Storczykowa Chatka
- trzynastka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczykowa Chatka
Lucynko jak byłam w szpitalu to mój M ją podlał bo myślał że to zwykły kwiatek i tak w ciągu 2 tygodni 3 razy więc korzonki poszły i teraz ją reanimuję dosłownie ..
- lucynaf
- 1000p
- Od: 30 sty 2011, o 17:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Celinko jeśli tylko o korzonki chodzi, to o reanimację u Ciebie jestem spokojna
. Moja też była bez korzonków, a kupiłam ja w złym czasie, a Ty masz wiosnę i
do pomocy. Celinko, będzie dobrze
.
Teraz mam takie pytanie:co myślicie o tym, że storczyki są w naturalnym środowisku pasożytami ? Później wyjaśnię o co mi chodzi.

Teraz mam takie pytanie:co myślicie o tym, że storczyki są w naturalnym środowisku pasożytami ? Później wyjaśnię o co mi chodzi.
- trzynastka
Lucynko raczej są epifitami, lub saprofitami.
cytat
Epifit roślina rosnąca na innej roślinie, ale nie prowadząca pasożytniczego trybu życia. Korzysta z innego gatunku jako podpory, a odżywia się samodzielnie. Wyrasta w miejscach, gdzie gromadzi się martwa materia organiczna (np. w kącie gałęzi/pędu) lub osiedla się na pędach innych roślin, a składniki odżywcze i wodę pobiera z powietrza lub opadów.
Saprofity cudzożywne organizmy pobierające energię i elektrony z martwych szczątków organicznych. Są reprezentowane przez liczne drobnoustroje (bakterie, grzyby), a także rośliny wyższe .
czyli według tych regułek nie są pasożytami.
cytat
Epifit roślina rosnąca na innej roślinie, ale nie prowadząca pasożytniczego trybu życia. Korzysta z innego gatunku jako podpory, a odżywia się samodzielnie. Wyrasta w miejscach, gdzie gromadzi się martwa materia organiczna (np. w kącie gałęzi/pędu) lub osiedla się na pędach innych roślin, a składniki odżywcze i wodę pobiera z powietrza lub opadów.
Saprofity cudzożywne organizmy pobierające energię i elektrony z martwych szczątków organicznych. Są reprezentowane przez liczne drobnoustroje (bakterie, grzyby), a także rośliny wyższe .
czyli według tych regułek nie są pasożytami.
- lucynaf
- 1000p
Celinko, jesteś wielka.
Wyjaśnię teraz o co mi chodziło. Uczęszczając jakiś czas temu na kurs florystyczny, miałam konflikt z panią instruktorką, która stwierdziła,że storczyki są pasożytami tak np jak jemioła. Opowiadała jeszcze inne bzdury np o podlewaniu, ale ja po pierwszym incydencie, nie miałam już ochoty na podważanie jej autorytetu.Mamy nieraz pretensje do kwiaciarek, a czy one są winne,że mają niedouczone nauczycielki ?

Wyjaśnię teraz o co mi chodziło. Uczęszczając jakiś czas temu na kurs florystyczny, miałam konflikt z panią instruktorką, która stwierdziła,że storczyki są pasożytami tak np jak jemioła. Opowiadała jeszcze inne bzdury np o podlewaniu, ale ja po pierwszym incydencie, nie miałam już ochoty na podważanie jej autorytetu.Mamy nieraz pretensje do kwiaciarek, a czy one są winne,że mają niedouczone nauczycielki ?

Lucynko super to ja muszę poszukać u mnie po sklepach takich fajnych małych osłonek 

Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki
Moje kaktusiki:)
Moje storczyki

