Powolna metamorfoza

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Powolna metamorfoza

Post »

Twoje zdjęcie sprawiło, że poszłam oglądać swoje ciemierniki.
Biały w pączkach, różowy też, kolejny pod pryzmą śniegu odrzucanego z przejazdu :wink:
Krzyś "wgooglaj" sobie Lilypol - jest też i na alegroo. Wybór nawet większy niż w katalogu.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mariolu, dobrze, że o tym nie wiedziałem :wink: On chyba zresztą też :;230

Kasiu, jeszcze sobie muszę oczar molis lub japonica kupić, trochę więcej wrzośców, i kwitnienie będzie całoroczne :wink:

Elu, dzięki za pamięć. Ma tą lilię, chyba będę musiał się przemóc i kupić na allegro, bo właściciel Lilypolu jakoś nie chce się przemóc, żeby zrobić normalny sklep internetowy :roll: Mógłby chociaż swoją ofertę zamieścić :twisted:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bishop pisze: właściciel Lilypolu jakoś nie chce się przemóc, żeby zrobić normalny sklep internetowy :roll: Mógłby chociaż swoja ofertę zamieścić :twisted:
Zapowiedział w katalogu, że wczesną wiosną powinien się pojawić sklep internetowy .
Ja się muszę przemóc i wypełnić arkusz z zamówieniem od kilku osób :roll:
Sama się w to wrabiam. :wink:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Krzysiu jeśli chodzi o Stewartia pseudocamellia to Krysia Karo kiedyś pokazywała .. ma i z tego co pamietam to ładnie jej kwitła.. tylko zdaję się cena była zaskakująca..

Też mi się podoba :)
z uśmiechami Iza
u liski
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stewartię, przypadkiem (szukam tunelu foliowego, w rozsądnej cenie :roll: ) znalazłam w tym sklepie,
ale coś mi chodzi po głowie, że Tadeusz ją kupił gdzieś u nas, w pobliżu, dopytam, jeśli trzeba.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

bishop pisze:A gdybym zamiast "polski" napisał "tatrzański" to nie byłoby plamy :oops: ;:223
Krzychu miałeś sporo racji bo na Krywaniu Polaków spotkać można wcale nie rzadziej jak Słowaków i mamy do niego chyba jakieś specjalne względy, a Kościelec jest dość ryzykowny -prawie zero zabezpieczeń i przy minimalnym oblodzeniu lub deszczu to masakra
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

A smoki nie maja ciemiernika :( <karygodne zaniedbanie> ale też są za monarchią! :D

;:196 Bishopciu

Czyżby po latach wszelkich nasadzeń ozdobnych dużych i drobnych przyszedł czas na tunel foliowy? I praktyczne smaczne
warzywa i owoce?

TEZ TAK MAM :wink:

Morela jest ślicznym drzewkiem.......zdobnym,ekologicznym i smacznym[ brzoskwinia podobnie]Mam Twoją odmiane[2 rok] i liczę na owoce w tym sezonie :tan

cmokasy z gór

PS. Co Wy z tym Krywaniem? Romantyzm czy janosikowanie?
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

Smokini to może ja pierwszy się przyznam pozbójować by się chciało ale latka już nie te :;230
to mówię ja ZbigniewG (za siebie) ;:170
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Elu, zakupy lilii zrobione, w marcu mają przyjść. Dawno na aukcje nie zaglądałem, a tu się okazało, że zrobili coś w rodzaju sklepu. Można sobie domawiać w jednego sprzedawcy, a potem złożyć zbiorcze zamówienie. Więc przy okazji dokupiłem bylin u kogoś innego. Nasiona z e-pnosu dziś zamówione, więc teraz tylko czekam, aż wyzdrowieję, praca zawodowa mi trochę odpuści i wiosna nadejdzie. Może już za tydzień?

Izo, stewartia aż tak bardzo mnie nie kręci, przeglądając kiedyś jakąś xiążkę o krzewach przeczytałem, że podobna do kamelii. A że w zakamarkach pamięci gdzieś mi się kamelia pałętała, to stewartię dopisałem do listy "rośliny, którym się w wolnej chwili można przyjrzeć" :;230 Ta kamelia to chyba się raczej od "Damy kameliowej" pałętała, bo jest przecież tyle ładniejszych krzewów...

