Storczykowa Chatka

Zablokowany
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczykowa Chatka

Post »

Tomku,dziękuję :wink: .
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko jak byłam w szpitalu to mój M ją podlał bo myślał że to zwykły kwiatek i tak w ciągu 2 tygodni 3 razy więc korzonki poszły i teraz ją reanimuję dosłownie ..
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Celinko jeśli tylko o korzonki chodzi, to o reanimację u Ciebie jestem spokojna ;:108 . Moja też była bez korzonków, a kupiłam ja w złym czasie, a Ty masz wiosnę i ;:3 do pomocy. Celinko, będzie dobrze ;:108 .

Teraz mam takie pytanie:co myślicie o tym, że storczyki są w naturalnym środowisku pasożytami ? Później wyjaśnię o co mi chodzi.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko raczej są epifitami, lub saprofitami.

cytat
Epifit roślina rosnąca na innej roślinie, ale nie prowadząca pasożytniczego trybu życia. Korzysta z innego gatunku jako podpory, a odżywia się samodzielnie. Wyrasta w miejscach, gdzie gromadzi się martwa materia organiczna (np. w kącie gałęzi/pędu) lub osiedla się na pędach innych roślin, a składniki odżywcze i wodę pobiera z powietrza lub opadów.

Saprofity cudzożywne organizmy pobierające energię i elektrony z martwych szczątków organicznych. Są reprezentowane przez liczne drobnoustroje (bakterie, grzyby), a także rośliny wyższe .

czyli według tych regułek nie są pasożytami.
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Celinko, jesteś wielka. ;:180 ;:180 ;:180

Wyjaśnię teraz o co mi chodziło. Uczęszczając jakiś czas temu na kurs florystyczny, miałam konflikt z panią instruktorką, która stwierdziła,że storczyki są pasożytami tak np jak jemioła. Opowiadała jeszcze inne bzdury np o podlewaniu, ale ja po pierwszym incydencie, nie miałam już ochoty na podważanie jej autorytetu.Mamy nieraz pretensje do kwiaciarek, a czy one są winne,że mają niedouczone nauczycielki ? :roll:
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2007, o 00:18

Post »

Lucynko super to ja muszę poszukać u mnie po sklepach takich fajnych małych osłonek :)
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki :)
Moje kaktusiki:)
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lucynaf pisze:Celinko, jesteś wielka. ;:180 ;:180 ;:180
E tam...... Lucynko akurat biologia była moim konikiem w szkole chciałam pracować jako botanik gdzieś w laboratorium.. marzenie niestety się nie spełniło, ale nie o to chodzi, wiadomości zostały, i myslę że masz rację czasami niedouczeni ludzie, nawet nie zadają sobie trudu żeby sprawdzić co i jak! i wciskają ciemnotę która idzie dalej, mnie jak ktoś prostuje , to zazwyczaj sprawdzam czy naprawdę ma rację jak ma to się cieszę ze znowu wiem coś więcej...Jakby storczyki te popularne były pasożytami to czyżby można ich było reanimować w kamieniach ? co one by z kamieni jadły ??
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Aga , szukaj, szukaj, a pewnie i inne rzeczy znajdziesz ;:224

Celinko, szkoda, że to marzenie Ci się nie spełniło, ale takie życie...
Po niezbyt miłej dyskusji z tą panią, szukałam informacji na temat ''naszego pasożyta'', ale nie znalazłam nigdzie potwierdzenia jej słów. Na drugi dzień, ona z wyższością mnie poinformowała, że sprawdzała i jest tak jak powiedziała. Stwierdziłam tylko już na '' odczepnego'', że widocznie mamy sprzeczne informacje. Nie dawało mi to jednak spokoju, stąd moje pytanie na, które mi odpowiedziałaś ;:180 .

Dziś przekroczyłam magiczną liczbę 50 ;:223 i mam 51 storczyków. Naprawdę było to nie zamierzone ;:224 W gąszczu, przekwitniętych, różnych kwiatów, mignęło mi coś żółtego, okazało się, że to ułamany pędzik z trzema kwiatuszkami leży wśród liści.Jest w złym stanie, ale jeśli ;:3 pomoże, damy radę. Może później wstawię zdjęcie i napiszę więcej, bo teraz chcę sprawdzić co u Was :D :D :D
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Lucyna gratuluję 51 storczyka w kolekcji ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Justynko, dziękuję ;:108 . Mam po prostu słabość,do tych biednych kwiatów, które są już jednym korzonkiem w kompoście :roll: .
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

To moja dzisiejsza zdobycz, a raczej ona zdobyła mnie. ;)

Obrazek
Obrazek

Te właśnie kwiatuszki dojrzałam kątem oka wśród masy zielonych liści. Kiedy wzięłam go do ręki zobaczyłam ułamany koniec pędu z pięknymi żółtymi kwiatuszkami. Widziałam, że nie ma ani jednego zdrowego korzenia w doniczce, ale już trzymałam portfel w ręce. ;) W domu po rozpakowaniu zobaczyłam, że ma trzy skrócone pędy z odbiciami z oczek i jednego dość dużego nowego pędzika ;:49 ;:48 ;:50

Obrazek

Tu już po przesadzeniu, podczas spa :D
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Listeczki trochę odwodnione ale powinny dojść do siebie :) jak będziesz je tak okładać mokrmi ręczniczkami :) gratuluję przekroczenia 50 :D moja kolekcja też oscyluje wokół tej liczby ;) ale teraz stop nie mam miejsca ;:108
Awatar użytkownika
akwarybka
500p
500p
Od: 23 maja 2010, o 01:00

Post »

Nowość ma cudny kolorek ;:3 Z Twoja opieką szybko dojdzie do siebie i odwdzięczy Ci się za uratowanie życia ;:196
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Celinko ;:196 ,u mnie miejsce już dawno się skończyło :( ,nie wykombinuję go więcej, ale mogę jeszcze jakieś nosidełko wymyślić i nosić je na plecach. :;230

Basiu,bardzo mi miło, że zajrzałaś do mnie ;:108 .Twój wątek śledzę od dawna, ale ;:175 .Oczarowała mnie Twoja nowość ze spotkania i piękne ostatnie nabytki. Zaraz ;:65 do Ciebie, z oficjalną wizytą :wink: .
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ratuj tego biedulka ;) Śliczne ma kwiatuszki ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Zablokowany