Ogródek Magdy:-) cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
magdala

Re: Ogródek Magdy:-) cz.2

Post »

Krysiu :wit

Tak ,to prawda -nasze miasto jakoś tak powoli rozkręca się ,jeśli chodzi o "zielony" handel :wink:

Dziewczyny z południa Polski piszą czasem o sadzonkach piwonii z kwiatami (?!) -ja czegoś takiego nie spotkałam.
Pisałaś u siebie ,że w Renku -na targach widziałaś takowe ?

Co ze starą działką? No właśnie -ja myślę ,że trzeba ją będzie jednak komuś przekazać (sprzedać?).
Nie damy rady (myślę ,że nawet nie będę już miała motywacji),żeby uprawiać obydwa ogródki.
Ale roślin to wezmę sporo! Oczywiście oprócz takich ,których wcale nie chcę(np. nawłoci :evil: )
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madzik, tutaj nawłoci mamy dostatek. :;230
Spokojnie możesz ją zostawić. :lol:
Kiedy jeszcze miałam łysy ogródek, to zachwycały mnie jej kiście kwiatowe i byłam szczęśliwa,
gdy przypadkiem mi się sama zasiała. ;:170
Tylko później mordowałam się, aby ją wykarczować. ;:14

Takie piwonie bywały na targach "Grajmy w zielone",
które od jakiegoś czasu odbywają się w Renku co roku w połowie maja.

Były dosyć drogie, ale przynajmniej widać było , co się kupuje.
Swoją kupiłam w Leroyu, z etykietą, na której był kwiat fioletowy, a później zakwitła na bordowo. ;:109
Za to o połowę taniej. :lol:

:wit
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nawłoć jest super :wit moja jest niska i nie rozpełza. Pięknie kwitnie koło fioletowych astrów i wilczomlecza migdałolistnego.
magdala

Post »

Nawłoć jest nie-super :evil: Mam na myśli tę pospolitą ,wysoką...

No i ???? ;:109

(pytam o termin spotkania....)

upssss....
Myślałam ,że jestem w "Kaszubskich pogaduchach " :;230
Właśnie w takim stanie umysłu jestem jak wrócę z pracy w piątek lub czasem w sobotę :( (dzisiaj też niestety musiałam być)
Dlatego dla mnie to byłby najlepszy np. ...poniedziałek
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dla mnie też może być poniedziałek, zapodałam nowy termin w pogaduszkach. :wit
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Madziu - ja do Twego kanarka z odsieczą, bo może nasze doświadczenie Wam pomoże.

otóż jakiś miesiac temu przerabialiśmy taką historię - nasz kanarek przestał śpiewać, zaczął chrypiec. Google zaprowadziło nas do paru stron poświęconych kanarkom, gdzie przeczytaliśmy o specyfiku pod nazwą iwomektryna, który stosuje sie u bydła hodowlanego, ale dwie kropelki na skórę pod skrzydełkiem u kanarka pomogązwalczyć pasożytnicze pajęczaki, które mogą być przyczyna takich niedomagań. I wiesz co, to zadziałało...co prawda, przeżyliśmy chwilę grozy, bo strzykawka, w której mieliśmy lek miała tak iskok, że wpakowałam na biednego kanarka cały mililitr, i już myślałam, że tego nie przeżyje - sapał i nie mógl wstać przez kilka godzin. jednak organizm sobie na całe szczęście poradził i teraz mały śpiewa coraz ładniej :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

Bardzo dawno u ciebie nie byłam :oops: Poczytałam sobie o twoich perypetiach z dzikami, coś je musi zwabiać do twojego ogrodu, że tak ryją. Piękną masz tę biała hortensję Annabella. Fajnie jest móc tworzyć nowy ogród korzystać z dorosłych sadzonek. Nie obawiaj się o brak czasu. Ja jestem w swoim ogrodzie tylko 2 i pół dnia w tygodniu, a jednak daję radę. Dasz i ty ;:108
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
magdala

Post »

O kurczę (a raczej ...o kanarek !!) :shock:
W życiu nie pomyślałabym. Agnieszko ,dzięki serdeczne za radę :D
Tylko ten nasz jest bojaźliwy ,trzeba będzie go złapać na siłę z tymi kropelkami....

Iwonko :wit
W sumie to racja- zwłaszcza jak ma się działkę z daleka od domu (tak ,jak ja do tej pory)
to czasu na niej spędza się jeszcze mniej.
A już sobie wyobrażam taki poranny obchód własnego ogródka... :tan
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Madziu, my tego wszystkiego nie wiedzieliśmy - nie bardzo można znaleźć weterynarza, który znałby sie na kanarkach, więc pozostają kontakty z pasjonatami i korzystanie z ich wiedzy :-) W tym przypadku akurat zadziałało.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Magdo jeden ogródek wystarczy, nie ma sensu stracić zdrowie i wcale nie móc pracować w ogródku.Zabieraj co się da .
magdala

Post »

Witaj Grażynko :wit
Bardzo miło było poznać Cię osobiście :D

Co do działek -na pewno nie dam rady "obskoczyć" obydwu -chociaż mój mąż twierdzi,
że jest to możliwe :| Tylko po co ?

