniego roku też był koński obornik.
Biohomus widziałam w telewizji program Maja w ogrodzie facel lał to do wody i podlewał piasek miało to naprawdę zastąpić obornik i mini dawka jako 1 tona obornika.
Po składzie widać, że za bogaty to ten preparat nie jest. No, może w mikroorganizmy. Ale tych mikroorganizmów gołym okiem nie widać ani innych składników podobnie jak nie widac okiem liczby oktanowej benzyny. Jak sie napisze , że miliony, ba...biliony czegos tam a do tego jeszcze BIO no to wiadomo ,że to jest dobre i można już zdzierac kasę z naiwnych ludzi.
-
- 200p
Butelka kosztuje ok 7 zł. W porównaniu do kupna obornika to pikuś!Rolnicy dają sobie lepiej zapłacić!
- Damroka
- 100p
Na All... 25 zł za 2 litry (plus przesyłka) i to miałoby na jakieś 400 m2 wystarczyć, jako odpowiednik 2 ton obornika. Pojęcia nie mam o oborniku i ile go na 100 m2 potrzeba, więc w tej dziedzinie wcisnąć mi wszystko można.PKasia pisze:Butelka kosztuje ok 7 zł. W porównaniu do kupna obornika to pikuś!Rolnicy dają sobie lepiej zapłacić!
No dobrze, a czy obornik granulowany to po prostu kupa w granulkach = ten dobry nawóz, czy tablica Mendelejewa skrywana pod nazwą tak pożądanego obornika = zły nawóz i co najwyżej pod kwiatki z tym?
Skoro taki biznes

Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Iwona
Będą trudności z zamontowaniem krowie wagi i kasy fiskalnej.Owczy obornik,po 8zł worek,Damroka pisze:Skoro taki biznesna oborniku można trzaskać, to może znów krowy na wsiach się pojawią? Co tam mleko, ważne żeby te tak dochodowe odchody były. Chociaż wróć - mleko do oprysków potrzebne
przywozi mi hodowca z Wrocławie do Lubina,ok 80km i nawet za transport nie dopłacam.
Mogę podać namiary.
-
- 200p
Haha... Chyba trzeba to tak właśnie wszystko traktować z humorem!!!
Najlepiej to konie hodować ten nawóz jest najlepszy. Krówki to lepiej na te mleko do oprysku.
Do tego parę kurek na kurzak no i jajka gratis.
Jak się nie ma "orginału" to dobry i taki w granulkach lub sypki. Jak nie umiałam dostać końskiego to podsypywałam kurzeńcem sypkim z ogrodniczego albo i specjalnym nawozem z substrala do poszczególnych warzyw, osobno pomidory i inny do ogórków, który rozpuszałam z wodą.
Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma (albo idzie dostać, bezproblemowo)!
O proszę taki owczy obornik to dwa w jednym bo i naturalny i w granulkach (bobkach)

Najlepiej to konie hodować ten nawóz jest najlepszy. Krówki to lepiej na te mleko do oprysku.
Do tego parę kurek na kurzak no i jajka gratis.
Jak się nie ma "orginału" to dobry i taki w granulkach lub sypki. Jak nie umiałam dostać końskiego to podsypywałam kurzeńcem sypkim z ogrodniczego albo i specjalnym nawozem z substrala do poszczególnych warzyw, osobno pomidory i inny do ogórków, który rozpuszałam z wodą.
Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma (albo idzie dostać, bezproblemowo)!

O proszę taki owczy obornik to dwa w jednym bo i naturalny i w granulkach (bobkach)

- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Kontakt:
W tamtym roku debiutowałam z pomidorkami, sadziłam je na ziemi odrodniczej w dużych donicach, w końcu zależało mi tylko na paru krzaczkach. Dzięki poradom z form ziemię zmieszałam z dolomitem, podlewałam gnojowicą z pokrzyw z domieszką skrzypu i pare razy podsypałam popiołem drzewnym. Może owoce nie były jakieś super duże, ale smak jeszcze ciepłego od słońca pomidorka fenomenalny. W tym roku planuję już przekopać trawnik (niech tylko mrozy zejdą), z pierwszych pokrzyw zrobić zapas gnojowicy. A i że wycinamy właśnie pare starych jabłonek, popiół ze spalenia drobnych gałęzi też zabezpieczyć i mieć na zapas. Dostępu do obornika nie mam (i raczej wolałabym go uniknąć, bo moje futro jak znajdzie na spacerze w polach taki rarytas to od razu musi się wyperfumować, więc co dopiero by było jakby to miał na ogrodzie
), myślę o zakupie granulowanego, tylko właśnie, ile one tak naprawde jest wart
, kompost trudno nazwać porządnym kompostem, raczej składowisko różnych roślinnych odpadów, głównie skoszonej trawy bez ładu i składu. Dobre będzie ale do posadzenia dyń na nim.
Przed chwilą wynalazłam jeszcze że bardzo bogaty nawóz płynny w potas, fosfor i azot można przygotować z żywokostu, niechno tylko nauczę się go rozpoznawać
link.
Może idealnie ze mną pomidorki mieć nie będą ale przynajmniej niech będzie jak najbardziej naturalnie

Przed chwilą wynalazłam jeszcze że bardzo bogaty nawóz płynny w potas, fosfor i azot można przygotować z żywokostu, niechno tylko nauczę się go rozpoznawać

Może idealnie ze mną pomidorki mieć nie będą ale przynajmniej niech będzie jak najbardziej naturalnie

Ania
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Kasiu, nie tylko owczy ale kozi, króliczy, w sam raz gotowiec granulowany. Tylko taśmociąg jakiś w owczarni czy w królikarni zamontować i woreczki podstawiać! A na pastwisku kozom czy owcom odpowiednio zmodyfikowane pampersy z wymiennymi zbiorniczkami. No cóż, pożartować można, ale nawet na wsi jest problem z dobrym obornikiem.
Jesienią za furkę słomiastego - 120 złociszy i to trzeba było go ładnie prosić (rolnika, nie obornik), bo chętnych mnóstwo.
W ub. roku stosowałam świeży, granulowany ale efektów specjalnych nie było, no bo i skąd jak dwie powodzie pod rząd wypłukały co się dało.
Jesienią za furkę słomiastego - 120 złociszy i to trzeba było go ładnie prosić (rolnika, nie obornik), bo chętnych mnóstwo.
W ub. roku stosowałam świeży, granulowany ale efektów specjalnych nie było, no bo i skąd jak dwie powodzie pod rząd wypłukały co się dało.
Pozdrawiam! Gienia.
- Damroka
- 100p
U tego samego sprzedawcy znalazłam skład obornika granulowanego:
"Azot (N) 4,2%
Fosfor (P2O5) 3,0%
Potas (K2O) 2,8%
Magnez (MgO) 1,0%
Wapń (CaO) 9,0%
Bogaty w mikroelementy: B, Fe, Mo, Mn, Zn"
No to cieniutko w takim zestawieniu wygląda ten cud-preparat. Lepiej tę "kupę w granulkach" w ogrodniczym kupię i przynajmniej za przesyłkę nie będę musiała płacić.
Bo florovit to już sztuczny nawóz? rety, jakie głupie muszą wydawać się Wam moje pytania
"Azot (N) 4,2%
Fosfor (P2O5) 3,0%
Potas (K2O) 2,8%
Magnez (MgO) 1,0%
Wapń (CaO) 9,0%
Bogaty w mikroelementy: B, Fe, Mo, Mn, Zn"
No to cieniutko w takim zestawieniu wygląda ten cud-preparat. Lepiej tę "kupę w granulkach" w ogrodniczym kupię i przynajmniej za przesyłkę nie będę musiała płacić.
Bo florovit to już sztuczny nawóz? rety, jakie głupie muszą wydawać się Wam moje pytania
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Iwona
-
Damroka, odnośnie Humus Active to czytałam , że on raczej wzbogaca w życie biologiczne glebę, wzmaga procesy próchniczo-twórcze, życie mikroorganizmów i po kilku latach ta gleba jest lepsza.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=8&t=38525
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=8&t=38525