Smoku, warzywa sadzę i sieję od 3 lat, chociaż ich nie jadam. Cieszy samo wyhodowanie. Więc do tunelu jeszcze nie dorosłem.
W ubiegłym roku niewypałem okazał się bób (zdążył przejrzeć, zanim się zebrałem za zbieranie), brokuły (nie wyrosły), rodzynki brazylijskie (nie zdążyły), pomidory (nie miały warunków) i cebula (nie urosła). Za to cukinie musiałem rozdawać. W tym roku będą ogórki, kukurydza cukrowa, kalarepa, dynia, patisony, pomidory, marchew, fasola szparagowa i jakieś inne pierdoły. Będą siane i sadzone, niekoniecznie konsumowane :wink:

Zbigniewie, nie ciągnie mnie do zbójowania, ale podoba mi się brzmienie nazwy "Krywań". I dlatego go lubię, chociaż nigdy nie widziałem :wink:

A teraz trochę o woli życia:
Cebulki stały 2 lata w piwnicy w doniczce. Wiecznie o nich zapominałem po drodze na kompostownik. I raz, podlewając zimujące rośliny je też podlałem, a te od razu się zabrały do rośnięcia.
Sanseweria dostała troszkę wody, i też od razu się bierze do rozmnażania. To tałatajstwo chyba jest niezniszczalne :wink: Wody nie chce, ziemia byle jaka i przesuszona, a ta niezmordowanie się trzyma. Dobrze, że nie jest u nas chwastem :;230 Chociaż, z drugiej strony, gdyby zimowała to mogłaby robić za roślinę okrywową...
Kiedyś ją rozsadziłem w kilka małych doniczek, bo w jednej się nie mieściła. I bardzo szybko skolonizowała te doniczki. Próbuje wydawać każdemu, kto tylko zacznie rozmowę o kwiatkach, a i tak mi zostało jeszcze kilka. Na zdjęciu ta najbiedniejsza, niepodlewana od kilku miesięcy, ledwo trzymająca się korzeniami w przesuszonych resztach ziemi. Jak widać jej to nie przeszkadza:

Obrazek Obrazek

Żonie, która widziała, że czytam akurat xiążkę o bonzai wpadło pod portfel coś, co w sklepie postanowili nazwać "bonzai" :shock: . I przybył na parapecie taki śmieszny ludek, kolejna gęba do wyżywienia :;230

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Piękny zdrowy laur Krzysztof!
Mój coś podupad na zdrowiu..

Mówisz, że Sanseweria niezniszczalna?

hmm to czemu u mnie zgniła? :;230

Fajnie znów Cię widzieć :P
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Może ona woli mieć za sucho, niż za mokro?
Laur trafił właśnie z zimowego snu na parapet. Zastanawiam się, czy da się go rozdzielić, podobnie jak byliny? Idzie w cztery pnie, a to mi niepotrzebne...
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Witaj bishop wpadłam z rewizytą ,ale daj mi dwa tygodnie to nadrobię lekturę Twojego ogrodu ;:224 Zafascynowała mnie ta kamienna alejka mozna podkradać pomysły? Czy kasujesz opłaty za projekty autorskie :? Pozdrawiam Dana
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Bishop-fakt ta mała sanseweria którą mi podarowałeś w ubiegłym roku jest niezniszczalna,spada na beton(wprawdzie z parteru) i nic,rzadko podlewana i mnoży się....Gdybyś miał szczepkę laurową to bym przygarnęła chętnie.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dano, zostały Ci jeszcze 3 dni...
Żartuję, ;:136 nie da się na Forum przerobić wątków autorskich, ale polecam Wizytówki ogrodowe. Tam masz ogrody saute. Jeśli potrzebujesz przypraw, wtedy spróbuj archiwalnych wątków ogrodowych :wink:

Ewo, jeśli uda mi się go rozszczepić, to czemu nie...
Na razie nie podejmuje się prób. Najwyraźniej Liska go zauroczyła, i na krótkotrwały brak wody reaguje więdnięciem. :wink: Ciasno mu?

Nieczęsto zaglądam, z różnych powodów. Ale jak (jeśli) się skończą, to się pochwalę :)

U mnie kolory wiosny zaczęły się od krokusów, ale to było 2 tygodnie temu:
Obrazek

Teraz dawni modele już się pokładają w zmarszczkach, pałeczkę przejmuje nowe pokolenie. Przypadkowo ustawione jako drabina głupich? :wink: :
Obrazek

Skromnie kwitnie dereń, pierwsze kroki stawia wawrzynek, teren sonduje pierwszy z pierwiosnków...
Obrazek Obrazek Obrazek

Może i mają rację z ta swoją ostrożnością, bo Królowa śniegu potrafi kąsać:
Obrazek

A w międzyczasie stojąca w piwnicy róża się puściła. I trafiła do wazonu
Obrazek Obrazek

Wiem, że to wygląda jak łabędzi śpiew Prima Aprilis, ale nic na to nie poradzę. Dla ochłody wystawiłem puszczalską pod chmurkę. Może zacznie puszczać normalne pędy?
Obrazek
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Różne różności można już zobaczyć na Forum, ale kwitnącą różę 1 kwietnia pierwszy raz widzę.
Pocieszę Cię, że Twój wawrzynek i tak ma kilkakrotnie więcej kwiatków niż mój ;:224
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”