Czosnek zimowy cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czosnek zimowy

Post »

dorotaa pisze:Ja swój czosnek sadzę zawsze w listopadzie tak na początku ma o już wtedy małe korzonki i do wielkich mrozów zawsze zdąży się dobrze w ziemi zakorzenić.Przykrywam go jeszcze zgrabionymi na działce liśćmi i tak sobie zimuje do wiosny kiedy to po stopnieniu śniegu zgrabuję liście i cieszę się jego widokiem.Nie wiem tylko czy mu obrywać i kiedy te wyrośnięte na czubkach główki .Dodam,że sadzę go amatorsko w ilości około 300szt.
Ja obrywam w momencie pojawienia się, po co ma się wysilać w nasiona (ta główka na górze to nasionka) kosztem części podziemnej, wtedy czosnek tworzy ładne główki o dużych ząbkach.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 13:30

Post »

Tak sadzę dużo,ale moja rodzinka wcina kromki z czosnkiem codziennie i do wielu potraw go dodaję.Ja niby też te główki obrywałam ,lecz nie wiedziałam ,że można je siać :) wypróbuję .Jeszcze termin zbioru jest dla mnie nie do końca wiadomy (sadzę go dopiero drugi rok).W tamtym roku wykopywałam go gdzieś we wrześniu jak badyle były suche i główki rozlatywały się podczas wykopywania :(
kwiaty łagodzą obyczaje
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit W zasadzie powinnoczosnek wykopywać w sierpniu ,ale to też zależy od pogody...
Trzeba przyglądać się cosnkowi..jeżeli sporo liści ma suchych to już trzeba wykopywac...
Ja trafiłam ze zbiorem czosnku idealnie..wykopywłama całe głoki i długo go miałam :D
Awatar użytkownika
Piotr-eko
50p
50p
Od: 11 wrz 2009, o 01:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pierwszy raz zasadziłem czosnek na zimę,z ciekawości zaglądałem czy się chociaż ukorzenił -wszystko ok tylko jak wytępić perz,przed posadzeniem orałem potem glebogryzałka.Byłem pewien,że pole gotowe na czosnek,ale później zauważyłem,że perz ukorzenił się też.
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07

Post »

a ja zbieram te główki powietrzne i sieję na wiosnę, mam potem takie ładne pojedyncze ząbki czosnku

Obrazek

A tak w ogóle to mi się dziś śnił czosnek, który ładnie powschodził. A jak jest to nie wiem , bo śnieg leży i ziemia zamarznieta
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Piotr-eko pisze:Pierwszy raz zasadziłem czosnek na zimę,z ciekawości zaglądałem czy się chociaż ukorzenił -wszystko ok tylko jak wytępić perz,przed posadzeniem orałem potem glebogryzałka.Byłem pewien,że pole gotowe na czosnek,ale później zauważyłem,że perz ukorzenił się też.
Piotrze , w zasadzie to uprawa zaczyna się od przygotowania stanowiska rok wcześniej . Chwastów wieloletnich takich jak perz , oset , mlecz moim zdaniem nie da się skutecznie zniszczyc inną metodą jak chemicznie ,np. Roundapem ... Uprawa gleby , np. glebogryzarka , często tylko jeszcze bardziej uszlachetnia chwasty , i powoduje szybsze ich rozkrzewienie . Samo odchwaszczanie wśród warzyw to masakra :? , ale teraz niestety chyba Cię to czeka ... A na kolejny sezon przyszykuj sobie teren w tym roku . Zresztą na późniejsze uprawy np. pomidor ,, ogórek zdążysz wypryskać chwasty wczesną wiosną .
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja miałam cały ogródek zaperzony, wystarczyło skopanie i wybranie ręczne kłącz perzu. Później już sporadycznie wyrastał, też wyjmowałam. Ale fakt, że to jest pracochłonne. Został tylko taki dziwny chwast, liście trochę podobne do szczawiu za to korzenie spiralne i bardzo długie - ale z mojej ziemi piaszczystej to się na szczęście dość łatwo wyjmuje.
zdzislaw
50p
50p
Od: 8 kwie 2007, o 21:24