Moje kaktusiki:)
- trzynastka
E tam...... Lucynko akurat biologia była moim konikiem w szkole chciałam pracować jako botanik gdzieś w laboratorium.. marzenie niestety się nie spełniło, ale nie o to chodzi, wiadomości zostały, i myslę że masz rację czasami niedouczeni ludzie, nawet nie zadają sobie trudu żeby sprawdzić co i jak! i wciskają ciemnotę która idzie dalej, mnie jak ktoś prostuje , to zazwyczaj sprawdzam czy naprawdę ma rację jak ma to się cieszę ze znowu wiem coś więcej...Jakby storczyki te popularne były pasożytami to czyżby można ich było reanimować w kamieniach ? co one by z kamieni jadły ??lucynaf pisze:Celinko, jesteś wielka.![]()
![]()
![]()
- lucynaf
- 1000p
Aga , szukaj, szukaj, a pewnie i inne rzeczy znajdziesz
Celinko, szkoda, że to marzenie Ci się nie spełniło, ale takie życie...
Po niezbyt miłej dyskusji z tą panią, szukałam informacji na temat ''naszego pasożyta'', ale nie znalazłam nigdzie potwierdzenia jej słów. Na drugi dzień, ona z wyższością mnie poinformowała, że sprawdzała i jest tak jak powiedziała. Stwierdziłam tylko już na '' odczepnego'', że widocznie mamy sprzeczne informacje. Nie dawało mi to jednak spokoju, stąd moje pytanie na, które mi odpowiedziałaś
.
Dziś przekroczyłam magiczną liczbę 50
i mam 51 storczyków. Naprawdę było to nie zamierzone
W gąszczu, przekwitniętych, różnych kwiatów, mignęło mi coś żółtego, okazało się, że to ułamany pędzik z trzema kwiatuszkami leży wśród liści.Jest w złym stanie, ale jeśli
pomoże, damy radę. Może później wstawię zdjęcie i napiszę więcej, bo teraz chcę sprawdzić co u Was

Celinko, szkoda, że to marzenie Ci się nie spełniło, ale takie życie...
Po niezbyt miłej dyskusji z tą panią, szukałam informacji na temat ''naszego pasożyta'', ale nie znalazłam nigdzie potwierdzenia jej słów. Na drugi dzień, ona z wyższością mnie poinformowała, że sprawdzała i jest tak jak powiedziała. Stwierdziłam tylko już na '' odczepnego'', że widocznie mamy sprzeczne informacje. Nie dawało mi to jednak spokoju, stąd moje pytanie na, które mi odpowiedziałaś

Dziś przekroczyłam magiczną liczbę 50

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Lucyna gratuluję 51 storczyka w kolekcji 

- lucynaf
- 1000p
Justynko, dziękuję
. Mam po prostu słabość,do tych biednych kwiatów, które są już jednym korzonkiem w kompoście
.

- lucynaf
- 1000p
To moja dzisiejsza zdobycz, a raczej ona zdobyła mnie. ;)

Te właśnie kwiatuszki dojrzałam kątem oka wśród masy zielonych liści. Kiedy wzięłam go do ręki zobaczyłam ułamany koniec pędu z pięknymi żółtymi kwiatuszkami. Widziałam, że nie ma ani jednego zdrowego korzenia w doniczce, ale już trzymałam portfel w ręce. ;) W domu po rozpakowaniu zobaczyłam, że ma trzy skrócone pędy z odbiciami z oczek i jednego dość dużego nowego pędzika ;:49

Tu już po przesadzeniu, podczas spa

Te właśnie kwiatuszki dojrzałam kątem oka wśród masy zielonych liści. Kiedy wzięłam go do ręki zobaczyłam ułamany koniec pędu z pięknymi żółtymi kwiatuszkami. Widziałam, że nie ma ani jednego zdrowego korzenia w doniczce, ale już trzymałam portfel w ręce. ;) W domu po rozpakowaniu zobaczyłam, że ma trzy skrócone pędy z odbiciami z oczek i jednego dość dużego nowego pędzika ;:49

Tu już po przesadzeniu, podczas spa

- trzynastka
Listeczki trochę odwodnione ale powinny dojść do siebie
jak będziesz je tak okładać mokrmi ręczniczkami
gratuluję przekroczenia 50
moja kolekcja też oscyluje wokół tej liczby ;) ale teraz stop nie mam miejsca 

- akwarybka
- 500p
- Od: 23 maja 2010, o 01:00
Nowość ma cudny kolorek
Z Twoja opieką szybko dojdzie do siebie i odwdzięczy Ci się za uratowanie życia 

- lucynaf
- 1000p
Celinko
,u mnie miejsce już dawno się skończyło
,nie wykombinuję go więcej, ale mogę jeszcze jakieś nosidełko wymyślić i nosić je na plecach.
Basiu,bardzo mi miło, że zajrzałaś do mnie
.Twój wątek śledzę od dawna, ale
.Oczarowała mnie Twoja nowość ze spotkania i piękne ostatnie nabytki. Zaraz
do Ciebie, z oficjalną wizytą
.

Basiu,bardzo mi miło, że zajrzałaś do mnie

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Ratuj tego biedulka ;) Śliczne ma kwiatuszki