"Kaktusowe Rozmówki..."

Zablokowany
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p
Od: 9 lut 2009, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: "Kaktusowe Rozmówki..."

Post »

Tak sobie myślę, że ten wątek nie powinien nazywać się ,,kaktusowe rozmówki", tylko ,,Hybrydy Echinopsis", bo praktycznie bardzo dużo się tutaj na ich temat pisze. :wink: .
Pozdrowionka :D .
Pozdrawiam, Darek.
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Epicactus 'Canary Prinzess` spodobał mi się, powalczyłbym, ale cena przesyłki (ok. 49,73 zł) mnie odstraszyła ;)

Edit: Zainteresowałem się coś niecoś, po ile epifity na eBay-u i znalazłem coś takiego. Popatrzcie na cenę :shock:
link
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Jest ktoś chętny na zbiorowe (może być nawet w dwie osoby) zamówienie z Hiszpanii
Za mała oferta - po 1 sztukę echinopsis hybr. chociaż ładny nie będę pisał i płacił horreidalnie drogiej przesyłki. Nawet w kilka osób... :|
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17

Post »

Artur, jakby się nikt nie zgłosił, to ja tak za 2-3 miesiące byłbym chętny na zakup jakiejś hybrydy echinopsis.
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58

Post »

jezeli chodzi o kolorki tego kwiecia to i tak te hybrydy chowają się przy echinocereusach :idea: :wink:
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Henryk,
No hmm... tylko jedna osoba może go zdobyć :P Z resztą nie ważne bo mam jeszcze do zrealizowania jedną transakcję z (już prawie) stałym sprzedawcą także jak na razie Super Apricot, chociaż super, odkładam w dalszej perspektywie czasu.
Sebastian,
Jeśli będzie okazja to jak najbardziej - w tym przypadku interesował mnie tylko jeden produkt stad chciałem uskutecznić zamówienie zbiorcze.
Darek,
Przyznam się, że miałem pomysł by stworzyć osobny wątek dla hybryd wszelakiego rodzaju (Trichocereus, Echinopsis, Chamaecereus itp). Nie wiem jednak czy nie zrobi się śmietnik, choć w sumie są gorsze rzeczy :P A co tam, najwyżej go usuną...
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p

Post »

Fajnie, że masz wielki zapał do hodowli hybryd. Podobnie u mnie jest z Astrophytum... Widziałem na innym forum założony wątek poświęcony hybrydom Echinopsis.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam, Darek.
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Na jednym takowy założyłem :wink:
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zainteresowałem się pewną rzeczą. Formy monstrualne zazwyczaj nie kwitną. Napisałem 'zazwyczaj', bo np takie Astrophytum myriostigma f. monstruosa (cv. Lotusland) wydaje kwiaty. Jak to w końcu z tym jest? O opuncje i kolumnowe 'monstra' nawet nie pytam ;)
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

W 99,9% formy monstrualne nie kwitną. Znam jeden wyjątek - zdaje się któryś z cereusów daje kwiaty. O astro nie będę się wypowiadał, bo nie znam się. Ale tam wszystko jest możliwe. Pewnie nawet napromieniowanie plutonem również :wink: Ale co to ma spólnego z kaktusiarstwem to ja nie wiem.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:;230 z tym plutonem to dowaliłeś.
Co do astraków, to Lotusland jest opisany u Innesa&Glassa jako forma naturalna otrzymana z nasiona i chodowana w jakimś botaniku. I była opisana jako rzadko kwitnąca. Ale odkąd Japończycy się nimi zajęli, to pewnie do końca naturalne nie są. Nie zdziwiłbym się, gdyby się okazało, że japońskie kultywary to tak naprawdę cyborgi znakomicie imitujące roślinę, mogące rosnąć, kwitnąć i zrastać się, kiedy zostaną zaszczepione :;230
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Akurat tej książki nie traktuję poważnie. Sporo jest tam napisanych różnych bzdur. Czy pierwsze włochate astro pochodziło z natury czy z reaktora dla mnie jest sprawą drugorzędną. To, co się teraz z tymi roślinkami wyprawia napawa mnie zwyczajnie przerażeniem. Na szczęście to zupełnie poboczny, nieistotny wątek całego kaktusiarastwa.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p

Post »

Jak kto tam woli i jaki ma gust. Mi się astra podobają. Fakt, faktem, że to nieźle przekombinowane roślinki...
Pozdrawiam, Darek.
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

blabla pisze:Akurat tej książki nie traktuję poważnie. Sporo jest tam napisanych różnych bzdur.
Tak wiem, przekonałem się o tym na własnej skórze. Niemniej w każdej bzdurze jest ukryte ziarnko prawdy, jak mówi przysłowie, czyż nie ;)?
Czy pierwsze włochate astro pochodziło z natury czy z reaktora dla mnie jest sprawą drugorzędną.
Akurat pierwsze włochate astro to też kombinacja. 'Mirakuru Kabuto' nie było włochate, a jedynie z ciekawym wzorem na epidermie. Nawiasem mówiąc powinno być chyba oznaczone (przynajmniej do czasu odkrycia rośliny/skupiska roślin w naturze) ?Astrophytum asterias fma ,Mirakuru Kabuto'.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Może w każdej bzdurze jakaś prawda da się odnaleźć. Jednak ja wolę źródła, w której to w morzu prawdy będzie ziarnko bzdur a nie odwrotnie. Co do hybryd to nie ma sensu kontynuować dalszej dyskusji, bo moje stanowisko jest chyba znane. O gustach też nie warto się rozpisywać z wiadomych względów. Z moich obserwacji im ktoś bardziej wkopie się w kaktusy tym brzydsze rośliny bardziej mu się podobają. Jak ktoś mnie się pyta, która roślinka jest dla mnie najcenniejsza to najczęściej wychodzą oczy z orbit jak takie paskudztwo w ogóle może się podobać.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”