Post »

Krycha pisze:a ja zbieram te główki powietrzne i sieję na wiosnę, mam potem takie ładne pojedyncze ząbki czosnku

Obrazek

A tak w ogóle to mi się dziś śnił czosnek, który ładnie powschodził. A jak jest to nie wiem , bo śnieg leży i ziemia zamarznieta
Amatorsko od kilku lat sadzę czosnek zimowy odmiany "harnaś" koniec października początek listopada. Bardzo dobrze się udaje. Pięknie rośnie, ma ładne główki, jest aromatyczny, dobrze się przechowuje. Wcześniej też próbowałem, sianie z główek powietrznych, sadziłem też czosnek wiosenny ale nigdy nie był taki jak zimowy. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wanderka
200p
200p
Od: 26 cze 2008, o 22:57

Post »

Czy taki organiczny w tesco nadda się do sadzenia? Bo nigdzie nie mogę dostać...
Awatar użytkownika
richu
50p
50p
Od: 15 paź 2010, o 21:57

Post »

Krycha - mam pytanie, jaka to odmiana że takie główeczki Ci rosną? Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 13:30

Post »

Ja jak zaczynałam przygodę z czosnkiem to poszłam do baby na bazar,kupiłam nasz prawdziwy polski i mam go z roku na rok.A na ten letni to jeszcze jest czas.Wszędzie zimno i śnieg leży a jak się ociepli to wszystko będzie można nabyć bez problemu :D
kwiaty łagodzą obyczaje
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07

Post »

richu pisze:Krycha - mam pytanie, jaka to odmiana że takie główeczki Ci rosną? Pozdrawiam.
Nie wiem jaka to odmiana, dostałam je od cioci, a ciocia ma pewnie xxx lat.
A rosną bo dostają dobrą ziemię i gdy sucho są podlewane. Co roku sadzę jesienią z 30 ząbków czosnku, mam z nich główki z ząbkami i główki nasienne, tak z torebkę od cukru, przechowuję je w lodówce tam gdzie warzywa, w tym roku mam w kartoniku po ryżu, domownicy pytali mnie czemu trzymam ryż w lodówce, tak się tymi pytaniami zasugerowałam, że o mało nie ugotowałam tych nasionek, po prostu nie zaglądając do torebki przechyliłam ją nad garnkiem, na szczęście nie wysypały się od razu.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
richu
50p
50p
Od: 15 paź 2010, o 21:57

Post »

Muszę przyznać że bardzo ciekawie wygląda, i na pierwszy rzut oka myślałem że to główka bez ząbków.
zdzislaw
50p
50p

Post »

wanderka pisze:Czy taki organiczny w tesco nadda się do sadzenia? Bo nigdzie nie mogę dostać...
Czosnek z tesco może być z importu, przeważnie z Chin. Najlepiej kupić na targu, lub w sklepie ogrodniczym, odmiany do nasadzeń wiosennych. Pozdrawiam
zdzislaw
50p
50p

Post »

Krycha pisze:
richu pisze:Krycha - mam pytanie, jaka to odmiana że takie główeczki Ci rosną? Pozdrawiam.
Nie wiem jaka to odmiana, dostałam je od cioci, a ciocia ma pewnie xxx lat.
A rosną bo dostają dobrą ziemię i gdy sucho są podlewane. Co roku sadzę jesienią z 30 ząbków czosnku, mam z nich główki z ząbkami i główki nasienne, tak z torebkę od cukru, przechowuję je w lodówce tam gdzie warzywa, w tym roku mam w kartoniku po ryżu, domownicy pytali mnie czemu trzymam ryż w lodówce, tak się tymi pytaniami zasugerowałam, że o mało nie ugotowałam tych nasionek, po prostu nie zaglądając do torebki przechyliłam ją nad garnkiem, na szczęście nie wysypały się od razu.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Taki czosnek rośnie w dwie strony, w główki w ziemi i w główki napowietrzne, dlatego nigdy nie będzie miał dobrze wykształconych główek w ziemi. Zawsze wyrywam pędy z główkami napowietrznymi, ale każdy robi jak uważa za stosowne. Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”