Storczyki dorotykol
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki dorotykol
Ale piękne ! same cudeńka... najbardziej zazdroszczę zdrowiutkiego Lea Marie, mój jest na wykończeniu, bezkorzenny, wiotki zdechlaczek z zerowymi szansami na nowe korzenie
. I te violacee też bardzo piękne i okazałe...

- mis20
- 1000p
- Od: 6 lis 2010, o 22:10
Dorotko śliczne nowości, niech dobrze rosną i szybko kwitną.
W zwiazku z dylematem "Dark -black" dla Phalaenopsis manii podaję jak ja widzę interpretacje różnic:
Ja mam właśnie taką papugę ,nie pasująca do niczego z nazwy ... prawie :P
Podobnie jest z Phalaenopsis Xerxes.
To nazwa używana u nas/vide poprzedni post/ jest wyłącznie nazwą dla klonu nr....chyba 0084 /sprawdzę/ przez firmę zajmująca się klonowaniem roślin w UE.
Owszem, nadaje nazwy robocze oprócz numeru- tak je identyfikuje w fazie klonowania .
Ale już ....dalej tylko incydentalnie jest spotykana gdy wychodzi z finalnej produkcji.
Nie jest to oznaczenie nazwą i wpisem w rejestr ; pozostaje hybrydą o nieoznaczonym rodowodzie.
To wyłącznie pomocnicza nazwa w obrocie handlowym lub... odczytana w dostępnym katalogu firmy.
Wiarygodność rośliny i źródła pochodzenia potwierdza zawsze "fiszka" producenta dołączona do rośliny .
To drukowany element stosownym rodzajem zapisu: oznaczenia tożsamości rośliny , pochodzenie , producent. .Według ustalonej na świecie procedury. Bywają pisane...a pisać można wiele
Inne barwne emblematy , mają wyłącznie obieg handlowy - zgodnie z wymaganiami tej branży ; w sprzedaży oficjalnej obowiązkowe .Stąd sie zdaje wielu ,ze mamy zalew Phalaenopsis aphrodite w kolekcjach ;a to czołowy dostawca tak nazwał firmę handlową Aprodite.
Tak to bywa z nazwami, niestety- nawet w tym nie łatwo się poruszać.
A będzie jeszcze gorzej ,gdy przeważą argumenty branży handlowej.Zachwiana jest stałość od wieków nomenklatury dla świata roślinnego.
A zakusy są ogromne, poplątanie olbrzymie. Znam założenia i ...juz się gubię czytając, co nas czeka.
To kamyczek do trudnego poletka o nazwach.
z pozdrowieniami JOVANKA
Nie mówię o tych, które mają miodowe i soczyste czerwienie. w wielu odcieniach i ile ich jest.JOVANKA pisze:Podejrzewam ,ze to rozróżnienie wariantów kolorystycznych niewiele wspólnego ma z podziałem botanicznym/ takie mam niestety zdanie /.
Patrzę na
http://www.phals.net/mannii/index_e.html
tam na dole jest zgoła inne pojęcie ,które ja znam "mahogani" dla tych ciemnych wariantów.
Myślę,ze to jest najwłaściwsze.
Wszelkie wyróżniki: black,dark to tylko pomocnicze - dla handlowców.
Ale to wszystko wymieszało się i występuje w sieci/handlu , jakby o innych roślinach ludzie rozmawiali.
A biorą się stąd różnice nazewnictwa /handlowego?/,ze ...nie wiadomo z jaką roślinę trafimy- z czym mamy do czynienia: czy to są storczyki pozyskiwane z Tajlandii czy Tajwanu.
Właśnie z tego kierunku się różnią miedzy sobą najbardziej kolorystycznie.A "mahogani " jest określeniem uniwersalnym dot.ciemnych prawie kopalnianych kolorów/chyba Tajwan/.
Stąd.... jest najprostsza droga do takiej łatki z nazwami .
Już spotykałam Phal.manii 'Dark Star', Black, Dark."mahogani "..itp...
Przy takiej zmienności gatunku i wariacji kolorystyki, już niczemu dziwić się nie można.
Ja mam właśnie taką papugę ,nie pasująca do niczego z nazwy ... prawie :P
Podobnie jest z Phalaenopsis Xerxes.
To nazwa używana u nas/vide poprzedni post/ jest wyłącznie nazwą dla klonu nr....chyba 0084 /sprawdzę/ przez firmę zajmująca się klonowaniem roślin w UE.
Owszem, nadaje nazwy robocze oprócz numeru- tak je identyfikuje w fazie klonowania .
Ale już ....dalej tylko incydentalnie jest spotykana gdy wychodzi z finalnej produkcji.
Nie jest to oznaczenie nazwą i wpisem w rejestr ; pozostaje hybrydą o nieoznaczonym rodowodzie.
To wyłącznie pomocnicza nazwa w obrocie handlowym lub... odczytana w dostępnym katalogu firmy.
Wiarygodność rośliny i źródła pochodzenia potwierdza zawsze "fiszka" producenta dołączona do rośliny .
To drukowany element stosownym rodzajem zapisu: oznaczenia tożsamości rośliny , pochodzenie , producent. .Według ustalonej na świecie procedury. Bywają pisane...a pisać można wiele

Inne barwne emblematy , mają wyłącznie obieg handlowy - zgodnie z wymaganiami tej branży ; w sprzedaży oficjalnej obowiązkowe .Stąd sie zdaje wielu ,ze mamy zalew Phalaenopsis aphrodite w kolekcjach ;a to czołowy dostawca tak nazwał firmę handlową Aprodite.
Tak to bywa z nazwami, niestety- nawet w tym nie łatwo się poruszać.
A będzie jeszcze gorzej ,gdy przeważą argumenty branży handlowej.Zachwiana jest stałość od wieków nomenklatury dla świata roślinnego.
A zakusy są ogromne, poplątanie olbrzymie. Znam założenia i ...juz się gubię czytając, co nas czeka.
To kamyczek do trudnego poletka o nazwach.
z pozdrowieniami JOVANKA
- akwarybka
- 500p
- Od: 23 maja 2010, o 01:00
Dorotko, sprawiłaś sobie naprawdę piękne roślinki, gratuluję
Oby szybko rosły i obficie kwitły 

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No to prawie spadłam z fotela... na widok tylu nowośći
Muszę ochłonąć, wtey coś napiszę....