Jutro wielki dzień - wytyczanie domku przez geodetę... ;:138
a w następnych dniach koparka i te inne sprawy.
Bardzo się cieszę ,ale mam też wiele obaw- przed nami niełatwy okres....
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Widziałam Cię, widziałam! Blondynka z taaakimi oczami! :shock: :wink:
Nawet nie musiałam czytać podpisów, taka domyślna jestem... no!

Ech... trudny okres przed Wami - ale i piękny... i niesamowicie emocjonujący. Będzie dobrze ;:196
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Cześć Magdo i odwiedzający! Dotarłam do ostatniej strony wątku (ale tylko części 2, nie ma szans na więcej dzisiaj, bo strasznie dużo postów napisałyście).Cieszę się, ze mogłyśmy się poznać i mam nadzieję, że spotkań będzie więcej, na pewno na targach w Renku! :D
Bardzo pięknie jest na Twojej działce, a połowę roślin też chciałabym mieć i postaram się kiedyś spełnić te marzenia!
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
magdala

Post »

Witaj Agatko :wit

Gosieńko :D Ty to jesteś dobry śledczy .... Tak -spotkanie było bardzo sympatyczne ,ale za krótkie.
Na pewno nasze pomorskie towarzystwo spotka się jeszcze nie raz!

Dzisiaj ,jak przystało na 21 marca , pogoda przecudowna! ;:3

Wstyd ,ale jeszcze nie miałam okazji popatrzeć ,co wyrasta spod ziemi na mojej działce (oprócz dziczych
wykopków ,których jestem pewna :evil: )
-----------------------------------------------------------------------------
Dzisiaj jestem bardzo zadowolona,bo rozpoczęłam zaległy tygodniowy urlop i mam taką listę
spraw do pozałatwiania ,że ech! Oczywiście wizyta na działce też jest wśród tych spraw.

Moje zadowolenie wzrasta jeszcze z wiadomych powodów,bo działka nr 2 została brutalnie rozkopana ;:138 ,
ale tym razem nie mam nic przeciwko temu :D Ponieważ te dziury zamienią się w fundamencik domu...
Jak to cieszy! Wczoraj pojechaliśmy na kontrolę ,czy nic przez weekend nie zostało
buchnięte , siedliśmy sobie na surowych deskach ,w miejscu gdzie będzie nasz taras i wyobrażaliśmy sobie
jak to będzie.... A właściwie - było .
Nie trzeba wyobraźni- moje sosny wokół ,słońce ,ptaszki ....

Szczerze powiem ,że najbardziej cieszy mnie ten przyszły ogród ,już chyba wiem ,które miejsce będzie moim ulubionym :D
Dzisiaj wieczorem może wrzucę jakieś zdjęcie ,bo wszystkie są w telefonie mojego męża.
-----------------------------------------------------------------------------------
Ze spraw roślinnych- posiane Heliotropy i Lobelie pną się do góry .
Siałam też biały tytoń ,ale nie wzeszły nasiona , może były za stare. bo sprzed 2 sezonów?
-----------------------------------------------------------------------------------
Nadal rozglądam się za dobrym źródłem piwoniowym
Przez rodzinkę zamówiłam sobie z Anglii katalog roślin z firmy Binny Plants.
Oni specjalizują się w Piwoniach , mają takie w normalnej cenie ,ale mają też baaardzo drogie.
Nie wiem czy kiedykolwiek zdecyduję się tam na zakup ,ale chciałam się zorientować w odmianach.
-------------------------------------------------------------------------------------
Na ich stronie natomiast trafiłam też na książkę ,którą zamówiłam sobie przez Empik :
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Będę ją mieć dopiero w kwietniu ,to taki mój prezent dla siebie samej ;:109

W internecie strasznie trudno jest zidentyfikować poszczególne odmiany, bo pod tą samą nazwą
wyskakują różne opisy i zdjęcia ,a poza tym co książka ,to książka ,prawda?

Co do ziemi na nowej działce- jest całkiem ,całkiem . Jest raczej gliniasta ,ale nie aż tak ,jak na mojej
działeczce ogrodniczej- to dobrze ,bo do takiej uprawy roślin jestem przyzwyczajona.

Dużo piszę ,zdjęć nie mam -postaram się poprawić dzisiaj lub jutro :wit
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Cześć Magda, zazdroszczę Ci tego drugiego ogrodu 8-) A to dlatego że z ogrodem jest chyba jak z domem, pierwszy dla wroga... no może nie tak do końca. Doświadczenia z pierwszego ogrodu teraz zaprocentują na całego. Ja w swoim ogrodzie pewnych rzeczy już nie odkręcę. No chyba że wygram w totka i będę miała na ogrodników :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”