Ja obrywam w momencie pojawienia się, po co ma się wysilać w nasiona (ta główka na górze to nasionka) kosztem części podziemnej, wtedy czosnek tworzy ładne główki o dużych ząbkach.dorotaa pisze:Ja swój czosnek sadzę zawsze w listopadzie tak na początku ma o już wtedy małe korzonki i do wielkich mrozów zawsze zdąży się dobrze w ziemi zakorzenić.Przykrywam go jeszcze zgrabionymi na działce liśćmi i tak sobie zimuje do wiosny kiedy to po stopnieniu śniegu zgrabuję liście i cieszę się jego widokiem.Nie wiem tylko czy mu obrywać i kiedy te wyrośnięte na czubkach główki .Dodam,że sadzę go amatorsko w ilości około 300szt.
Czosnek zimowy cz.1
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czosnek zimowy
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Tak sadzę dużo,ale moja rodzinka wcina kromki z czosnkiem codziennie i do wielu potraw go dodaję.Ja niby też te główki obrywałam ,lecz nie wiedziałam ,że można je siać
wypróbuję .Jeszcze termin zbioru jest dla mnie nie do końca wiadomy (sadzę go dopiero drugi rok).W tamtym roku wykopywałam go gdzieś we wrześniu jak badyle były suche i główki rozlatywały się podczas wykopywania 

kwiaty łagodzą obyczaje
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

Trzeba przyglądać się cosnkowi..jeżeli sporo liści ma suchych to już trzeba wykopywac...
Ja trafiłam ze zbiorem czosnku idealnie..wykopywłama całe głoki i długo go miałam

- Piotr-eko
- 50p
- Od: 11 wrz 2009, o 01:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pierwszy raz zasadziłem czosnek na zimę,z ciekawości zaglądałem czy się chociaż ukorzenił -wszystko ok tylko jak wytępić perz,przed posadzeniem orałem potem glebogryzałka.Byłem pewien,że pole gotowe na czosnek,ale później zauważyłem,że perz ukorzenił się też.
- Krycha
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Piotrze , w zasadzie to uprawa zaczyna się od przygotowania stanowiska rok wcześniej . Chwastów wieloletnich takich jak perz , oset , mlecz moim zdaniem nie da się skutecznie zniszczyc inną metodą jak chemicznie ,np. Roundapem ... Uprawa gleby , np. glebogryzarka , często tylko jeszcze bardziej uszlachetnia chwasty , i powoduje szybsze ich rozkrzewienie . Samo odchwaszczanie wśród warzyw to masakraPiotr-eko pisze:Pierwszy raz zasadziłem czosnek na zimę,z ciekawości zaglądałem czy się chociaż ukorzenił -wszystko ok tylko jak wytępić perz,przed posadzeniem orałem potem glebogryzałka.Byłem pewien,że pole gotowe na czosnek,ale później zauważyłem,że perz ukorzenił się też.

-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja miałam cały ogródek zaperzony, wystarczyło skopanie i wybranie ręczne kłącz perzu. Później już sporadycznie wyrastał, też wyjmowałam. Ale fakt, że to jest pracochłonne. Został tylko taki dziwny chwast, liście trochę podobne do szczawiu za to korzenie spiralne i bardzo długie - ale z mojej ziemi piaszczystej to się na szczęście dość łatwo wyjmuje.
-
- 50p
- Od: 8 kwie 2007, o 21:24
Amatorsko od kilku lat sadzę czosnek zimowy odmiany "harnaś" koniec października początek listopada. Bardzo dobrze się udaje. Pięknie rośnie, ma ładne główki, jest aromatyczny, dobrze się przechowuje. Wcześniej też próbowałem, sianie z główek powietrznych, sadziłem też czosnek wiosenny ale nigdy nie był taki jak zimowy. Pozdrawiam
Czy taki organiczny w tesco nadda się do sadzenia? Bo nigdzie nie mogę dostać...
- richu
- 50p
- Od: 15 paź 2010, o 21:57
Krycha - mam pytanie, jaka to odmiana że takie główeczki Ci rosną? Pozdrawiam.
Ja jak zaczynałam przygodę z czosnkiem to poszłam do baby na bazar,kupiłam nasz prawdziwy polski i mam go z roku na rok.A na ten letni to jeszcze jest czas.Wszędzie zimno i śnieg leży a jak się ociepli to wszystko będzie można nabyć bez problemu 

kwiaty łagodzą obyczaje
- Krycha
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
Nie wiem jaka to odmiana, dostałam je od cioci, a ciocia ma pewnie xxx lat.richu pisze:Krycha - mam pytanie, jaka to odmiana że takie główeczki Ci rosną? Pozdrawiam.
A rosną bo dostają dobrą ziemię i gdy sucho są podlewane. Co roku sadzę jesienią z 30 ząbków czosnku, mam z nich główki z ząbkami i główki nasienne, tak z torebkę od cukru, przechowuję je w lodówce tam gdzie warzywa, w tym roku mam w kartoniku po ryżu, domownicy pytali mnie czemu trzymam ryż w lodówce, tak się tymi pytaniami zasugerowałam, że o mało nie ugotowałam tych nasionek, po prostu nie zaglądając do torebki przechyliłam ją nad garnkiem, na szczęście nie wysypały się od razu.

Uploaded with ImageShack.us
- richu
- 50p
- Od: 15 paź 2010, o 21:57
Muszę przyznać że bardzo ciekawie wygląda, i na pierwszy rzut oka myślałem że to główka bez ząbków.
-
- 50p
Czosnek z tesco może być z importu, przeważnie z Chin. Najlepiej kupić na targu, lub w sklepie ogrodniczym, odmiany do nasadzeń wiosennych. Pozdrawiamwanderka pisze:Czy taki organiczny w tesco nadda się do sadzenia? Bo nigdzie nie mogę dostać...
-
- 50p
Taki czosnek rośnie w dwie strony, w główki w ziemi i w główki napowietrzne, dlatego nigdy nie będzie miał dobrze wykształconych główek w ziemi. Zawsze wyrywam pędy z główkami napowietrznymi, ale każdy robi jak uważa za stosowne. PozdrawiamKrycha pisze:Nie wiem jaka to odmiana, dostałam je od cioci, a ciocia ma pewnie xxx lat.richu pisze:Krycha - mam pytanie, jaka to odmiana że takie główeczki Ci rosną? Pozdrawiam.
A rosną bo dostają dobrą ziemię i gdy sucho są podlewane. Co roku sadzę jesienią z 30 ząbków czosnku, mam z nich główki z ząbkami i główki nasienne, tak z torebkę od cukru, przechowuję je w lodówce tam gdzie warzywa, w tym roku mam w kartoniku po ryżu, domownicy pytali mnie czemu trzymam ryż w lodówce, tak się tymi pytaniami zasugerowałam, że o mało nie ugotowałam tych nasionek, po prostu nie zaglądając do torebki przechyliłam ją nad garnkiem, na szczęście nie wysypały się od razu.
Uploaded with ImageShack.us