"Kaktusowe Rozmówki..."
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: "Kaktusowe Rozmówki..."
Popraw tego Jacka z małej litery bo wstyd

- darekcn42
- 1000p
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wodzu człowiek nie maszyna, pomylić się może. Staram się poprawiać ewentualne błędy, ale z pośpiechu wszystko się zdarzyć może... Poza tym wstyd to kraść...
Przepraszam Bardzo Jacku za pomyłkę...
Przepraszam Bardzo Jacku za pomyłkę...
Pozdrawiam, Darek.
- gnet
- 500p
- Od: 13 wrz 2010, o 23:02
- Kontakt:
Wybaczam
Normalnie rozwaliliście mnie na łopatki.

- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Znalazłem dzisiaj interesującego selenicereusa kwitnącego na czerwono:
http://cgi.ebay.pl/Kakteen-Kaktus-Selen ... 500wt_1156
Ciekawe z czym (jakim rodzajem) można skrzyżować takiego S. grandiflorus by uzyskać barwnie kwitnącą hybrydę
Selenicereus należy do rodziny Cactaceae także... Choć zanim ja się doczekam kwiatów na swoim to pewnie musi minąć kilka lat chyba, że kupię na eBay'u starszy okaz :P
http://cgi.ebay.pl/Kakteen-Kaktus-Selen ... 500wt_1156
Ciekawe z czym (jakim rodzajem) można skrzyżować takiego S. grandiflorus by uzyskać barwnie kwitnącą hybrydę

- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Czerwone kwiaty to z Heliocereus sp. ;)
Ogólnie z selenicereusem można otrzymać parę krzyżówek: Seleniphyllum, Seleliocereus, możliwe, że hylocereus x selenicereus.
Ogólnie z selenicereusem można otrzymać parę krzyżówek: Seleniphyllum, Seleliocereus, możliwe, że hylocereus x selenicereus.
Pozdrawiam, Aleksander
- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Rzeczywiście piękny kwiat. Znalazłoby się na takiego miejsce. 

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- Artur89
O tak, słyszeliśmy
Sam miałem plany jego zdobycia już w Chrudimiu ale na takowego nie natrafiłem, potem doszły hybrydy i jakoś tak wszystkie inne rodzaje zeszły na dalszy plan... Od niedawna ponownie zachorowałem na echinocereusy, tym razem dla ich cierni, szczególnie E. lindsayi (który na marginesie posiadam) czy E. nicholii i E. engelmannii:
Echinocereus nicholii

Echinocereus engelmannii

Jak się później okazało zdjęcia nie były wykonywane w szklarni Pavlicka (nie ta lokalizacja) a u Prohazki o ile się nie mylę... W dzielnicy willowej nie tak daleko od budynku w, którym odbywa się coroczne zamknięcie sezonu.

Echinocereus nicholii

Echinocereus engelmannii

Jak się później okazało zdjęcia nie były wykonywane w szklarni Pavlicka (nie ta lokalizacja) a u Prohazki o ile się nie mylę... W dzielnicy willowej nie tak daleko od budynku w, którym odbywa się coroczne zamknięcie sezonu.
- darekcn42
- 1000p
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
No to ja może napisze kilka słów na temat ,,Astrophytum" caput-medusae. Właściwie osobiście nie zaliczam tej rośliny do Astrophytum z tego względu, że podobieństwem do Astrophytum są tylko cętki na korpusie i miejsce występowania np. A. myriostigma. Więcej podobieństw nie widzę... Dlatego roślina powinna być zaliczana wg mnie do nowego rodzaju Digitostigma caput-medusae. To taki nowoczesny kaktus, jednak nie krzyżuje się z żadnym astrofytów... Zaszczepiona na innym Astrophytum czasami tworzy chimery, ale nic poza tym. Ów chimery można zobaczyć w galerii na stronie Piotra Licznerskiego. Roślina posiada rzepowaty korzeń z którego wyrastają brodawki. kolor kwiatu może być zielonkawo-żółty, żółty, bądź co rzadziej spotykane różowy. Kwiat owszem podobny jest do kwiatów Astrophytum, nasiona natomiast trochę się różnią wyglądem. Można hodować roslinkę zarówno na własnych korzeniach jak i szczepiona. Lubi słoneczko, ale nie toleruje zimowania w całkowitej suszy... Trzeba ją przez zimę skromnie podlewać, tak aby substrat doszczętnie nie wysychał. Grozi to śmiercią rośliny. Substrat przepuszczalny. Do swoich robię substracik składający się ze żwiru, gliniastego piasku ze skromną domieszką ziemi ogrodowej.
Czy ktoś chce jeszcze coś wiedzieć na temat tej roślinki?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam, Darek.
- Delete
Rzeczywiście kłujący.
Nawet mój kot by się bał do niego zbliżyć. Jakbym wczoraj nie zauważył to mi siewki Orbea variegata zeżarł.
Ja w tym sezonie chyba nawiążę kontakt z panem Waldkiem z Oławy. Może będzie miał jakieś ładne rebucje na sprzedaż, a do Oławy rzut beretem, bo 20km.
Darku, chyba wszystko opisałeś. Ogólnie cudak z niego.

Ja w tym sezonie chyba nawiążę kontakt z panem Waldkiem z Oławy. Może będzie miał jakieś ładne rebucje na sprzedaż, a do Oławy rzut beretem, bo 20km.
Darku, chyba wszystko opisałeś. Ogólnie cudak z niego.

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- Artur89
Władek z tego co mi wiadomo to siedzi raczej w sulkach 

- Delete
A nie Waldek ma na imię?
Wnioskując po zdjęciach kolekcji, zwykłe rebucje też ma w swojej kolekcji, ale mówiąc rebucje miałem na myśli również sulki. Fajnie by mieć taki dywan kwiatowy co roku. 

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Wydaje mi się, że w przypadku Digitostigma to właśnie kwiaty i nasiona są najbardziej podobne do Astrophytum i to jest powód włączenia tej roślinki przez niektórych autorów właśnie do tego rodzaju.darekcn42 pisze:No to ja może napisze kilka słów na temat ,,Astrophytum" caput-medusae. Właściwie osobiście nie zaliczam tej rośliny do Astrophytum z tego względu, że podobieństwem do Astrophytum są tylko cętki na korpusie i miejsce występowania np. A. myriostigma. Więcej podobieństw nie widzę... Dlatego roślina powinna być zaliczana wg mnie do nowego rodzaju Digitostigma caput-medusae. To taki nowoczesny kaktus, jednak nie krzyżuje się z żadnym astrofytów... Zaszczepiona na innym Astrophytum czasami tworzy chimery, ale nic poza tym. Ów chimery można zobaczyć w galerii na stronie Piotra Licznerskiego. Roślina posiada rzepowaty korzeń z którego wyrastają brodawki. kolor kwiatu może być zielonkawo-żółty, żółty, bądź co rzadziej spotykane różowy. Kwiat owszem podobny jest do kwiatów Astrophytum, nasiona natomiast trochę się różnią wyglądem. Można hodować roslinkę zarówno na własnych korzeniach jak i szczepiona. Lubi słoneczko, ale nie toleruje zimowania w całkowitej suszy... Trzeba ją przez zimę skromnie podlewać, tak aby substrat doszczętnie nie wysychał. Grozi to śmiercią rośliny. Substrat przepuszczalny. Do swoich robię substracik składający się ze żwiru, gliniastego piasku ze skromną domieszką ziemi ogrodowej.
Pozdrawiam.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89
Hehe fakt Waldek, nie wiem skąd mi się ten Władek przyplątał
Ma nawet i jedną hybrydę Echinopsis