Ogród piofigla cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród piofigla cz.2

Post »

Tomku, Ty sie ciesz, że w pierwszym roku po posadzeniu już Ci zakwitł ten ciemiernik. Ja nie miałam tyle szczęścia. z przenosinami powinieneś się wstrzymać i poczytać najpierw, bo z tego co wiem one nie lubią przenosi.
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przemku mam co prawda z pysznogłówkami dopiero jednoroczne doświadczenie, ale już uważam że rosną jak szalone, taka chyba ich natura, więc na pewno u Ciebie szybko się rozrosną i będziesz je musiał rozdawać żeby nie zarosły Ci całego ogrodu. Patrząc na dawno posadzone ciemierniki innych forumków, można śmiało stwierdzić że musowo trzeba je sadzić :D

Gosiu tak słyszałem że nie lubią przesadzania, ale mój będzie musiał to znieść bo postaram się mu zapewnić właściwe miejsce, tam gdzie jest teraz to jak się okazało, przeciwieństwo warunków jakie toleruje, myślę że z całej przeprowadzkowej sytuacji będzie zadowolony, a jeśli nie to jego strata....moja niestety też :;230

Pozdrawiam Tomek :wit
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Tomku, ciemiernik jest raczej dla cierpliwych, bo rośnie powoli.
Najlepiej to posadzić i zapomnieć o nim na jakiś czas :roll: .
Nie lubi przesadzania a ja swojego pierwszego przesadzałam 3 razy.
Pysznogłówkę bardzo lubię, gdy przy niej pracuję,
to przy każdym przypadkowym dotknięciu czuję ten miętopodobny zapach :wink: .
"Poluję"teraz na odmianę o białych kwiatach :wink:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Tomek, po przesadzeniu nie zauważyłem, by ciemiernikom to szczególnie przeszkadzało, z ładną bryłą wykop i nic nie odczuje :)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tomku i jeszcze coś na zimowe wieczory - http://www.botanikfoto.com/en/
Poklikaj z prawej u dołu po Gardensie.
Grażyna.
kogro-linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Elu tak zrobię, przesadzę go na najlepsze jakie mam miejsce i spokojnie będę czekał aż za jakiś czas rozrośnie się i rozkwitnie, mogę mu dać te parę latek wytchnienia, a co mi tam, będę zerkał na inne swoje rośliny. Ja też kiedy spotkam inne kolory pysznogłówek, to chętnie kupię, bo przekonałem się do nich, to bardzo sympatyczne rośliny :D

Sylwku takiego potwierdzenia mi było trzeba, też zamierzałem przesadzić z bryłą ziemi i co by miał nie lubić, może się nawet nie 'kapnąć' że jest w innym miejscu, no chyba że po słabszych podmuchach wiatru i mniej palącym słońcu, to tak wtedy może się zorientować ale gdy stwierdzi że te nowe warunki są dla niego lepsze na pewno odwdzięczy się bujnym wzrostem :D

Grażynko Ty mnie rozpieszczasz, tymi cudownymi widokami, dziękuje bardzo, wszystko dokładnie przejrzę :D

Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 kwie 2009, o 22:02

Post »

Tomku :wit
ja też przesadzałam ciemiernika i w nowym miejscu zdecydowanie odżył.
Teraz ma półcień latem, a przedtem był na palącym słoncu.
No właśnie, ale spełniłam jeden warunek (podobnie jak Sylwek) - przesadzałam z bryłą ziemi.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tomku jak rewolucja to i jakaś wizja być musi.
A ja tylko pomagam Ci coś wybrać...... :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Tomku, ten Twój ciemiernik ma długie łodygi, a mój krótkie więc to chyba dwa różne ciemierniki. I tak jak pisze Sylwek - wymaga dużo cierpliwości. Ale odwdzięcza się pięknymi kwiatami i jest ich z roku na rok coraz więcej :)
klio
500p
500p
Od: 31 sie 2010, o 12:08

Post »

Dużo dowiedziałam się o ciemiernikach. Dzięki. Trzymam takiego pięknego nieboraka w chłodnym miejscu w domu. Kupiłam kwitnący okaz i boję się, że zdążył się rozhartować. Teraz już wiem w jakie miejsce i do jakiej ziemi powinnam go posadzić gdy warunki będą ku temu.
Pozdrawiam. Krystyna.
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Hej :lol: Tomaszu, nosi Cię już trochę z pierwszymi pracami :;230 Nic dziwnego, skoro lilie wyszły z ziemi.
Ta zima już nie potrwa długo, więc bądźmy dobrej myśli :lol: Co do uprawy kapryśnych roślin, to zalecam :;230 nie pamiętać o o tym podczas sadzenia...u mnie się to dotąd sprawdzało. Fotka Pysznogłówek piękna. Nie znam jeszcze ich zapachu, ale w tym roku mam nadzieję poznać :lol: Przejeżdżałam przedwczoraj przez Kraków....jego część, przy zjeździe z autostrady Katowickiej jest tak strasznie rozkopana! Współczuję mieszkańcom.
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Ewo witaj, mam nadzieję że podobnie jak u Ciebie, mój ciemiernik po przesadzeniu odżyje i za jakiś możliwie krótki (pamiętam zalecenia życzliwych Forumków o cierpliwości) czas, będzie nas cieszył swą urodą :D

Grażynko raz jeszcze dziękuję, Twa pomoc jest bezcenna :D

Jacku za parę latek, chciałbym móc się również chwalić pięknie kwitnącymi ciemiernikami :D

Klio ja mimo że mam już rosnącego w 'plenerze' ciemiernika, też dopiero teraz dowiedziałem się o jego fatycznych potrzebach. Twój będzie musiał jeszcze jakiś czas poczekać, bo ziemia twarda (ile jeszcze??) i nie da się posadzić do gruntu :D

Wiktorio chciałbym wierzyć w to co mówisz, że zima nie potrwa długo, jednak czuję że będzie nas nękać jeszcze wiele dni, nic nie pomogą 'forumowe' prognozy, ale cóż nasza zima kochana...Oczywiście będę się cieszył z nadejścia ciepłych dni, bo pracy mam wiele, zaległości, zaległości, zaległości.
vita pisze:Co do uprawy kapryśnych roślin, to zalecam :;230 nie pamiętać o o tym podczas sadzenia...u mnie się to dotąd sprawdzało.
To pewnie też jest jakiś sposób, jeśli roślina pomyśli że nieświadomie posadziliśmy ją w złym miejscu, to postara się w miarę możliwości sprawić nam jak najmniejszy zawód :D

Oby sprawdziły się przewidywania wielu i wreszcie zagościły takie widoki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tomku cała przyjemność po mojej stronie. :lol:
Tęsknię strasznie do takich widoków jakie pokazałeś.
Ale jest nadzieja, że po 10 marca będzie się już tylko ocieplać.
Tu masz linka do poznańskiej grupy forumków, która jedzie na Gardenię do Poznania w przyszły weekend - będzie fotorelacja.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=434
Miłego wieczoru. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19

Post »

Witaj Tomku...spaceruję już kawałek czasu w Twoim grodzie...zauroczyły mnie pysznogłówki.Wiem że podobnie jak ja uwielbiasz górskie widoki :uszy Teraz zmykam do Twojego pierwszego wątku :wink:
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

witaj Piotrze :wink:
zima trzyma ,ze pocieszam sie chodzac po ogrodach....czekam na pysznogłówki ,które mnie równiez zauroczyły , jedna juz siedzi w doniczce.... ;:65

Ale zaciekawiło mnie to drzewko o srebrzystych listkach , czy to może grusza wierzbolistna :?:

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”