Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.3

Post »

COMCIU jak się sieje minę .Wiem ,że można je robić ,ale siać . :wink: ;:224 :;230
x-d-a

Post »

Jolu, i dlatego właśnie nie lubię nazwy "mina lobata" :evil: O ile ładniej brzmi: "powój gwiezdny"...

Mariolko, powodzenia w uprawie! Ja w tym roku myślę o nasturcji kanaryjskiej, albo może jeszcze znajdę jakieś inne, ciekawe pnącze :?:

Siberio, ja uprawiam tunbergię w ogrodzie, ale nie w gruncie, tylko w donicach, których mam sporo porozstawianych w różnych miejscach :P Jest niezawodna, rośnie nie za wielka, ale bardzo obficie kwitnie...Można ją puścić po kratce do góry, albo w dół...

Keetee, nie, nie próbowałam :( Słyszałam o zimowaniu kobei, ale tunbergii - chyba nie. Ale spróbować można :D
Dzięki za miłe słowa ;:196

Jolu, chętnie bym kupiła jakąś inną tunbergię, ale nigdy na takową nie trafiłam...Zawsze mam tę tradycyjną, ale tak ją lubię, że jako jedyną roślinkę -sieję co roku :wink:

Grzesiu, kobei też już podziękowałam ;:224 Podobnie wilcowi, który otwierał kwiatki tylko wieczorem...Może nasturcja kanaryjska, może groszek pnący?
Podoba Ci się moja koneweczka? Ja mam tylko taką jedną...U Ciebie to dopiero jest piękna kolekcja!

Teresko, witaj na forum! Na pewno szybciutko wszystkiego się nauczysz, a życzliwe forumki chętnie Ci we wszystkim pomogą :P

Dorotko, nasionka tunbergii są dosyć popularne, więc bez problemu dostaniesz je w ogrodniczym. Ja polecam Ci tę roślinkę z całego serca ;:167 Jak zresztą wszystkie pnącza, nie tylko jednoroczne, które uwielbiam!

Kasiu, tunbergia jest bezproblemowa, więc skoro wykiełkowała Ci już i ma 10 cm, to z pewnością wyrosną Ci piękne roślinki :lol:

Lubicie pnącza :?: Ja też!

Obrazek Obrazek
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

tunbergię czerwoną znalazłam tu http://www.florini.pl i mnie oczarowała...,zamówiłam jedną :wink:
i tam jest informacja ,ze mozna ja przechowac
jest tam z reszta cała masa cudnych roslin ;:224
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lubimy pnącza, lubimy :tan
Piękne są te twoje okazy :wit
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Daluś u Ciebie pnącza są bardzo dorodne i piękne. Ja uwielbiam clematisy, i zachwyt mnie ogarnia jak widzę takie ukwiecone cudeńka :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Brrrr....diabelnie zimno, a jak u Ciebie ?
Ja póki co rozgrzewam się takimi widokami - http://www.ogrodowisko.pl/artykuly/104- ... 010/photos
Grażyna.
kogro-linki
x-d-a

Post »

Grażynko, u mnie też zimnica :evil: W nocy było 10 na minusie, a teraz jest cały czas minus 6 :(
Spadło też troszkę śniegu - dobrze, bo roślinki nie są tak bezpośrednio wystawione na dziłanie mrozu.
Barwne fotki z Keukenhof są rewelacyjne! Co roku obiecuję sobie, że tam pojadę wiosną, a potem coś wypada i znowu nici.

Agnieszko, klematisów mam niewiele, bo jeśli jakiemuś się u mnie nie podoba to szybciutko się z nim żegnam ;:224 Zostawiam tylko te, które nie chorują i obficie kwitną. W tym roku będę musiała porozmawiać z Janem Pawłem II, bo od dwóch lat kwitnie jednym , albo dwoma kwiatkami...

Aguś, coś mi się wydaje, że Ty w tym roku też będziesz mogła pokazać własne klematiski...Sporo ich kupiłaś, czy dopiero masz zamiar :?:

Keetee, zaraz pobiegnę do Florini, chociaż obiecałam sobie, że nie będę już robić żadnych zakupów przez internet...

Obrazek
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Dalu, ja mam ja na razie cztery clematiski :) W tym jeden pod duuużym znakiem zapytania bo jesienią dopadł go uwiąd.... na razie nie widać na nim oznak życia, no ale i wiosny u umnie też jeszcze nie ma ;:224
Liczę że ładnie zakwitną w tym roku :tan i mam ochotę coś jeszcze dokupić ;:224
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

witaj Dalu . oświeć mnie czy mogłam trafić na twój ogród w miesięczniku "Ogrody" .a też w "Mój piękny ogród".widzę podobieństwa ale nie mam pewności
x-d-a

Post »

Alinko, było kiedyś kilka fotek z mojego ogróka w MPO i w Ogrodach...Więc mogłaś na nie trafić :P

Aguś, cztery klematiski to już coś :wink: Dobrze je tylko przytnij wczesną wiosną, daj im trochę jedzonka, a na pewno pięknie Ci zakwitną :P

Obrazek
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Ja trafiłem jak czegoś ostatnio szukałem....więc to na pewno Dali ogród :wink:
koneweczka?
oczywiście że mi się podoba....ale już wystarczy chyba....
co za dużo to nie zdrowo...teraz idę w kule ;:224
mam dwie na oku...w teorii.....a dwie już mam fizycznie....u siebie....
to może groszek spróbuję :wink:
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Funkia... fuksja... wszystko urocze...
Szkoda, że wiosna jeszcze daleko i możemy jedynie wspominać :roll:
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Dalu a próbowałaś sadzonkować fuksję Magellana.
Może latem będę mogła się załapać na sadzonki :?:
x-d-a

Post »

Olu, dotąd nie próbowałam :( Wiosną zobaczymy, czy w ogóle przezimowała; jeśli tak, spróbuję ją ukorzenić i chętnie się z Tobą podzielę, bo fuksja Magellana pięknie wygląda w ogrodzie, długo i obficie kwitnie:
Obrazek

Gosiu, do wiosny wcale nie jest tak daleko ;:108 Podobno w przyszłym tygodniu ma już być cieplutko :P W każdym razie ja do końca lutego zaplanowałam uporać się z sianiem, sadzeniem i przesadzaniem domowym, a od marca - hajda do ogrodu!

Grzesiu, a z czego masz te kule? też się pięknie komponują z roślinami...
Mój ogród gdzieś tam kiedyś zaistniał w pismach ogrodniczych, ale konkurencja jest coraz większa, co zresztą widać na naszym forum :lol:
Ja już kupłam groszek, ale jak sie przyjrzałam opakowaniu, to on chyba nie jest pnący...

Dzisiejsza noc była chyba najzimniejsza tej zimy...U mnie było o 6 rano 12 stopni na minusie. Teraz już jest około 6, ale roślinkom musi być zimno, bo śniegu jak na lekarstwo. Rh pozwijały liście w takie wąziutkie rureczki...
W domku dogrzewamy piecykiem - jest cieplej i milej, jak buzuje wesoły ogieniek :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Kupiłam 2 lata temu u nas na agrze fuksję,która miała zimować w gruncie i nie przezimowałą niestety.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”