Muszę ochłonąć, wtey coś napiszę....

- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dorotko mogę tylko powiedzieć WOOOOOOW same wspaniałości i do tego piękności kupiłaś. Czekam na wspaniałe kwitnienia. Oj będę zaglądać i wypatrywać oj będę. 

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam

Witam, dotarłam własnie do końca wątku i nie wiem co napisać. Masz przepiękną kolekcję storczyków. Vandzie są przecudne
Ja niestety nie mogę u siebie znaleźć nigdzie vandy
Pozdrawiam Aga

Pozdrawiam Aga
Dorotko widzę że udane zakupy
Manii dark uroczy
Ja tym razem nie mogłam być w Warszawie
ale może na jesień mi się uda a może w tym roku będzie wystawa też w Lublinie 

Zapraszam...
i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Ochłonęłam...
Dorotko - same cudności sobie ( i nie tylko) Kupiłaś. Pierwsze od góry... kingidum bardzo mi się podoba, ze względu na "karbowane" listeczki. Rarytas wpadł w Twoje ręce ;)
I kolejne cudeńka: Manni dark (też jest na mojej liście falkowych chciejstw), Stuartiana i Tetraspis też piękne.
Niech Ci się pięknie chowają
Dorotko - same cudności sobie ( i nie tylko) Kupiłaś. Pierwsze od góry... kingidum bardzo mi się podoba, ze względu na "karbowane" listeczki. Rarytas wpadł w Twoje ręce ;)
I kolejne cudeńka: Manni dark (też jest na mojej liście falkowych chciejstw), Stuartiana i Tetraspis też piękne.
Niech Ci się pięknie chowają

-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Manni dark cudny
- darek p
- 500p
- Od: 11 lip 2010, o 23:53
Dorotko ale za szalałaś, piękne nowości a Manni dark jest niesamowity
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
- dorotakol
- Od: 30 maja 2009, o 20:03
Bardzo się ciesze, że moje nowości tak bardzo się spodobały
Dzisiaj pojechałam po podłoże i zrobiłam przegląd korzonków i poprzesadzałam prawie wszystkie. Korzonki są w bardzo dobrym stanie, więc tylko czekać na aklimatyzacje i ... mam nadzieje wzrost lub kwitnienie.
nieinna
Storczykowa
mis20
Jovanko dziękuję za cenne wskazówki
akwarybko
justus27
trochę temu wpadnięciu w ręce pomogłam zamawiając wcześniej roślinę
AnnaL
Goska1307 co się odwlecze to....a może do Łodzi
kasia74
darku p

Dzisiaj pojechałam po podłoże i zrobiłam przegląd korzonków i poprzesadzałam prawie wszystkie. Korzonki są w bardzo dobrym stanie, więc tylko czekać na aklimatyzacje i ... mam nadzieje wzrost lub kwitnienie.
nieinna

Storczykowa

mis20

Jovanko dziękuję za cenne wskazówki

akwarybko

justus27

AnnaL

Najczęściej można spotkać je w LM lub obi. Moje mam głównie z allegro, bo w bydgoskich marketach niestety nie bywająperla pisze:Witam, dotarłam własnie do końca wątku i nie wiem co napisać. Masz przepiękną kolekcję storczyków. Vandzie są przecudneJa niestety nie mogę u siebie znaleźć nigdzie vandy
Pozdrawiam Aga

Goska1307 co się odwlecze to....a może do Łodzi

kasia74

darku p

Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Dorotko, tak myślałam, że się pojawisz na tej wystawie- szkoda, że nie miałyśmy okazji się spotkać.
Piękne roślinki sobie przywiozłaś, aż strach pomyśleć co będzie jak to wszystko zakwitnie... Znając Ciebie, będzie dziki busz
Piękne roślinki sobie przywiozłaś, aż strach pomyśleć co będzie jak to wszystko zakwitnie... Znając Ciebie, będzie dziki busz

Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- dorotakol
- Od: 30 maja 2009, o 20:03
Dziękuję Agitko
Mam nadzieje, że nie zamęczę
Moja księżniczka tym razem jeden pęd, ale 10 kwiatów;:167

niezmordowany c-c puszcza czwarty pęd i listeczka

woskowiaczek

kalafior

w odcieniach pomarańczu

ocelot

manii dark

dzieciątko equestrisa

Brother Little Amaglad

mimoza

keiki

i nowości
tetraspis c1 x amabilis

amabilis

kontuzjowana modesta

Mam nadzieje, że nie zamęczę

Moja księżniczka tym razem jeden pęd, ale 10 kwiatów;:167

niezmordowany c-c puszcza czwarty pęd i listeczka

woskowiaczek

kalafior

w odcieniach pomarańczu

ocelot

manii dark

dzieciątko equestrisa

Brother Little Amaglad

mimoza

keiki

i nowości

tetraspis c1 x amabilis

amabilis

kontuzjowana modesta

Pozdrawiam Dorota!
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Ale piękne!!! Bardzo mi się podoba tetraspis x amabilis, jest fantastyczny!!! Skąd go masz?